Select Page

E nevoie de o susținere imediată și suplimentară pentru medici și trebuie dinamizat la maximum procesul de vaccinare!

5.04.2021

Acum trebuie cu toții să-i ajutăm pe cei care muncesc pentru a salva viața oamenilor și să fim alături de ei în aceste eforturi grele.

Săptămâna 13 din 2021 (29.03-04.04.2021) comparativ cu săptămâna 12 din 2021:
●Numărul de cazuri a scăzut cu 25.4%
●Numărul de decese a crescut cu 15.7%
●Numărul de vindecați a scăzut cu 0.6
●În ultimele 14 zile (numărul de reproducție efectiv/rata de contagiozitate) – 0.94

Aceste tendințe, pozitive la prima vedere ținând cont de scăderea numărului de cazuri noi de infectare, nu trebuie să ne liniștească, pentru că a crescut numărul de decese și se menține un număr mare de cazuri extrem de grave și intubații.

Scăderea numărului de cazuri de infectare a fost posibilă datorită unor acțiuni prompte aprobate de autorități câteva săptămâni în urmă, în special ce ține de procesul educațional și regimul de muncă pentru instituțiile de stat și funcționarii publici.

Situația de urgență declarată de Parlament trebuie continuată, unele restricții ar putea fi minimizate sau parțial retrase (în special referitor la procesul de studii pentru clasele 1-4, ieșirea în spațiile publice și parcuri și altele), însă acum este momentul pentru a veni cu mai multe acțiuni de susținere și protecție a populației și agenților economici.

Starea de urgență permite comisiei situații excepționale și guvernului să aprobe decizii extraordinare pentru realocarea mijloacelor în susținerea populației și procurarea celor necesare luptei cu pandemia din bugetul anului 2021, accesarea unor noi împrumuturi din surse interne. Apropo, sursele externe nu pot fi accesate de un guvern interimar, lucru care trebuie să fie bine cunoscut de cei care se consideră specialiști, inclusiv de candidații “fake” la funcțiile de miniștri sau prim-miniștri cu zero voturi în parlament, care în ultimele zile fac multă spumă populistă pe rețelele de socializare.

E important de adăugat aici, că prin învestirea unui Guvern anticriză cu competențe depline, accesul la sursele externe va fi posibil, iar necesitatea stării de urgență poate fi depășită, deoarece un guvern pe deplin mandatat va fi mult mai liber în luarea deciziilor chiar și fără contextul stării de urgență.

Acum însă avem ce avem și starea de urgență a fost o alternativă la haosul care se instaura din cauza lipsei unei conduceri ferme în stat. În perioada imediat următoare, noi trebuie să profităm de pauza de câteva săptămâni până la următorul val, care în opinia specialiștilor va veni la începutul-mijlocul lunii mai și vor fi înregistrate cote mai înalte cu tendințe mai agresive decât cele din martie. E nevoie de o susținere imediată și suplimentară pentru medici și trebuie dinamizat la maximum procesul de vaccinare.

Consider reală aducerea în țară pe parcursul a următoarelor 25-30 de zile a cel puțin 300 de mii de doze de vaccin (inclusiv cele 180 de mii din Federația Rusă) și vaccinarea din contul statului a cel puțin 100 de mii de cetățeni din grupele de risc prioritare, astfel ca numărul total de oameni vaccinați să depășească 150 de mii.

Iar pentru administrația prezidențială și alți lideri politici iresponsabili, reiterez poziția socialiștilor anunțată anterior:
⁃ Consider că orice luptă politică și discuții despre alegeri în aceste condiții trebuie stopate,
⁃ Propun să ne axăm cu toții împreună pe gestionarea crizei pandemice, sociale și economice,
⁃ Trebuie să asigurăm urgent vaccinarea în masă a populației pentru a atinge un nivel cât de cât mulțumitor de imunitate colectivă, iar pentru aceasta în țară trebuie să aducem minim 1 mln de vaccinuri, iar procesul de vaccinare să fie bine organizat pentru vaccinarea zilnică a cel puțin 8-10 mii de cetățeni (e un obiectiv de realizat până la sfârșitul lunii Iunie).
⁃ Viața cetățenilor are prioritate față de ambițiile politice.

Acum trebuie cu toții să-i ajutăm pe cei care muncesc pentru a salva viața oamenilor și să fim alături de ei în aceste eforturi grele.