Vremea deciziilor înţelepte

Apel către forţele politice

Apel către forţele politice

Pe 28 noiembrie, votul cetăţenilor a demonstrat iarăşi că Partidul Comuniştilor este formaţiunea politică pe care mizează cea mai mare parte a electoratului din Republica Moldova. Aici trebuie de remarcat că susţinerea reală acordată patidului de către cetăţeni este mai mare decât se arată în cifrele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale. Orice om cu mintea lucidă, care înţelege fin procesele legate de organizarea scrutinului, recunoaşte că, dacă ar fi lipsit erorile de procedură şi falsificările în ziua votului şi dacă nu ar fi existat manipulări brutale la mecanismul de repartizare a mandatelor, astăzi PCRM ar fi avut majoritatea de 52 de mandate în Parlament. Şi ar fi fost mult mai aproape de rezolvarea crizei politice în care se află ţara de un an şi jumătate.

Nu voi înainta acum pretenţii şi acuzaţii în adresa celor care au ştiut să falsifice abil voturile şi să corupă cu maxim tupeu alegătorii. Rămâne pe sovestea lor. Tot aşa cum pe sovestea lor rămâne faptul că au uneltit astfel, încât unui partid care a acumulat 40% îi revin tot atâtea mandate suplimentare ca şi unui partid care abia dacă ajunge la 10%, sau care abia de a trecut pragul. E o aritmetică total alogică, incorectă, nereprezentativă şi nedemocratică.

Nu vreau să pierd timpul nici cu comentarii desfăşurate despre sociologii-marionete, care au reuşit să se compromită fără drept de apel; şi nu doar pe sine, dar au compromis pe mult timp înainte la noi în ţară întreaga ştiinţă sociologică. Cine astăzi mai are încredere în „creaţiile” acestor aşa-zişi scenarişti-sociologi? Am scris anterior despre manipulările şi dezinformările lor, iar datele exit-poll-urilor ruşinoase din ziua alegerilor, total eronate, au confirmat spusele mele – avem de-a face sau cu diletanţi sau cu mercenari politici.

Aşa cum am zis, toate aceste falsuri şi ipocrizii rămân pe sovestea celor care le-au generat. Ele nu vot fi uitate, dar aparţin deja trecutului, fie şi unui trecut încă palpabil. Scormonirea lor nu ne poate ajuta în proiectarea viitorului.

Ceea ce trebuie să ne preocupe acum, este ce facem în situaţia nou creată, ce facem în prezent, în noua conjunctură parlamentară, iarăşi destul de confuză. Imperativul zilei cere să luăm decizii înţelepte, curajoase.

De mai bine de un an şi jumătate, Republica Moldova se află în chingile unei crize politice degradante, care a degenerat în crize economică, socială, identitară. Ţara nu va mai suporta prelungirea acestora, cetăţenii nu vor mai tolera ambiţiile nesănătoase venite din partea clasei politice. Suntem în situaţia când politicienii trebuie să-şi amintească pentru ce au fost aleşi, să conştientizeze rolul care le revine şi să dea dovadă de maximă responsabilitate politică, în numele republicii. Cu atât mai mult e nevoie de o asemenea atitudine în prag de iarnă, când intrăm în noul an fără un buget elaborat, cu atâtea probleme acumulate, cu atâtea aşteptări din partea bugetarilor, pensionarilor, studenţilor.  

Consider că astăzi misiunea forţelor sănătoare, stataliste este să ajungă la un consens prin care Republica Moldova să fie readusă în albia normalităţii, a stabilităţii şi concilierii civice. Nu ne mai putem permite alte şi alte confruntări politice distructive. Nu ne mai putem permite alte alegeri anticipate. Până aici. Ajunge cu experimentele. Aceste experimente fac ţara vulnerabilă, o lasă pradă în faţa diferitelor pericole, din interior şi din exterior, ne sărăcesc populaţia şi ne dezbină societatea.

Ca politicieni, suntem datori să găsim soluţia, să luăm decizii curajoase, să ne asumăm responsabilităţi şi chiar riscuri. Suntem datori să dialogăm şi să negociem. Suntem datori şi să cedăm, dacă cedarea nu sacrifică principiile şi reprezintă o soluţie.

Partidul Comuniştilor a lansat oferta, noi suntem gata să discutăm cele mai diverse formule de structurare a noii puteri politice, de alcătuire a noii guvernări. Această nouă putere, nouă guvernare trebuie să fie fidelă statului Republica Molodva, să protejeze independenţa şi statalitatea, să cultive identitatea originară a poporului moldovenesc, să excludă extremismul şi xenofobia, să modernizeze economia ţării şi să ştie să implementeze cu eficienţă politicile sociale. În limita acestor principii şi valori, PCRM este gata să negocieze şi are în acest sens mandatul şi susţinerea a celei mai mari părţi a electoratului.

Astăzi, este prioritar de format structurile Parlamentului, este necesar să fie format un Guvern funcţional, profesionist. Ca mai apoi să se ajungă şi la consens în privinţa alegeri preşedintelui ţării.

Noi înţelegem că formarea noii puteri presupune înţelepciune, presupune curaj, presupune credibilitate. Dacă dorim să avem o putere legitimă, cu adevărat capabilă să depăşească crizele politică, socială, economică, identitară, trebuie să încetăm să discutăm în termeni de trădare, pentru că trădările nu se raportează la asemenea nivel de decizii, trebuie să lăsăm deoparte ambiţiile exagerate, pentru că ambiţiile exagerate pot dăuna interesului naţional, trebuie să lăsăm în trecut frustrările şi supărările, pentru că frustrările şi supărările nu ajută la rezolvarea crizelor şi problemelor. Haideţi dar să discutăm, haideţi să negociem. E vremea deciziilor înţelepte, e vremea deciziilor responsabile, decizii pe care le aşteaptă toţi cetăţenii noştri.

O ţară întreagă stă cu ochii pe noi. O lume întreagă aşteaptă să vadă dacă în Republica Moldova există politicieni cu adevărat înţelepţi şi responsabili. Partidul Comuniştilor este gata să demonstreze că, Da!, există, şi întinde mâna. Cine este gata să facă acelaşi gest? Cine este gata să strângă mâna întinsă şi să mergem înainte?  

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.