Uzurparea puterii - o provocare pentru partidele politice din Republica Moldova

Pe parcursul ultimelor zile am avut mai multe intrevederi cu cetatenii din r-le Vulcanesti, Taraclia, Straseni, Dubasari… Discutiile, care fiind destul de aprinse si contraversate si in mare masura pline de indignare, disperare si incertitudine fata de ziua de miine, m-au facut sa vin cu o viziune proprie vis-a-vis de situatia politica din Republica Moldova.

Pe parcursul ultimelor zile am avut mai multe intrevederi cu cetatenii din r-le Vulcanesti, Taraclia, Straseni, Dubasari… Discutiile, care fiind destul de aprinse si contraversate si in mare masura pline de indignare, disperare si incertitudine fata de ziua de miine, m-au facut sa vin cu o viziune proprie vis-a-vis de situatia politica din Republica Moldova.

Insa pentru a veni si cu unele prognoze e important sa intelegem vor fi sau nu alegeri anticipate si daca da, atunci cind. De fapt, aceasta si este intrebarea de baza pe care mi-o adreseaza zilnic cunoscutii, prietenii, oamenii in cadrul intrevederilor in calitate de deputat, persoanele din strada.

Vor fi sau nu alegeri anticipate??? Sunt ferm convins ca da. Argumentele de baza:

– nu exista cale (acoperire) juridica pentru evitare, iar daca se va merge peste orice principii democratice si constitutionale (cum s-a incercat in ultimele luni) atunci guvernarea si cele 4 formatiuni politice nu se vor „spala” de calificarea – uzurpare a puterii de stat,

– pozitia destul de clara (desi cu caracter de recomandare) a structurilor europene, conditie obligatorie in opinia unor lideri ai AIE,

– pentru unii lideri ai AIE aceasta cale nu este cea mai reusita, de exemplu, pentru Vlad Filat, care deja nu mai este deputat, iar functia de Premier este vulnerabila pe parcursul a 4 ani si depinde de majoritatea parlamentara.

Cind vor avea loc alegerile anticipate???? Aici este evident ca scenarii sunt 2: in toamna anului 2010 sau in primavara 2011. Pentru unele componente ale AIE este convenabila o data cit mai tirzie (PL si AMN) in incercarea de a mai recupera din teren, pentru altii nu este atit de clar si categoric. Spre exemplu, nu se stie daca cele mai grele incercari pentru guvernare au trecut sau urmeaza a fi, care vor fi provocarile in economie, cu consecinte negative pentru Bugetul de stat, sezonul agricol al anului curent si care vor fi circumstantele (inclusiv preturile la factorii energetici) in iarna 2010-2011 ???

Daca e sa divizam cimpul politic conform preferintelor electoratului, atunci in opnia mea vom avea forte politice de dreapta de orientare liberala cu o pondere de cca 35-40 la suta si de stinga de orientare sociala cu cca 60-65 % potential electorat. Evident, ca urmeaza sa luam in calcul si fortele de centru – stinga sau centru – dreapta, care isi au potentialul de cca 20-25 la suta din cadul celor doua esichere politice. In Republica Moldova traditional fortele politice de stinga au fost mult mai atragatoare si cred ca acest lucru va fi valabil si pentru urmatoarele scrutine electorale, cel putin 10-15 ani.

In continuare voi veni cu o mica analiza proprie a situatiei si perspectivei diferitor formatiuni politice (de la dreapta la stinga) tinind cont de ultimele evolutii.

