Select Page

Inflație record – cele mai “rele” vremuri din ultimele două decenii

10.09.2022

Procesele inflaționiste se intensifică, dovadă fiind datele oficiale privind dinamica prețurilor de consum pentru luna august.

De obicei, vara, prețurile la noi nu creșteau, iar uneori înregistrau chiar o scădere. Acum au venit „alte” vremuri, când inflația nu depinde de anotimp.

Inflația anuală a ajuns la 34,3% în august. În mod special s-au scumpit produsele alimentare – cu 38,4%. O creștere record a prețurilor a fost înregistrată la legume – 87%, fructe – 41,5%, ouă – 68,1%, zahăr – 43,8%. Toate aceste produse noi le producem singuri, astfel, să explici scumpirea lor doar prin prezența inflației importate, așa cum o fac reprezentanții actualei guvernări, este pur și simplu imposibil.

Evident, că acordarea la timp a unui sprijin din partea statului pentru producătorii agricoli, ar fi putut reduce creșterea prețurilor la multe produse alimentare. Acest lucru ar fi fost făcut anterior, dar acum avem ”alte” vremuri.

Din cauza lipsei unei politici antiinflaționiste solide, Moldova continuă să dețină „întâietatea inflaționistă” între țările din regiune. Spre comparație: inflația anuală în luna august în zona euro a fost de 9,1%, în Ucraina – 23,8%, în Rusia – 14,3%.

Tarifele la gaz și electricitate sunt în continuă creștere. În luna august a anului curent, comparativ cu aceeași lună din anul trecut, serviciile locativ comunale s-au scumpit de aproape 2 ori (cu 99%). Consumul de gaz costă populația de 3,6 ori mai mult, electricitatea – de peste 1,6 ori, încălzirea – de aproape 2 ori.

Potrivit ultimei prognoze a inflației, prezentate în luna august de către Banca Națională a Moldovei, în trimestrul IV ritmul de creștere a prețurilor va încetini. Totodată, noul sezon de încălzire ne va întâmpina cu o creștere a tarifelor la energia termică. Situația turbulentă de pe piețele energetice mondiale și politica energetică mioapă a multor țări occidentale nu creează speranțe că prețurile la gaze și petrol se vor stabiliza. Prin urmare, este puțin probabil să simțim o încetinire a proceselor inflaționiste în lunile următoare.

Dar ceea ce majoritatea cetățenilor noștri deja au simțit – este golirea portofelelor și a bugetelor lor din cauza creșterii nesfârșite a prețurilor.

Nivelul de trai scade – au venit „alte” vremuri.

Principalele surse de venit ale populației se depreciază din cauza inflației ridicate. Puterea de cumpărare a salariilor, care rămâne principala sursă de venit pentru majoritatea familiilor, scade rapid. Dacă în trimestrul 4 al anului trecut salariile reale au scăzut cu 1,3%, atunci în trimestrul 1 al anului curent – cu 5,2%, iar în al 2-lea – cu 11,3%.

Salariul mediu lunar în termeni reali scade în aproape toate sectoarele economiei. Astfel, în trimestrul 2 al acestui an, în medie, salariile reale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței sociale au scăzut cu 22%, educației – cu 16%, științei și tehnologiei – cu 14%.

Pentru populație au venit cele mai „proaste” vremuri din ultimele două decenii, și nu cele „bune”, precum promiteau cei care au ajuns la guvernare.