Teroarea criminală trebuie oprită

În octombrie anul trecut am plasat pe blog un articol întitulat „De ce creşte criminalitatea?”, în care am avertizat reprezentanţii guvernării cu privire la ameninţarea ce o reprezintă pentru cetăţeni agravarea situaţiei crimogene din ţară. Şi am adus ca argument date statistice dintr-o „Notă Informativă cu privire la tendinţele negative ale situaţiei criminogene în perioada de nouă luni ale anului 2010”. Vedeţi pe /politic/de-ce-creste-criminalitatea

În octombrie anul trecut am plasat pe blog un articol întitulat „De ce creşte criminalitatea?”, în care am avertizat reprezentanţii guvernării cu privire la ameninţarea ce o reprezintă pentru cetăţeni agravarea situaţiei crimogene din ţară. Şi am adus ca argument date statistice dintr-o „Notă Informativă cu privire la tendinţele negative ale situaţiei criminogene în perioada de nouă luni ale anului 2010”. Vedeţi pe /politic/de-ce-creste-criminalitatea

Guvernanţii nu au reacţionat în niciun fel la sesizarea mea, iar unii dintre susţinătorii de meserie ai actualei guvernări liberal-democrate au şi început să mă acuze de dezinformare şi manipulare cu cifrele.

Astăzi, constatăm că situaţia criminogenă în Republica Moldova a degenerat completamente, transformânduse într-o adevărată teroare criminală pentru cetăţenii ţării. Presupun că acest lucru îl constată până şi cei mai înveteraţi fanaţi ai triumviratului politic de la putere. Tot mai mulţi oameni care anterior dădeau bonusuri nemeritate actualei guvernări se conving că cele relatate de către oponenţii politici ai AIE, inclusiv despre creşterea criminalităţii, s-au adeverit sută la sută.

Astăzi, cu o şi mai mare grozăvie decât anul trecut, aflăm practic săptămânal, dacă nu chiar zilnic, despre crime ieşite din comun care se produc pe teritoriul Republicii Moldova. Crime care fac topul ştirilor. Crime oribile, josnice, înspăimântătoare, animalice, crime cărora le pot fi atribuite epitetele cele mai dezagreabile, au început să devină în ultimul timp obişnuite pentru auzul şi văzul nostru.

Îmi permit să reproduc două pasaje din ceea ce am scris acum jumătate de an, ca să vă convingeţi că situaţia nu s-a ameliorat, ci, din contră, tendinţele doar s-au accentuat, iar îngrijorarea ar trebui să fie şi mai mare.

Omoruri în serie, omucideri cumplite, violuri, torturi, violenţă în familie, furturi, jafuri, explozii, escrocherii, contrabandă, accidente teribile – toate aceste şi alte infracţiuni se produc parcă pe bandă rulantă, cu o intensitate nemaivăzută, cu o metodicitate alarmantă. De parcă cele mai sinistre scenarii televizate au coborât pe străzile noastre. Îţi vine uneori să crezi că e doar o seacă statistică, că e o realitate paralelă, că nu se întâmplă la noi, în Moldova, ci altundeva. Dar în fiecare zi răsfoieşti ziarele, deschizi televizorul, accesezi internetul, comunici cu vecinii, discuţi cu oamenii pătimiţi şi înţelegi că e aievea, că e cât se poate de real, că e năpraznic de aproape, că te priveşte şi pe tine.

De ce creşte criminalitatea? – e de fapt o întrebare adresată de o societate întreagă, o întrebare pe care cu toţii o adresăm celor care trebuie să dea explicaţii, o adresăm celor care poartă răspundere pentru ordinea publică. De ce creşte criminalitatea, domnule ministru Roibu? De ce creşte criminalitatea, domnule premier Filat? De ce sub AIE, cu voi la conducere, ca şi cândva sub ADR, Moldova se transformă într-un stat banditesc? E vreun interes, sau e doar indiferenţă şi incompetenţă?

***

În această ordine de idei, reiterez, este regretabil că prognozele pe care le făceau specialiştii în domeniu şi atenţionau liderii AIE despre creşterea criminalităţii şi reîntoarcerea Republicii Moldova în coşmrul anilor 90 au devenit o realitate. Constatăm, că actualii guvernanţi nu recunosc greşelele admise în gestionarea organelor de drept, favorizând astfel dezmăţul în societate.

