Select Page

Discursul lui Igor Dodon la cel de-al XIX-lea Congres Extraordinar al PSRM

23.03.2024

Stimați prieteni, colegi.

Noi cu toții am intrat într-un an politic decisiv. 2024 este anul alegerilor prezidențiale, care vor avea un impact crucial asupra țării noastre și avieții cetățenilor noștri. Alegerile prezidențiale vor influența mult și alegerile parlamentare din 2025, care trebuiese încheie cu victoria forțelor patriotice, capabile să scoată Republica Moldova din impas și să creeze condiții pentru normalitate și progres.

Ultimiițiva ani au fost catastrofali pentru Moldova.

În anii 2020 – 2021 noi am avertizat poporul țării noastre dacă Maia Sandu va deveni președinte și dacă partidul PAS va obține majoritatea în parlament, lucrurile în Republica Moldova vor degrada rapid. Noi spuneam deschis Maia Sandu este o marionetă a lui Soros și a străinilor, noi spuneam că ea va apropia țara noastră de structurile militare NATO, va provoca dezbinare în societate și va distruge economia. Maia Sandu și guvernarea PAS au comis toate aceste fapte și, concomitent, au discreditat reforma justiției și au introdus cenzura și dictatura politică în Moldova.

Ce vedem noi astăzi?

Ultimii trei ani ne-au demonstrat nouă tuturor, că pentru Maia Sandu și echipa ei de ongiști, Moldova, identitatea moldovenească, suveranitatea moldovenească, istoria noastră, credința noastră ortodoxă, pacea interetnică nuau nicio valoare.

Maia Sandu și PAS, fără nici o ezitare, sunt gata să renunțe la independența, neutralitatea și suveranitatea Republicii Moldova, și deja fac acest lucru sfidând Constituția cu ajutorul unei Curți Constituționale de buzunar și implicând forțat Moldova în sfera de influență a funcționarilor din Uniunea Europeană, care impun și vor continua să ne impună decizii externe, luate fără participarea noastră. Iar astăzi, Sandu invită pe teritoriul Moldovei deja și oaspeți nedoriți în uniforme militare contingentul militar francez.

Maia Sandu disprețuiește moldovenii, ea disprețuiește limba moldovenească și istoria moldovenească. Oamenii ei de la putere au demonstrat aceasta, anulând în mod mișelescteza despre limba moldovenească” din Constituția țării.

Maia Sandu urăște Rusia partenerul nostru tradiționalși ea provoacă încetarea definitivă a relațiilor cu Federația Rusă și ieșirea țării noastre din CSI, fără să-și facă griji, cum această realitate se va reflecta asupra economieiMoldovei, asupra soluționării diferenduluitransnistrean, asupra situației diasporei moldovenești din Rusia. Vreau în mod special să subliniez încă o dată: Maia Sandu a trădat cea mai mare diasporă moldovenească din afara Moldovei, care este privată de posibilitatea de a-și vizita familiile și de a trimite acasă transferuri bănești.

Maia Sandu lovește în agricultura noastră, deoarece curatorii ei europeni nu sunt interesați ca în Moldova independentă să existe un sector agrar competitiv. Ea îi condamnă pe fermierii noștri la faliment și sărăcie. Și noi deja știm care va fi următorul pas o lege, care va permite vânzarea terenurilor agricole străinilor.

Folosind experiența sa în închiderea masivă a școlilor, Sandu continuă să distrugă sistemul educațional din țară și închide instituțiile de învățământ, lipsind Moldova de un viitor intelectual. Este închisă Universitatea Agrară, care a fost un furnizor unic de specialiști în domeniul agricol, și alte câteva instituții de învățământ superior. Laolaltă cu închiderea școlilor, sunt închise spitale din raioanele țării și din Chișinău.

Țara e transformată, pas cu pas, într-un pustiu. Fără oameni, fără instituții, fără independență, fără viitor.

Regimul Sandu instigă cetățenii noștri unii împotriva altora. Sunt intensificate artificialconflictele uitate, care au fost oprite cu mare efort mai bine de 30 de ani în urmă. Astăzi vedem, cum Maia Sandu și adepții săi fanatizațitransformă din nou Găgăuzia și Transnistria în puncte fierbinți pe harta țării noastre.

Maia Sandu urăște credința noastră ortodoxă și distruge Biserica Ortodoxă piatra de temelie a statalității noastre. Ea exercită presiuni asupra mitropolitului Vladimir și a altor reprezentanți ai clerului moldovenesc, împărțind privilegii “Mitropoliei Basarabiei”, și contribuie la divizarea bisericii după scenariul ucrainean.

