Select Page

Președintele țării a participat la ședința fracțiunii parlamentare a PSRM

25.11.2020

În cadrul ședinței au fost stabilite prioritățile pentru următoarele ședințe ale Legislativului.

Șeful statului a salutat faptul că deputații socialiști au decis să sprijine proiectele politicii bugetar-fiscale și proiectul legii bugetului de stat, în special, prevederile care vin să îmbunătățească viața cetățenilor Republicii Moldova.

Interlocutorii au fost unanimi în opinia că bugetul pentru anul viitor trebuie să fie orientat social și trebuie continuate investițiile în infrastructură. Astfel, la insistența deputaților socialiști și a Președintelui țării, în 2021, în premieră, proiectul politicii bugetar-fiscale nu prevede majorări de impozite, în pofida situației de criză în care se află țara. Totodată, Igor Dodon a pledat pentru necesitatea stimulării fiscale a anumitor sectoare ale economiei, pentru a le ajuta să-și revină cât mai repede din situația de criză, provocată de pandemia COVID-19.

Printre prevederile politicii bugetar-fiscale care vor fi susținute de socialiști pot fi menționate:

-aplicarea unei cote reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, în paralel cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară.

– creșterea mărimii pasibile restituirii TVA la exportul producției agricole, de la 8% la 12% din valoarea exporturilor, adică în buzunarul fermierilor noștri vor rămâne mai mulți bani de la export.

– o nouă reducere a TVA pentru sectorul HoReCa, de la 15 la 12%, asta după ce în anul trecut a fost votată reducerea de la 20 la 15%.

– majorarea scutirii personale anuale, de la 24 000 de lei la 25 200, precum și în cazul persoanelor întreținute o majorare cu 50%, de la 3 000 la 4 500 de lei.

Cât privește proiectul bugetului de stat, Igor Dodon a pledat pentru creșterea salariilor în sectorul bugetar. Așa cum șeful statului a propus anterior, angajaților din sectorul medical urmează să le fie majorate salariile, din 1 ianuarie, cu 30%, după ce la 1 septembrie curent acestea au crescut cu 30%.

„Un alt aspect vizează subvenționarea impozitelor salariale pentru angajații care s-au întors în țară – o măsură concretă pentru a stimula revenirea moldovenilor acasă, în acest sens în buget fiind planificată suma de 200 de milioane de lei”, a specificat Președintele Republicii Moldova.

De asemenea, șeful statului a salutat decizia socialiștilor de a sprijini adoptarea pachetului de legi privind UTA Găgăuzia; proiectul de lege, care vine să acorde limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică; inițiativa ca prospectul pentru medicamente să fie și în limba rusă.