Select Page

Incompetența guvernării care nu reușește sa restabilească exporturile de produse vegetale în Rusia afectează investiții de minim 3 miliarde USD și lasă fără venituri 160 mii de angajați

5.09.2022

Interdicția Federației Ruse a importului de produse vegetale din Moldova va avea consecințe drastice asupra economiei Moldovei, consecințe care din iresponsabilitate încă nu au fost evaluate și apreciate de autoritățile din Moldovа.

Mă voi opri doar la exportul de fructe și produse de fructe, care în proporție de aproape 70% sunt realizate pe piața Rusiei.

Aici trebuie să remarcăm un element important, exportul real de fructe în Federația Rusă este de aproape două ori mai mare decât cel oficial declarat de autoritățile Moldovei.

Astfel conform datelor Organizației Națiunilor Unite, Moldova în 2021 a exportat fructe și produse din fructe către Federația Rusă în volum de 121 milioane USD. La rândul său Rusia a importat din Moldova aceste produse în volum de 230 milioane USD sau cu 90% mai mult decât a exportat Moldova oficial. Diferența este cauzată de valoarea în vamă diferită a mărfurilor exportate. Spre exemplu, merele, care sunt cel mai mare ca volum de export în Moldova au fost declarate în vamă la valoare de 0,43 USD/kg, iar în Rusia la vamă au fost declarate deja la valoarea de 0,73 USD/kg. Drept consecință exportul real de mere în 2021 a fost de 151 milioane USD, față de 85 milioane declarate de statistica moldovenească.
Însă spre deosebire de alte produse de export, exportul de fructe și produse de fructe afectează investiții de miliarde USD și veniturile a sute de mii de persoane.
Astfel plantațiile multianuale ale Moldovei reprezintă 143 mii ha, dintre care doar cele de mere sunt de 64 mii ha, inclusiv 58 mii ha în rod. La un preț mediu de 5 mii USD/ha (investițiile in sădirea unui ha de livada intensivă este de min 10 mii $/ha), avem o investiție totală de cel puțin 1 miliard USD în livezi, la care se mai adaugă alte 200 milioane USD plantații de viță de vie de masă, ceea ce înseamnă o investiție totală de minim 1,2 miliarde USD în producția de fructe din Moldova.
Totodată pentru păstrarea fructelor și legumelor în Moldova în ultimii ani cu suportul Uniunii Europene au fost construite peste 700 de frigidere cu un cost de 2-5 milioane USD pentru fiecare frigider. Astfel investițiile minime în frigidere se ridică la circa 1,5-1,8 miliarde USD.
Deci sistarea exporturilor spre Federația Rusă a produselor vegetale, doar pe segmentul fructelor și produselor din fructe, lovește în investiții de minim 3 miliarde USD și aici fără a lua în calcul liniile de ambalare și uscare a fructelor.
Însă cel mai grav este situația oamenilor de la țară implicați în creșterea fructelor. Astfel reieșind din norma o persoană pe an necesară pentru prelucrarea unui ha de plantații multianuale în ramura dată sunt antrenați peste 160 mii persoane. Acești angajați sunt cei mai vulnerabili din Republica Moldova, veniturile lor depind exclusiv de piața Rusească și în prezent 160 mii de lucrători riscă să rămână fără venituri și fără un loc de muncă.
Moldova produce anual circa 400-450 mii tone mere, dintre care exportă în Rusia 200 mii tone sau circa jumătate din producție. Însă merele vândute în Moldova merg la suc și prețul lor este de 0,1 USD/kg, iar cele exportate în Rusia au un preț de cel puțin 7 ori mai mare. Respectiv pentru merele vândute în Moldova fermierii obțin în jur de 25 milioane USD anual, iar pentru cele vândute în Rusia 150 milioane USD. Astfel din cele 175 milioane USD câștigate de producătorii de mere din Moldova, peste 85% sunt venituri obținute din Rusia.
Concluzia finală este următoarea – încăpățânarea, aroganta și neprofesionalismul guvernării nu numai că va lasă Moldova fără căldură la iarnă dar va duce la falimentarea in lanț a unui întreg segment al sectorului agroindustrial al țării și va lasă fără loc de munca peste 160 mii de oameni.
Dacă partenerii occidentali sau frustrările personale nu permit Maiei Sandu sa meargă la negocieri cu Federația Rusă, atunci ii recomandam sa solicita de urgentă de la europeni și americani sort financiar sub forma de granturi (nu credite pe care trebuie sa le întoarcă copiii și nepoții noștri) pentru a compensa pierderile enorme ale agenților economici și cetățenilor.