Maia Sandu și echipa ei au mințit și au trădat cinic întregul popor moldovenesc. Ei au mințit și au trădat profesorii și studenții, medicii și pacienții, fermierii și pensionarii, patentarii și oamenii de afaceri, reprezentanții diasporei noastre din Rusia și alte țări.

Republica Moldova a știut diferiți conducători, dar niciodată nu a existat o guvernare atât de mincinoasă, cinică și vicleană, o guvernare străină poporului moldovenesc și a cărei patriespirituală se află departe peste hotarele țării noastre. Încă un mandat pentru Maia Sandu și pentru PAS va conduce la dispariția noastră ca țară integră și ca popor distinct. Dacă nu suntem un stat sinucigaș, noi trebuie să oprim această guvernare galbenă și toxică pentru Moldova.

Și astăzi noi declarăm, că alternativă acestui curs distructiv există.

Și această alternativă este proclamarea drept scop politic suprem INTERESUL NAȚIONAL AL REPUBLICII MOLDOVA.

Interesul național al Moldovei constă în menținerea statalității, independenței, suveranității și neutralității moldovenești. Politica externă și internă a Moldovei trebuie să fie determinată de popor, nu de ambasadoristrăini și nici de funcționarii din Bruxelles sau alte capitale.

Interesul național al Moldovei constă în restabilirea unității și integrității teritoriale a țării. Astăzi, din partea grupării galbene aflate laputere, auzim că Moldova ar putea adera la UE fără Transnistria. Aceasta este o poziție de trădători de țară, cât și o insultă în adresacetățenilor noștri care trăiesc pe malul stâng al Nistrului. Moldova nu poate fi considerată un stat consolidat până când integritatea teritorială nu este restabilită și recunoscută de comunitatea internațională.

Anume restabilirea și păstrarea integrității teritoriale a Moldovei, și nu careva proiecte de integrare externă, ar trebui să fie principala sarcină strategică a conducerii țării. Avem nevoie de reluarea dialogului cu conducerea Transnistriei, atât într-o formă bilaterală, cât și cu implicarea mediatorilor străini în formatele existente sau în formate noi, convenite cu toate părțile.

Interesul național al Moldovei constă în susținerea producătorilor autohtoni, atât în țară, cât și în afara ei. Este necesară creșterea sprijinului pentru sectorul real al economiei moldovenești și protejarea producătorilormoldoveni de concurența neloială din exterior. Un gest important va fi reintroducerea legii privind promovarea produselor moldovenești pe rafturile magazinelor (minimum 50%).

Trebuie schimbată conceptual legislația, astfel încât sistemul bancar și Banca Națională să lucreze în beneficiul țării, nu să extragă profituri masive din economia moldovenească pentru acționarii și curatorii lor occidentali. Trebuie eliminate urgent zecile de restricții și reglementări introduse în ultimii ani de guvernul marionetă, care încetinesc dezvoltarea sectorului real al economiei.

Interesul național al Moldovei este să promovăm o politică externă echilibrată, orientată către cooperare reciproc avantajoasă atât cu Vestul, cât și cu Estul, șu cu Sudul global. Menținerea relațiilor prietenoase cu toți partenerii noștri istorici externi ar trebui să redevină o prioritate în politica externă. Nu este în interesul Moldovei să se confrunte cu nimeni, cu atât mai mult să alimenteze artificial tensiunea în relațiile cu Rusia. Suntem categoric împotriva implicării țării noastre în sancțiuni împotriva oricui, dacă aceasta ar afecta economia noastră.

Interesul național al Moldovei constă în achiziționarea resurselor energetice la prețuri cât mai mici posibil. Pensionarilor noștri, care primesc facturi pentru gaz, la fel ca și producătorilor noștri, care includ costurile gazului în prețul final al produselor lor, nu le pasă deloc câte molecule de libertate conține gazul. Ei doresc să vadă cifre cât mai mici în facturile comunale.

Interesul național al Moldovei constă în respectarea valorilor europene tipice, pe care regimul Sandu și PAS le-au uitat. Le reamintim lor și totodată curatorilor lor occidentali, că aceste valori sunt: democrația, statul de drept, drepturile omului, libertatea de exprimare, pluralismul de opinii, libertatea presei, protecția drepturilor minorităților naționale în baza Cartei Europene, inclusiv dreptul la limba maternă. Constituția noastră interzice introducerea unei ideologii obligatorii, inclusiv ideologia integrării europene fără alternativă. Niciun cetățean și niciun partid politic nu pot fi discriminați pentru opiniile lor diferite. Cenzura mass-mediei este inacceptabilă și niciun canal de televiziune nu ar trebui să fie închis, niciun site web nu ar trebui să fie blocat din motive politice, niciun cetățean moldovean nu trebuie să fie supus represaliilor la dânsul în țară și nu trebuie să fie inclus în „liste negre”, așa cum a procedat în mod abuziv și rușinos guvernarea PAS.

