Trecerea la votul mixt va fi realizată

Doamna Zinaida Grecianîi participă în aceste zile la lucrările Forului parlamentar internaţional “Constituţie. Democraţie. Parlamentarism”, de la Moscova.

Doamna Zinaida Grecianîi participă în aceste zile la lucrările Forului parlamentar internaţional “Constituţie. Democraţie. Parlamentarism”, de la Moscova.

În cadrul discursului său, doamna Grecianîi a vorbit despre oportunitatea modificării sistemului electoral în Republica Moldova şi trecerea la sistemul mixt de vot – 50 la 50. Amintesc că socialiştii au anunţat acest obiectiv încă la congresul din 2011 şi suntem consecvenţi în promovarea acestei idei. Atunci noi am numit iniţiativa noastră “Deputaţii – din popor”.

Rog să nu confundaţi ideea socialiştilor de vot mixt cu proiectul votului uninominal al Partidului Democrat, care a fost lansat abia în 2012. Diferă nu doar esenţa reformei electorale, ci şi motivaţiile.

În opinia noastră, votul mixt va duce la o mai bună reprezentativitate a deputaţilor în Parlament. Ei vor fi aleşi în mod direct de către cetăţeni, vor fi mai responsabili şi mult mai independenţi. Datorită trecerii la sistemul de vot mixt, vor scădea semnificativ şansele formaţiunilor extremiste şi unioniste. Va scădea presiunea şi influenţa liderilor de partid. De aceea, înţelegem de ce ideea votului mixt îi deranjează pe unii…

Iar dacă luăm în considerare faptul că în Găgăuzia şi Transnistria este practicat votul pe circumscripţii uninominale, schimbarea sistemului electoral pe malul drept al Nistrului va contribui în perspectivă la o mai bună armonizare a proceselor de întregire teritorială a Republicii Moldova.

Este interesant că acum un an şi Federaţia Rusă şi-a declarat intenţia de a trece la sistemul electoral mixt. Un asemenea sistem funcţionează şi în Ucraina. Astfel, vom putea profita şi de experienţa vecinilor noştri din Est.

Totodată, vreau să menţionez că reforma sistemului electoral trebuie să fie efectuată în cadrul următoarei legislaturi si categoric nu poate fi utilizata pentru alegerile parlamentare din 2014-2015. Este riscant să se opereze acum, cu un an înainte de alegeri, modificări la Codul Electoral. Actuala guvernare este definitiv compromisă şi nu are credibilitatea necesară.

Trecerea la votul mixt va fi realizată şi această trecere va fi înfăptuită de Partidul Socialiştilor, ca parte a viitoarei guvernări sociale. Atunci vor fi mai multe schimbări în bine, în interesul cetăţenilor, şi aceasta va fi una dintre ele.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.