 Era oare necesar să trecem calvarul crimelor odioase comise cu atâta cruzime pentru a înţelege că lucrurile merg spre criminalizarea Republicii Moldova, sau poate era mult mai simplu să ascultăm specialiştii care semnalau că aşa numita reformă a MAI în actuala ei redacţie, iniţiată de marii “strategi” aflaţi la guvernare, sau şoptită lor ce de obicei din afară, va duce spre destrămarea întregului sistem poliţienesc, iar cetăţenii nu se vor simţi în siguranţă.

 Vin în continuare cu unele date statistice recente, care ne demonstrează în mod categoric că lucrurile merg din ce în ce mai prost, iar realitatea este cu totul alta decât cea prezentată opiniei publice de către putere, care încearcă în disperare să mascheze amploarea terorii criminale din ţară şi din municipiul Chişinău.

 Astfel, pe parcursul a trei luni ale anului curent (ianuarie – martie 2011) pe teritoriul ţării au fost înregistrate 6695 infracţiuni, comparativ cu 5863 în perioada similară a anului precedent, şi constituie o majorare  cu 14,2 la sută.

 Nivelul infracţional la 10000 de cetăţeni s-a majorat până la 20,8 infracţiuni comparativ cu 17,8 în  anul precedent.

 O creştere considerabilă a infracţionalităţii pe întreg teritoriul Republicii Moldova e înregistrată sub toate aspectele, după cum urmează:

 – deosebit de grave cu 275,6 % (2010 – 41; 2011 – 154);

– jafuri cu 27,8 % ( 2010 – 223; 2011 – 285);

– furturi cu 23,5 % (2010 – 2643; 2011 – 3264);

– furturi ale averii personale cu 16,8 % (2010 – 2450; 2011 – 2862);

– huliganism cu 29,3 % (20010-181; 2011-234)

 În anii 2001-2009 fuseseră practic trecute în istorie aşa infracţiuni cum ar fi răpirile unităţilor de transport, iar cătăţenii fără frică îşi lăsau parcate automobilile în curtea caselor, însă, în prezent acest lucru a devenit destul de periculos. Confirmare celor relatate este că pe parcursul anului 2011 au fost înregistrate 51 de răpiri ale unităţilor de transport, sau o creştere cu 34,2%. Tot mai frecvente au devenit cazurile când membrii grupărilor criminale prin metode de şantaj estorcă sume de bani de la persoanele pătimite pentru redobândirea automobilelor răpite tot de ei.

 Numărul accidentelor rutiere grave a sporit cu 17,5 %, fiind înregistrate 188 accidente rutiere în trei luni ale anului curent faţă de 160 accidente în trei luni ale anului precedent, iar numărul persoanelor decedate în accidente rutiere s-a majorat de la 39 la 45, inclusiv numărul celor traumatizate, de la 36 la 79 persoane.

 Constatăm că şi calitatea urmăririi penale este sub nivelul critic. Din numărul total de 6695 infracţiuni înregistrate, doar 1660, sau 24,8 la sută au ajuns în instanţa de judecată.

 O situaţie alarmantă s-a creat în municipiul Chişinău, unde activeză cel mai mare număr de angajaţi ai MAI.

 În perioada vizată, de trei luni, în mun. Chişinău au fost înregistrate 2548 infracţiuni, fapt ce constituie o creştere a criminalităţii cu 20,4%,  comparativ cu 2116 infracţiuni în anul precedent.

 Despre ce aport în combaterea criminalităţii putem vorbi, dacă justiţiei i-au fost remise doar 524 cauze penale, din totalul de 2548 înregistrate, sau circa 20,6%.

 Criminalitatea în mun. Chişinău creşte de-a dreptul vertiginos, şi anume, pe infracţiuni:

     – deosebit de grave – 61, creştere cu 916,7%;

     – grave – 387, creştere cu 8,1%;

     – mai puţin grave – 1648, creştere cu 8,8%;

     -vătămări intenţionate – 60, creştere cu 39,5%; din ele:

     -violuri – 6, creştere cu 20,0%;

     -violenţă sexuală – 6, creştere cu 500%;

     -jafuri – 130, creştere cu 33,1%;

     -furturi din apartamente – 211, creştere cu 48,6%;

     -răpiri de transport – 13, creştere cu 85,7%;

     – huliganism – 40, creştere cu 90,5%.

Situaţia e pur şi simplu groaznică. Timp de un an de zile, numărul persoanelor care sunt direct afectate de situaţia criminogenă a sporit enorm.

 Ne putem aştepta oare pe viitor la o schimbare spre bine în activitatea organelor de drept, în condiţiile când colaboratorii de poliţie sunt folosiţi ca ţapi ispăşitori atât de liderii AIE, cât şi de către actualul primar general, pentru a-şi îndreptăţi nereuşitele în gestionarea treburilor din mun. Chişinău şi a distrage atenţia locuitorilor capitalei de la problemele existente.

