Select Page

Dragi elevi, stimați părinți și profesori!

1.09.2021

Vă felicit cu prilejul unui nou an de studii. Și vă asigur că sunt alături de problemele și doleanțele voastre.

Noi ne dorim cu toții ca de la 1 Septembrie programul de instruire să fie mai apropiat de normalitatea de până la pandemie. După un an și jumătate de exepriență acumulată de sistemul medical și datorită unui procent considerabil mai înalt de imunizare pe care l-a obținut societatea, inclusiv grație vaccinurilor, noi astăzi așteptăm ca studiile să revină la forma și la calitatea de cândva, când elevii și profesorii comunicau nemijlocit, în sălile de clasă, când părinții puteau pleca liber la serviciu, iar școlile erau, cu adevărat, a doua casă pentu zeci de mii de copii.

Noi cu toții știm că generația elevilor de azi va reprezenta societatea moldovenească de mâine, din viitorul nostru comun. Și noi ne dorim o societate a viitorului bine educată, competentă și responsabilă. Iată de ce, calitatea studiilor trebuie să fie o prioritate de prim ordin pentru guvernare, iar orice abuz care conduce la blocarea procesului normal de instruire trebuie abordat foarte critic. Nu ne putem permite ca cineva de la guvernare, din lipsă de soluții și din lipsă de viziune, să sacrifice educația școlară și să expună elevii, părinții, învățătorii și lucrătorii din școli la nedreptate și să-i transforme în victime ale unor decizii strâmbe.

Eu însumi în acest an sunt din nou părinte al unui elev de clasa I. Mezinul, Nicușor, pășește pentru prima dată pragul școlii. În același timp, feciorul cel mare, Vlad, a devenit student, fiind acceptat la două universități, una din Rusia, alta din China, la facultatea de astrofizică. Iată de ce înțeleg foarte bine și emoțiile, și îngrijorările părinților care își doresc din toată inima o atmosferă de normalitate în școlile din țară. Să sperăm că bunul simț va triumfa, iar cei care promovează abuzuri față de pedagogi vor renunța benevol la ele.