Select Page

Noi nu ne permitem să apelăm la improvizații și să lăsăm instituțiile fără o conducere asumată deplin

9.11.2020

Igor Dodon și-a întrerupt pentru o zi campania electorală pentru depunerea jurământului de către noii miniștri. Șeful statului a menționat că este o situație neplanificată, însă nu puteam lăsa instituțiile să funcționeze cu niște conducători care erau deja demisionari. 

„Traversăm o perioadă de criză pandemică mondială și națională, în care nu ne permitem nici măcar pentru o zi să apelăm la improvizații și să lăsăm instituțiile fără o conducere asumată deplin. Astăzi suntem în situația că trebuie să facem mai devreme unele schimbări la nivel de Guvern, pe care oricum urma să le facem imediat după alegeri. Urmează și alte schimbări, nu doar la nivelul echipei, dar și la nivelul strategiei de guvernare, schimbări care sunt dictate de evoluția pandemică dramatică la nivel mondial și de nevoia de a ne adapta cât mai bine la aceasta”, a subliniat Președintele țării.

Igor Dodon a mulțumit pentru activitate foștilor miniștri și a menționat că are toată încrederea în noii miniștri numiți. 

„Sunt profesioniști, oameni care preiau o mare responsabilitate în această perioadă de criză și sunt sigur că își vor face datoria așa cum se cuvine. Sunt sigur că prim-ministru și echipa sa vor identifica în continuare soluții pentru a gestiona criza pandemică pe de o parte, dar pe de altă parte, pentru a continua investițiile în proiectele importante care contribuie la creșterea calității vieții oamenilor. Doamne ferește acum să se oprească toate aceste proiecte sau să se intre în haos și blocaj instituțional din cauza scandalurilor politice, că țara noastră poate ajunge într-o situație dramatică, inclusiv într-un blocaj economic care ar putea duce la neplata salariilor și pensiilor. În plină criză pandemică, ultimul lucru care ar mai trebui să apară, este o criză politică de durată, în lipsa unei majorități parlamentare stabile”, a specificat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a declarat că din cauza perioadei electorale pe care o traversăm, mulți încearcă să speculeze pe subiectul privind modul în care s-a acționat în combaterea crizei, pentru a obține dividende politice. Dar dacă privim ce se întâmplă în lume, Republica Moldova este într-o situație incomparabil mai bună, un loc unde suntem mai în siguranță decât în multe țări mai dezvoltate, unde moldovenii noștri din străinătate se pot întoarce acasă să stea în siguranță lângă familiile lor. Șeful statului a subliniat că guvernul și personalul medical au pus pe primul plan siguranța oamenilor, din care considerent nu avem o explozie de cazuri la fel de mare ca în majoritatea țărilor. 

„Dar în același timp, am lăsat economia să funcționeze și o vom lăsa să funcționeze și după alegeri, vom găsi alte soluții pentru a ne lupta cu o eventuală creștere a cazurilor, dar nu „închidem” economia. Agenții economici și așa sunt deja afectați de efectele primului val al crizei, noi trebuie acum să-i ajutăm, nu să-i blocăm. Preocuparea noastră după ce se termină aceste alegeri va fi să pornim și mai multe proiecte importante la care s-a lucrat intens în ultimele luni, proiecte ce țin de fortificarea sistemului medical, de creșterea siguranței și securității cetățeniilor, de continuarea creșterii veniturilor personalului medical, dar și a altor categorii de salariați, a veniturilor pensionarilor. Am demonstrat că avem soluții, am făcut deja primele majorări și vom continua imediat după alegeri. Nu intru în detalii pe fiecare proiect în parte, să nu fie interpretat electoral. Am dorit însă să transmit acest mesaj pentru ca noii miniștri să înțeleagă că și-au asumat o responsabilitate pe termen lung, nu pe termen scurt, una în care vor trebui să-și valorifice tot potențialul profesional”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, Președintele a dat asigurări că după alegeri guvernul va avea parte de o susținere suficient de puternică pentru a face față sarcinilor.

„Avem cel puțin 3 formule pe care lucrăm, pornind de la o alianță largă, până la diferite formule politice construite împreună cu partidele și deputații responsabili din Parlament. Singurul mod în care se poate menține stabilitatea politică și funcționalitatea economiei este în jurul unei alianțe formate de PSRM și în jurului unui Președinte și a unui premier care sunt sprijiniți de acest partid majoritar în Parlament.

Rog echipa de la Guvern să nu se implice în lupta politică și să se concentreze în continuare pe gestionarea crizei pandemice și rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii”, a subliniat șeful statului.