Am avut o întrevedere cu vice-preşedintele Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin

Am făcut un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale moldo-ruse.

În cadrul discuţiei am reiterat că dezaprob demersurile ostile din partea Guvernului Moldovei şi a majorității parlamentare din Republica Moldova. Aceste forţe nu exprimă starea de spirit a majorităţii poporului Moldovei, care se pronunţă ferm pentru un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă. Am menţionat că acţiunile majorităţii parlamentare şi ale Guvernului sînt orientate, în primul rînd, împotriva poporului nostru, împotriva cursului Preşedintelui ţării spre dezvoltarea parteneriatului strategic cu Rusia, împotriva acelui progres important pe care l-am înregistrat în beneficiul agenţilor noştri economici-exportatori de produse pe piaţa Federației Ruse şi a zecilor de mii de compatrioţi, ale căror probleme migraţionale au fost rezolvate în ultimele cîteva luni.

Am abordat şi subiectul ce ţine de reglementarea conflictului transnistrean. Am discutat modalităţile de soluţionare a problemelor curente – utilizarea numerelor de înmatriculare transnistrene, recunoaşterea diplomelor de studii transnistrene în universităţi şi alte chestiuni şi probleme, cu care se confruntă cetăţenii de pe malul drept şi cel stîng al Nistrului, precum şi reluarea livrărilor de energie electrică de la CHE Cuciurgan pentru consumatorii de pe malul drept. Am specificat că orice tergiversare de ordin economic sau politic a problemelor de pe malul drept pentru cetăţenii care locuiesc pe malul stîng ar putea provoca o reacţie inversă şi bloca procesul de negocieri. Pe malul stîng trăiesc cetăţenii noştri, fraţii noştri, de aceea sîtem obligaţi să facem tot posibilul pentru a-i face să dorească o integrare plenară cu malul drept şi nicidecum altfel. Prin presiuni sau blocade nu vom rezolva nimic. Doar dialogul va crea premise pentru reglementarea politică a problemei transnistrene.

Împreună cu dl Rogozin ne-am exprimat speranţa că actuala criză temporară din relaţiile moldo-ruse va fi depăşită în timpul cel mai apropiat.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.