Select Page

Astăzi în întreaga lume este marcată Ziua internațională a persoanelor cu deficiențe de auz

26.09.2021

Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie, această zi ne oferă prilejul de a ne aminti odată în plus de persoanele care din anumite motive au dificultăți de auz și necesită sprijinul nostru.

În perioada când am ocupat funcția de Președinte al țării, am avut o colaborare foarte frumoasă cu Asociația Obștească „Aud și Vorbesc” din Moldova, unde cu sprijinul mai multor Ambasade și parteneri din străinătate, am implementat proiectul „Salvăm copiii din lumea tăcerii”. Prin intermediul acestui program, 20 de copii din țara noastră, diagnosticați cu hipoacuzie, au beneficiat gratuit de implanturi cohlear. Este greu de redat sentimentele pe care le aveam atunci când părinții acestor copii, cu lacrimi de bucurie în ochi îmi povesteau despre primele reacții și cuvinte pronunțate de copiii lor, după ani de tăcere.

La inițiativa mea, în anul 2020, Guvernul a lansat un program special de susținere a copiilor cu deficiențe de auz, în cadrul căruia au fost alocate mijloace financiare pentru procurarea a 20 de implanturi cohlear, ulterior fiind efectuate și intervențiile chirurgicale. Astfel, pe parcursul a 3 ani, 40 de copii au obținut șansa de a auzi și a duce un mod de viață obișnuit. Îmi exprim speranța că această inițiativă va avea continuitate.

Cu prilejul acestei Zile, îndemn toată lumea să manifeste mai multă grijă față de cei mai triști ca noi, or, prin implicare și dorința de a schimba lucrurile spre bine, noi suntem capabili să ajutăm persoanele cu deficiențe de auz de a se integra plenar în societate.