 Intre timp, numărul colaboratorilor care au depus cereri de eliberare numai pe parcursul anului 2011 se estimează la circa 4 mii, majoritatea fiind dintre cei care au activat mai mult de 20 de ani în sistemul MAI, deci pleacă adevăraţii profesionişti.

 Starea criminalităţii depinde în mare măsură de acţiunile profilactice complexe de ordin general şi individual. Această sarcină revine colaboratorilor poliţiei, care la rândul lor sunt mobilizaţi de către conducerea serviciului respectiv, însă la moment Direcţia Generală Poliţie şi Ordine Publică a fost decapitată prin implementarea “marilor reforme”, deoarece toată conducerea din care făceau parte colaboratori experimentaţi, solidar, în semn de protest, s-au pensionat.

 Cui îi revine rolul de dirijare în situaţia creată, cine poate să le dea un sfat colaboratorilor tineri, pe care mizează atât de mult actualii guvernanţi?

 Poate oare să vină cu nişte sfaturi sau recomandări un tânăr angajat în cazul unui conflict familial, dacă este de abia la  început de cale? Oare nu inclusiv din lipsa acestei profilaxii profesionsite au fost comise tocmai 75 infracţiuni în sfera relaţiilor familiale, atestându-se o creştere de 7500% comparativ cu perioada similară a anului precedent?

 Dacă fosta guvernare conştientiza faptul, că nivelul criminalităţii depinde în mare măsură de acţiunile profilactice bine organizate şi de crearea condiţiilor necesare de lucru colaboratorilor de poliţie pentru activitate în combaterea criminalităţii, atunci actuala conducere a statului conştient  îi lipseşte pe poliţişti de facilităţi, creând astfel premise  pentru creşterea criminalităţii.

 Spre exemplu:

 În anul 2008, Guvernul a adoptat Hotărîrea nr. 260 “Cu privire la măsurile de dezvoltare şi asigurare tehnico materială a serviciului ofiţeri operativi de sector ai poliţiei” prin care a început procesul de computerizare a tuturor secţiilor, sectoarelor şi posturilor de poliţie.

 Către anul 2009, toţi ofiţerii operativi de sector au fost dotaţi cu telefonie mobilă. Demarase procesul de procurare a 400 automobile pentru colaboratorii poliţiei ordine publică. Practic toate localităţile din R. Moldova erau deservite de către ofiţeri operativi de sector, cărora prin Hotărîrea respectivă le-au fost acordate facilităţi după cum urmează:

-pentru activitate de 5 ani în una şi aceeaşi localitate, suplimentar se preconiza să primească adaos de 50% la salariul de funcţie;

– pentru activitate de 7 ani – 70% din salariul de funcţie;

– pentru activitate de 10 ani – 100% din salariul de funcţie;

– tinerii specialişti urmau să primească 30000 lei la începutul activităţii;

– colaboratorilor din regiunea rurală li se oferea câte 1500 lei pentru conectarea la conducta de gaz şi 50% compensaţie pentru consumul de energie electrică.

Odată cu instaurarea actualei guvernări, prevederile nominalizate au fost stopate, precum şi lichidate alte programe care aveau menirea să contribuie la diminuarea criminalităţii. 

 Denigrarea continuă a angajaţilor MAI, hărţuirea lor psihologică şi administrativă, concedierea specialiştilor pe criterii politice şi înlocuirea acestora cu persoane incompetente dar docile actualei guvernări va aduce, cu regret, şi mai mult la haos şi fărădelege în societate.

 În aceste condiţii, este pe deplin justificat şi există în acest sens şi o solicitare în creştere din partea societăţii, ca actualul ministrul de interne să-şi dea demisia de onoare. Sub administrarea lui, în Republica Moldova s-a produs o explozie a criminalităţii şi nu există niciun temei să credem că acest ministru va putea stopa creşterea în continuare a numărului crimelor.

 Domnule ministru de interne, daţi-vă demisia de onoare acum, pentru că în câteva luni, la cum evoluează lucrurile, veţi fi demis cu dezonoare de revolta cetăţenilor. Nu e destul că treceţi oamenii la regim de apă şi pâine, cu tarife şi preţuri care cresc ca drojdia şi cu disponibilizări, dar încă vă mai permiteţi să terorizaţi societatea cu criminali şi grozăvii.

Teroarea criminală trebuie oprită.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.