Select Page

Cunoaștem prețul pe care l-au plătit bunicii și străbunicii noștri pentru a opri invazia fascistă

22.06.2024

Astăzi, 22 iunie, ziua în care se împlinesc 83 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, împreună cu membrii Comitetului Executiv PSRM, deputații Parlamentului, consilierii municipali, activiștii PSRM și ai „Gărzii Tinere”, conducerea şi membrii Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova am depus flori la Flacăra Eternă de la Memorialul Gloriei Militare „Eternitate” din Chișinău, cinstind memoria celor care au căzut în luptele cu invadatorii fasciști.

Chișinăul, orașele și satele moldovenești au fost printre primele localități care au fost supuse bombardamentelor inamice pe 22 iunie 1941. Principalul atac asupra Republicii Moldova a fost efectuat de România vecină, care, cu sprijinul Germaniei naziste, a ocupat Basarabia.

Moldova Sovietică a fost eliberată în august 1944 în cadrul operațiunii Iași-Chișinău. Aproximativ 400 de mii de ostași din Moldova au luptat în cadrul Armatei Roșii. Pentru faptele de vitejie, 250 de mii de soldați, ofițeri și partizani au fost decorați cu ordine și medalii. La 19 băștinași din Moldova li s-a oferit titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Cunoaștem prețul pe care l-au plătit bunicii și străbunicii noștri pentru a opri invazia fascistă. Cinstim memoria tuturor celor care au căzut și vom face totul pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete în țara noastră.