Select Page

În premieră pentru ultimii 23 de ani, veniturile reale ale populației Republicii Moldova s-au redus cu 12%

12.05.2022

În luna aprilie 2022, veniturile salariale reale ale populației s-au redus cu 12% comparativ cu acum un an. Este cea mai mare scădere din 1999, când veniturile în termeni reali s-au redus cu 15,4%. 

În acest an, pentru prima dată după mai mulți ani de zile, populația în termeni reali a devenit mult mai săracă decât a fost în anul trecut. Mai grav stau lucrurile cu cheltuielile pentru produsele alimentare pe care le suportă cetățenii, în special păturile social vulnerabile, pensionarii și familiile cu mulți copii. În anul curent, dintr-o pensie, salariu, sau indemnizație, cetățenii din Moldova pot procura cu 14% mai puține produse alimentare decât acum un an.

Această scădere dramatică a veniturilor reale ale populației este determinată de doi factori:

În primul rând este vorba despre o încetinire a creșterii salariilor în economia națională. Mediul de afaceri nu mai poate ține piept crizelor și șocurilor economice prin care trece și, deja, nu mai poate asigura majorarea în continuare a salariilor.

Al doilea și cel mai impunător factor care a determinat reducerea veniturilor populației este inflația. Toate majorările de salarii, pensii, indemnizații, au fost absorbite de inflație, care în aprilie a ajuns la 27,1% în valori anuale. La acest capitol Moldova este ”lider” absolut în Europa.

Guvernarea ne tot spune că ne confruntăm cu import de inflație. Este o afirmație falsă. Cum poți spune acest lucru, când inflația la noi este dublă față de țările de unde importăm mărfuri și servicii.

Creșterea prețurilor în Moldova este rezultatul incompetenței guvernării de a gestiona procesele economice și incapacitatea ei de a negocia cu partenerii externi prețuri rezonabile la resursele energetice.