Susținerea familiilor cu mulți copii – una din prioritățile mele ca președinte

Am hotărît să înmînez astăzi primele distincții de stat în calitate de președinte al Republicii Moldova.

Unii vor comenta că prea repede ofer asemenea distincții. Însă eu consider că noi o facem cu mare întîrziere. Eu consider că demult trebuia de încurajat prin mențiuni speciale și prin suport financiar familiile cu mulți copii de la noi din țară.

Eu pot aștepta cu înmînarea distincțiilor. Dar aceste familii frumoase nu trebuie să mai aștepte. Iată de ce am decis ca acum, în ajunul Revelionului și în toiul sărbătorilor de iarnă, să înmînez patru distincții de stat la patru familii cu mulți copii. Două Ordine ale Republicii și două Ordine de onoare. Ele merită pe bună dreptate aceste distincții.

Vreau să vă amintesc că Republica Moldova suferă de o problemă demografică foarte gravă. Noi, de fapt, alunecăm spre un colaps demografic. În Moldova, circa 50% din căsătorii se încheie prin divorț. Cu alte cuvinte, fiecare a doua familie se destramă. Natalitatea e mai mică decât mortalitatea, mai ales în sate și raioane. Există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. Iar mulți dintre copiii mici sunt crescuți în lipsa părinților, fără o bază educativă și fără a însuși valorile vieții familiale.

În acest context, cu atît mai mult sunt de apreciat acei părinți care au avut curajul și au găsit energia să crească mai mult de zece copii în familiile lor, unii dintre care au fost adoptați. Asemenea familii sunt un model de tradiție creștinească, un model de dragoste părintească, un model de patriotism. Iată de ce am decis ca primele distincții de stat oferite de mine ca președinte să fie anume pentru cîteva din aceste familii, pe care trebuie să le prețuim cu toții.

Consider că e nevoie de programe naționale de restabilire a încrederii cetățenilor în propria țară, de inversare a trendului demografic, de consolidare a cultului familiei tradiționale, de atragere și menținere a tinerilor în țară. Ca președinte, voi încuraja lansarea unor astfel de programe sau le voi susține pe cele existente, dacă ele își vor arăta eficiența. Voi promova și inițiativa mea prezidențială, pe care am anunțat-o mai demut, privind capitalul matern.

Distincții de stat au fost înmînate următoarelor mame, după cum urmează:

Doamna Valentina Vîhodeț, domiciliată în Cahul, satul Doina, cu 17 copii, dintre care 11 sunt încă minori – Ordinul Republicii.

Doamna Lidia Tertiuc, domiciliată în or. Nisporeni, cu 17 copii, (11 biologici și 6 sub tutelă), dintre care 11 sunt încă minori – Ordinul Republicii.

Doamna Adela Robu, domiciliată în Briceni, satul Tabani cu 13 copii, toți încă sunt minori – Ordinul de onoare.

Doamna Ecaterina Mealdzin, domiciliată în or. Basarabeasca, cu 12 copii, dintre care 11 sunt încă minori – Ordinul de onoare.

Felicitările mele, stimați părinți. Voi și alte familii cu mulți copiii din țară veți avea mereu susținerea mea.

Vă doresc sărbători fericite și La Mulți Ani!

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.