Select Page

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe am vizitat Găgăuzia

6.05.2022

Astăzi, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, am asistat la Sfânta Liturghie oficiată la biserica ”Sf.Gheorghe” din s. Cazaclia, Găgăuzia. Alături de enoriașii, m-am rugat pentru liniște și pace în sufletele noastre, în țară și în toată lumea.

În continuare, am participat la evenimentele festive organizate în Cazaclia cu prilejul sărbătorii naționale găgăuze ”Hederlez”. Am felicitat locuitorii satului și ai întregii Autonomii cu ocazia acestei minunate sărbători precum și cu prilejul hramului localității, urându-le sănătate, pace și bunăstare.

Ulterior, la iarmarocul din sat, am admirat operele meșteșugarilor găgăuzi, am degustat din bucatele tradiționale, am discutat cu oamenii despre problemele și grijile cu care se confruntă. Oamenii vor să trăiască și să muncească în pace și sunt indignați de acțiunile unor demnitari ai Moldovei care împing țara noastră spre conflict.

Pe finalul vizitei în Cazaclia, în ajunul Zilei Victoriei, am depus flori la monumentul ostașului eliberator. Am păstrat un moment de reculegere în memoria soldaților căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Este de datoria noastră să ne amintim de eroismul milioanelor de oameni care și-au sacrificat viața pentru libertatea noastră și pentru un cer senin de care ne bucurăm astăzi.

Aflându-mă la Sudul țării, am acceptat invitația de a participa și la marcarea sărbătorii ”Hederlez” în orașul Ceadîr-Lunga. Am salutat faptul că găgăuzii păstrează și promovează tradițiile naționale, cultura sa și, împreună cu tot poporul ortodox din Moldova, îl cinstesc astăzi pe Marele Mucenic Gheorghe, cu numele căruia este asociată sărbătoarea „Hederlez”.