Un eveniment deosebit la Mănăstirea Căpriana

Astazi la Mănăstirea Căpriana a avut loc un eveniment deosebit, în premieră – canonizarea unei fețe bisericești de valoare istorică pentru noi, Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Aici, la Căpriana, e locul lui de odihnă veșnică.

A avut o viață dedicată în întregime slujirii Bisericii Ortodoxe, din cele mai înalte funcții.

De către Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse fusese numit Mitropolit al Moldovei şi Valahiei.

Mai târziu, a fost desemnat și mitropolit al Kievului şi al Galiciei, iar la 7 aprilie 1801 este ales şi membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse şi decorat cu cea mai mare distincţie a Bisericii Ruse – ordinul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi-Chemat.

În 1808, Mitropolitul Gavriil este numit erarh al Sfântului Sinod în Moldova, Valahia şi Basarabia.

Bănulescu-Bodoni a fost un promotor al cunoașterii bisericești, a tipărit cărți religioase și a ridicat ortodoxia la un nivel foarte înalt de afirmare pe teritoriul țării noastre.

A fost și rămâne o mare personalitate istorică, un nume de reper în lumea ortodoxiei și pentru soarta și credința poporului nostrum.

Ca patrioți și creștini, avem ce învăța din biografia și activitatea sa. Să-l cinstim și să ne bucurăm de împreună de canonizarea lui.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.