Interesul național al Moldovei constă în asigurarea unei educații de calitate pentru copiii noștri în școli, în funcționarea universităților de profil în Moldova, care să pregătească specialiști de clasă înaltă pentru toate domeniile necesare.Și să le ofere tinerilor educație destoinică și perspective de lucru la ei acasă, în orașele și raioanele țării.

Interesul național al Moldovei constă cultivarea mândriei copiilor noștri pentru țara lor și pentru istoria ei. Pentru aceasta, ei trebuie să fie educați în tradițiile de succesiune a generațiilor, să învețe istoria nu a altui popor, ci a țării lor, istoria Moldovei. Copiii noștri nu trebuie să se simtă stânjeniți de identitatea lor, nu trebuiele fierușine să se numească așa, cum se numeaupărinții, bunicii și străbunicii noștri moldoveni. Și ar trebui să fie în stare să răspundă pe măsurătuturor celor care îndrăznescdeclare că poporul moldovenesc sau limba moldovenească nu există.

Să nu le dăm voie nimănui să ne anuleze istoria, identitatea, poporul, țara, trecutul și viitorul.

Interesul național al Moldovei constă și în păstrarea memoriei istorice a țării noastre, inclusiv a memoriei despre Victoria asupra nazismului. Suntem mândri de sutele de mii de moldoveni care au luptat și au învins nazismul, iar pentru poporul nostru acest război este Marele Război pentru Apărarea Patriei. Cu privire la acest război poate exista doar un singur adevăr, și acesta este de partea țărilor din coaliția antihitleristă. Am sărbătorit și vom sărbători Ziua Victoriei pe 9 Mai. Suntem mândri că pe medaliile și însemnele strămoșilor noștri se află Panglica Sfântului Gheorghe și noi o vom purta în amintirea eroismului buneilor noștri.

Interesul național al Moldovei constă înprotejarea Ortodoxiei și a valorilor creștine și tradiționale. Niciun popor nu poate supraviețui fără a se baza pe propria sa tradiție spirituală. Pentru poporul moldovean, de-a lungul multor secole, aceasta a fost legată de Creștinism și Ortodoxie. Trebuie să păstrăm această legătură și să nu permitem celor din străinătate să calce în picioare credința noastră ortodoxă. Interesul nostru național constă în menținerea familiei moldovenești tradiționale, și să nu permitemintroducerea în țara noastră a unor pseudovalori și norme străine nouă, precum cele promovate de homosexualii din LGBT. Noi nu impunem credința și obiceiurile noastre altor țări, nici nouă nu trebuie să ne impună alții în ce să credem și cum să ne comportăm. Slavă Domnului, deținem o moștenire bună și curată transmisă din generație în generație.

Stimați prieteni!

După mai mult de 30 de ani de independență a Moldovei, este timpul să înțelegem: viața noastră, destinul nostru, țara noastră, viitorul copiilor noștri nu interesează pe nimeni în afara de noi înșine. De multe ori am încercat să trăim după idei străine, impuse din afară, uitând de interesele Patriei noastre și ale poporului nostru.

Haideți să terminăm cu practica asta de a ne uita în gura străinilor! Haideți să punem în centrul vieții noastre statale pe noi înșine pe cetățenii Republicii Moldova, țara noastră, interesele noastre naționale și viitorul nostru!

Dragi colegi, dragi concetățeni!

E timpul pentru o atitudine mai hotărâtă! Oamenii devin tot mai săraci, ei pierd încrederea în stat. Asta nu mai poate continua!

Unica soluție este să vrem să devenim stăpâni la noi acasă! Să ne bazăm pe interesele noastre naționale și să le promovăm pe toate fronturile. Și noi trebuie să aducem până lacetățeni acest adevăr, aparent evident. Guvernarea actuală trebuie schimbată, altfel acest regim antistatal va distruge complet țara noastră.

Vreau să vă amintesc că Partidul Socialiștilor a fost, este și va fi mereu garantul suveranității Republicii Moldova. Noi întotdeauna am apărat suveranitatea țării noastre și interesele tuturor cetățenilor noștri.

Începând cu 2011, an de an, Partidul Socialiștilor și-a consolidat pozițiile în sistemul politic al țării, devenind o parte indispensabilă a societății moldovenești. În perioadele dificile pentru Moldova, socialiștii au luat întotdeauna decizii responsabile în interesul statului.