Partidul Liberal. Dupa ascensiunea evidenta din ultimii 3 ani, incepind cu alegerea lui Chirtoaca Dorin primar de Chisinau si Mihai Ghimpu Presedinte al Parlamentului si Presedinte in exercitiu al Republicii Moldova, se pare ca palmaresul politic al acestei formatiuni si-a atins apogeul. Expunerile destul de „sincere” a speakerului, pe fonul unor declaratii care ii poate zdruncina imaginea de principalul unionist din conducerea Republicii Moldova (ma refer aici la declaratiile sale in interviul acordat la Комсомольская Правда potrivit carora deja nu este atit de categoric si nu sustine ideile de unire a tarilor romanesti si de intrare in NATO) ar putea duce la pierderea unei parti a electoratului vadit pro-romanesc. Paralel, imaginea Primarului de Chisinau care a fost un gen de locomotiva pentru aceasta formatiune politica, devine din ce in ce mai sifonata de situatia destul de dificila in aspect economic, social, comunal din capitala si lipsa unor actiuni rationale si indraznete care ar schimba situatia spre bine. In schimb, acesta deja s-a “evidentiat” prin majorari de tarife la serviciile comunale si apa, anularea unor inlesniri pentru pensionari, lupta cu gheretele si cu “rutierele” s.a. In opinia mea, chiar cu evidenta sustinere din partea Presedintelui statului vecin Basescu, primarul Chirtoaca are sanse mici de a repeta succesul a. 2007 (evident totul depinde de contracandidatii care vor fi inaintati). Prin urmare in cadrul urmatorului scrutin electoral parlamentar ponderea acestei formatiuni politice daca nu va scadea virtiginos, atunci evident ca nu va fi in crestere.

Partidul Liberal Democrat din Moldova. Se pare ca este principala forta politica care culege roade din actuala AIE. In opinia mea, PLDM isi intareste activ verticala sa politica, pregatind cu succes resursa administrativa pentru urmatoarele batalii politice. Pe fonul celorlalte formatiuni politice membre ale aliantei, se creaza opinia ca doar liberal-democratii stiu foarte bine ce doresc, au o strategie bine chibzuita si nu se arunca haotic de la o idee la alta.

In acelasi timp liderul Vlad Filat utilizeaza cu succes fotoliul de Prim Ministru pentru a-si imbunatati si ridica imaginea sa in rindul electoratului, folosind in acest sens toate instrumentele posibile: de la mass-media (Moldova 1 spre ex. incepe si finalizeaza emisiunile de stiri cu imaginile premierului care scoate sirma ghimpata, taie panglici, deschide poduri, rezolva probleme in spitale, are grija de concetatenii nostri din strainatate in problema pasapoartelor…) pina la expromturi politice externe (azi e alaturi de Hillary Clinton, miine de Vladimir Putin, peste doua zile impreunta cu Timosenco). Toate acestea au efectul sau. Necatind la unele greseli evidente in politica economica si sociala interna, nemultumirea din partea agentilor economici hartuiti tot mai des, PLDM este in crestere. Insa nu pentru ai permite de a guverna desinestator in viitorul apropiat.

Alianta Moldova Noastra. Aici nu pot sa nu fiu de acord cu opinia mai multor observatori si experti politici, care spun ca viitorul acestei formatiuni politice este incert. Este evident ca daca AMN merge la alegeri in forma in care se afla astazi sansele de a deveni partid parlamentar sunt minime. Solutie – sau o noua imagine cu promovarea unor noi persoane, sau destramarea si asimilarea componentelor acesteea de alte forte politice, presupun de PLDM si PD. Liderul acestui partid constientizeaza foarte bine aceste riscuri, altfel prin ce se explica declaratiile sale curente ca isi va incerca puterile in calitate de candidat la functia de primar de Chisinau (vreau sa fac o remarca – deja nu Presedinte al RM).

