Select Page

Ar trebui să fie revăzut mecanismul de formare și spectrul de atribuții ale Curții Constituționale

6.07.2021

Împreună cu Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor, am participat la prezentarea cărții „Reforma constituțională în Republica Moldova (evaluări și perspective)”.

Coautori ai lucrării sunt Victor Pușcaș, ex-președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova și Valeriu Kuciuk, reprezentant al Parlamentului la Curtea Constituțională.

Lucrarea reprezintă o colecție de articole științifice și diferite materiale informaționale scrise de autori despre eventualitatea reformării Legii Supreme a țării noastre.

La prezentare au mai participat membrii Comisiei pentru reforma constituțională care a fost creată prin decret prezidențial, semnat de mine în anul 2020.

I-am salutat pe toți cei prezenți și le-am adresat mulțumiri autorilor cărții și membrilor Comisiei respective pentru activitatea pe care au desfășurat-o.

În discursul meu succint, am subliniat în mod special importanța reformei, întrucât forțele politice de dreapta încalcă sistematic Constituția, iar din anul 2013, acestea au transformat Curtea Constituțională într-un instrument de atingere a propriilor scopuri politice.

În același timp, consider necesar să fie abordate o serie de întrebări fundamentale la care urmează să fie dat răspunsul în cursul reformei:

  • Ce sistem politic este optim pentru Republica Moldova: o republică prezidențială sau parlamentară? Care sunt atribuțiile ramurilor puterii?
  • Ar trebui să fie revăzut mecanismul de formare și spectrul de atribuții ale Curții Constituționale, deoarece numirea unor judecători de către parlament și guvern oferă oportunitatea de a exercita o influență politică directă asupra Înaltei Curți.
  • Este necesară eliminarea unei probleme dintr-un articol al Constituției, care oferă posibilitatea de a lichida statul nostru. Noi considerăm că acest articol reprezintă o bombă cu efect întârziat și în acest caz, sunt necesare măsuri concrete. În același context, trebuie să revizuim prevederea legii care oferă dreptul persoanelor cu dublă cetățenie să ocupe funcția de judecător al Curții Constituționale.

De asemenea, există necesitatea obiectivă de a organiza un referendum constituțional, în cadrul căruia poporul nostru să-și poată expune propria atitudine față de această problemă.