Datorită acestui fapt, partidul se bucură desprijinul oamenilor, area cea mai unită și profesionistă echipă în toate organele reprezentative de toate nivelurile țării: de la parlament la primăriile rurale, și pe toate aceste niveluri socialiștii apără interesele țării, ale municipalităților, orașelor și satelor.

Partidul a obținut în mod consecvent sprijinul și încrederea poporului. La alegerile parlamentare din 2014, 2019 și 2021, a format cele mai mari fracțiuni parlamentare, iar în 2016 liderul PSRM a fost ales președinte al țării prin votul poporului. Concomitent, în 2019 candidații propuși și susținuți de PSRM au ocupat funcțiile de speaker al parlamentului, prim-ministru și primar al municipiului Chișinău, iar candidatul susținut de noi a câștigat de două ori alegerile pentru funcția de Bașkan al Găgăuziei. Noi am demonstrate un rezultat bun la alegerile locale din 2023, un rezultat care i-a surprins neplăcut pe neprietenii noștri din țară și peste hotare.

Partidul Socialiștilor are o temelie solidă, o echipă formată din colegi devotați și ideinici înîntreaga țară, în fiecare localitate, și în aceasta este puterea și forța sa. În prezent, Partidul Socialiștilor are cea mai ramificată structură de partid în țară, formată din 14 mii de membri activi, 1100 de organizații de partid primare și 41 de organizații raionale teritoriale.

În ultimul timp, noi a fost supuși multor atacuri, cu intenția să fim dezbinați și distruși, dar inamicilor nu le-a reușit acest lucru. Noi am rezistat, am devenit mai experimentați și mai puternici. Așa cum spune o zicală din popor: unul bătut valorează cât doi nebătuți.

Și cu acest prilej vreau să fac o plecăciune profundă tuturor membrilor partidului pentru curajul, rezistența și hotărârea lor! Unii au cedat și s-au dus, dar 99% procente au rămas bravi pe poziție.

Stimați colegi,

Experiența dură din așa-numitele „vremuri bune” ne-a învățat să fim mai rezistenți, mai categorici în atingerea scopurilor politice, mai abili în confruntarea cu rivalii de pe dreapta. Noi am învățat lecția. Și ziua de azi este o dovadă că știm să ne reorganizăm așa cum cer timpurile, pentru a fi din nou combativi, puternici și de încredere pentru electoratul nostru de stânga.

Sunt convins că Partidul Socialiștilor va putea să apere Moldova, iar pe noi ne așteaptă un șir devictorii politice în viitorul apropiat. În calitate de lider al partidului, voi face tot ce este necesar pentru aceasta.

Pe acest fundal al dezamăgirii generale față de guvernarea PAS, tot mai multă lume se uită mai obiectiv și cu ochi mai buni la perioada guvernării socialiste. Mi s-a spus mie personal, la numeroase întâlniri: „Știți, domnule Dodon, cu voi a fost mai bine”. Și eram întrebat: „Când o să reveniți la guvernare?” „Când o să faceți ordine în economie și în țară?” Le-am spus de fiecare dată că noi, socialiștii, vom face tot posibilul ca să oprim vremurile nebune și să revenim la vremurile normale. Iar revenirea noastră la guvernare este doar o chestiune de timp.

Eu am încredere că poporul a tras concluziile corecte din ceea ce s-a întâmplat în țară în ultimii trei ani, iar majoritatea cetățenilor vor fi de partea noastră în lupta comună pentru valorile Moldovei, pentru statalitate, pentru neutralitate, pentru o economie puternică, pentru familia tradițională, pentru credința ortodoxă, pentru identitatea moldovenească.

Cetățenii vor fi de partea noastră în eforturile de a atrage migranții în familiile lor, în țară, pentru renașterea satelor, pentru investiții în sănătate și educație, pentru armonie interetnică, pentru pace și liniște în țara noastră, pentru o politică externă echilibrată și prietenoasă, inclusiv pentru restabilirea relațiilor de încredere cu toți partenerii noștri externi. Or, anume în asta constă Interesul nostru Național.

Noi, ca țară, am pierdut multe în acești ani 2020-2024, dar încă este în puterile noastre să ne întoarcem la o viață normală și să ne dezvoltăm cu încredere în ziua de mâine.

Pentru toate acestea trebuie să luptăm mai mult ca niciodată.

Și noi, socialiștii, suntem pregătiți pentru asta!

Și noi vom câștiga!

Cu Doamne ajută!