Partidul Democrat. Intrebarea de baza va fi – a reusit sau nu aceasta formatiune sa “opreasca razboiul politic”?? Electoratul se va da cu opinia, eu cred, ca nu. Personal nu am nimic impotriva acestei formatiuni, liderului si membrilor fractiunei – ca gindire, viziuni, tipaj noi suntem foarte asemanatori. Insa, sunt ferm convins ca cei care au votat pentru ei la 29 iunie se asteptau la actiuni mult mai indrazneze si o pozitionare cu mai multa verticalitate in cadrul AIE. Nu obligatoriu din start coalitie cu comunistii, dar mai multa dirzenie in apararea subiectelor de interes national. Drept rezultat, vom avea situatia cind responsabili de situatia dificila din economie, sectorul energetic, cultura, sectorul social ar putea fi aceasta formatiune politica, prin delegarea ministrilor sai in Guvernul Filat. In opinia mea aceasta formatiune politica, dupa 7 luni de guvernare s-a deplasat vadit spre dreapta electorala, unde are mai putine sanse de a atrage sustinatori, dat fiind existenta unor “jucatori” mai puternici pe acest segment politic. Evident, ca prezenta PD in cadrul AIE si sustinerea initiativelor partidelor de dreapta (de la scoaterea sirmei ghimpate prin HG pina la aprobarea “crucei naziste” pentru veterani prin Hotarire de Parlament), care destul de evident le inainteaza pentru a mentine si incuraja sustinerea potentialului sau electoral, nu va permite acestei formatiuni sa-si pastreze pozitiile sale obtinute la 29 iulie pe segmentul de centru-stinga. Inteleg destul de bine miza unor formatori de opinii din cadrul PD – speranta ca PCRM se va destrama in continuare si vor obtine piloni, care reprezinta factori electorali (sub forma de persoane cu imagine pro-social orientati si organizatiilor de partid), care le vor permite sa se deplaseze pe segmentul politic de stinga. Personal nu sunt sigur ca asteptarea e cea mai buna tactica in aceasta situatie.

Partidul Comunistilor din Republica Moldova. Probabil principala intriga a urmatorului scrutin electoral si sezon politic este ce se va intimpla cu PCRM-ul. Pe de o parte devine evidenta situatia cind creste nemultumirea populatiein vis-à-vis de situatia dificila din tara si actiunile aliantei, ceea ce este un argument in plus pentru acei care spun ca cu PCRM la conducere a fost mai usor de a trece peste diferite provocari de ordin social – economic. Pe de alta parte numeroasele presiuni din partea actualei conducere asupra partidului si membrilor acestuia (studierea rezultatelor “regimului totalitar”, deschiderea dosarelor penale, amenintari care in ultimul timp suna deschis in plenul Parlamentului de la liderii AIE, multiple desecretizari…) a dat unele efecte materializate prin detasarea a 5 deputati in frunte cu Turcanu si Stepaniuc si plecarea unor membri de partid din teritoriu. Provocarea de baza este – va reusi oare PCRM si conducerea acestuia sa-si consolideze rindurile, sa atraga noi sustinatori pentru urmatoarea lupta politica, sa constientizeze necesitatea plasarii unor reforme si mesaje difeite celor anterioare? Intimplator sau nu, m-am ciocnit cu un fenomen extrem de interesant – pe fonul tuturor presiunilor s-a activizat procesul de primire in rindurile partidului si ceea ce m-a uimit – in mare parte a persoanelor tinere (personal am fost oprit de citeva ori in strada, intrebat pe facebook de tineri cum pot deveni membri ai PCRM). Raspuns la intrebarile si provocarile timpului fata de PCRM vom obtine in timpul apropiat (citeva saptamini). Scenarii sunt 2 – sau va fi o consolidare si ca efect aceasta formatiune va fi principala atit pe segmentul de stinga cit si pe intregul cimp politic, acumulind cele mai multe mandate in urmatorul parlament, sau o destramare rapida cu efecte electorale negative.

Evident ca pot  aparea intrebari dar care sunt opiniiile vis-à-vis de celelalte formatiuni politice? Personal consider destul de mici sansele formatiunei MU a dlui Turcanu si MAE a dlui Untila. Timpul ne va arata care va fi soarta PSD lui Braghis si a altor formatiuni mai mici.

In concluzie: consider ca alegeri anticipate vor avea loc si cel mai probabil in toamna anului curent. Partidele cu cele mai multe mandate ar putea fi PCRM pe stinga si PLDM pe dreapta.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.