Select Page

Acum trebuie să gândim și să acționăm strategic

7.03.2022

“Rosselhoznadzor” a decis ca, începând din 5 martie, fructele cu semințe și sâmburi din Republica Moldova pot fi exportate în Federația Rusă „fără a se ține cont de restricțiile impuse anterior întreprinderilor producătoare”.

Până în prezent, producătorii moldoveni erau nevoiți să obțină certificate de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în baza rezultatelor unei inspecții efectuate de “Rosselhoznadzor”, procedură care necesita mult timp.
Acum, producătorii moldoveni vor putea livra pe piața rusă mere, pere, prune, piersici, cireșe și caise printr-o procedură simplificată.
Volumul livrărilor acestui tip de produse reprezintă o parte semnificativă a exporturilor moldovenești către Rusia – 94 de milioane de dolari sau 44% din totalul exporturilor către Federația Rusă (2020) – și, respectiv, aduce venituri considerabile producătorilor-exportatori.
Totuși, pentru a folosi această oportunitate, este necesar de a elabora o nouă logistică de transport, deoarece acum exportul produselor noastre vegetale în Rusia poate fi efectuat doar prin Belarus – prin punctele de control situate la frontiera externă a Belarusului.
Desigur, noua rută presupune mai multe cheltuieli de transport. În același timp, identificarea și pătrunderea pe noi piețe de desfacere necesită mult timp și costuri suplimentare. Este avantajos să folosim relaxarea pe care partea rusă o oferă în prezent produselor noastre și să păstrăm această piață imensă. Acum trebuie să gândim și să acționăm strategic.