Sondajele de plastilină – „arma tactică” a manipulatorilor politici

Unele componente din AIE deja pregătesc opinia publică pentru noi falsificări în alegerile locale din acest an. Inclusiv, opinia publică este abil prelucrată în sensul să tolereze perspectiva unor eventuale noi alegeri parlamentare anticipate, sugerându-se că în cadrul acestora AIE ar câştiga detaşat.

Unele componente din AIE deja pregătesc opinia publică pentru noi falsificări în alegerile locale din acest an. Inclusiv, opinia publică este abil prelucrată în sensul să tolereze perspectiva unor eventuale noi alegeri parlamentare anticipate, sugerându-se că în cadrul acestora AIE ar câştiga detaşat. Ca şi alte dăţi, aceste mişcări propagandistice ale dreptei politice sunt secondate de sondaje sociologice, o „arma tactică” pe care tehnologii din AIE au ştiut până acum să o mânuiască cu dibăcie. Dar nu poţi merge cu acelaşi ulcior de mai multe ori după apă. Aşa e şi cu manipularea prin sondaje – la un moment dat această metodă se răsuflă şi trucul îl înţeleg până şi oamenii din afara domeniului. De aceea, mizez pe faptul că destui oameni au înţeles intenţia de manipulare a sondajului prezentat la 1 martie a.c., intenţie pe care o voi developa parţial în cele ce urmează.  

În acest sondaj, prezentat de una din agenţiile sociologice apropiate Partidului Democrat, sunt înşiruite nişte date conform cărora, dacă în curând ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, AIE ar obţine chipurile o majoritate confortabilă, care i-ar permite să aleagă şeful statului. Nici mai mult, nici mai puţin. E clară aluzia transmisă de PD prin intermediul acestui mesaj cifrat – decât să se accepte acum soluţia PCRM de a „vota tehnic” un candidat neutru, ar fi mai „raţional” şi mai „justificat”, în numele „valorilor, principiilor şi a interesului naţional”, să fie organizate noi alegeri anticipate, de pe urma cărora să-şi încerce iarăşi Marian Lupu norocul la funcţia de preşedinte. Deci sondajul, pe de o parte, încurajează electoratul de dreapta să accepte anticipatele, în caz de „force major”, iar pe de altă parte, e un element suplimentar de pressing asupra comuniştilor, cărora li se explică prin cifre: „Dacă nu votaţi candidatul impus de AIE, noi suntem gata să mergem la anticipate făcându-vă pe voi, comuniştii, vinovaţi de noua criză politică şi pregătim de pe acum cetăţenii că PCRM ar putea fi perdantul categoric al acestor anticipate”. Faptul că AIE ar merge mai curând la anticipate decât să accepte un compromis cu AIE e confirmat şi de alţi indicatori.

Unul din aceşti indicatori sunt declaraţiile tot mai frecvent lansate de către guvernanţi, potrivit cărora preşedintele statului nu poate fi ales din vina comuniştilor, şi din acest motiv alegerile anticipate ar fi inevitabile, lucru de care s-ar face vinovat numai PCRM şi nimeni altcineva. Aceste declaraţii sunt o manipulare curat-murdară. PCRM pe parcursul ultimei luni nu a obosit să repete că preşedintele statului trebuie ales neapărat, anume pentru a evita anticipatele. PCRM a mai declarat că este gata să voteze un candidat neutru la preşedinţie şi chiar a propus soluţia unui „vot tehnic”. În pofida acestei poziţii tranşante a comuniştilor, cei din AIE continuă să facă bortă-n apă, insistând pe faptul că ar lipsi unui consens general. Dacă cineva s-ar apleca la înălţimea staturii omului simplu, să asculte ce zice lumea, ar înţelege că în realitate e simplu de găsit consens cu comuniştii. Numai că acest consens presupune să nu fim cu toţii, toată clasa politică şi toată societatea, ostaticii unui „veşnic candidat” la şefia statului. Faptul că propunerea comuniştilor, de a găsi o candidatură de consens, neutră, nu este până acum acceptată trădează dorinţa unora din AIE de a merge până la capăt: sau obţin prin corupere şi şantaj câteva voturi necesare, sau generează noi alegeri anticipate, declarându-i vinovaţi iarăşi pe comunişti. Iar sondajul realizat e o componentă a acestei strategii.

Un alt obiectiv care s-a urmărit prin prezentarea datelor acestui sondaj a fost de a crea o impresie generală favorabilă Alianţei pentru Integrare Europeană în ajunul alegerilor locale. Datele prezentate vor să demonstreze că partidele din AIE sunt în creştere de popularitate, în timp ce PCRM e în scădere, deci oamenii din teritoriu, candidaţii serioşi la funcţia de primar şi consilieri, ar trebui să facă concluziile de rigoare, în baza datelor sondajului, şi să candideze pe lista formaţiunilor de la guvernare, cu „şanse reale”. Camarila de tot felul de analişti de pe lângă liderii AIE a şi început să lucreze de zor, promovând în ziare şi la TV „senzaţionala” creştere în popularitate sau păstrarea de raiting a partidelor liberale şi democrate.

Aceste opinteli ale AIE de a-şi face un raiting gonflabil sunt însă ridicole. Ele sunt cu atât mai mult ridicole acum, când populaţia ţării scrâşneşte din dinţi din cauza creşterii preţurilor, a criminalităţii şi a haosului general. E de-a mirării, cum de au tupeu partidele din AIE să-şi revendice raitinguri „de beton”, în timp ce întreaga societate trăieşte un nemărginit dezgust faţă de scandalurile politice dintre cei de la putere. Şi cum de-şi închipuie cei din AIE că populaţia va lua în serios datele acestor sondaje, după ce sociologii autohtoni şi de aiurea s-au compromis pe mult timp înainte publicând nişte rezultate sociologice alogice, ca nu le zicem mincionoase, în vara şi toamna anului trecut. Vedeţi, pentru confirmarea celor spuse, următoarea referinţă: /politic/un-sondaj-tras-de-barba

Se vede că au dreptate cei care zic că ultima salvare a celor care au rezultate practice negative e să invoce cifre statistice pozitive. Cu asta se ocupă acum Alianţa, pe fundalul crizei totale, cu prezentarea de statistici înflorite şi cu autolăudarea cu date din sondaje prefabricate, crezând că publicul nu s-a tratat încă de naivitate. Vă spun eu că oamenii nu sunt aşa naivi cum cred boşii liberal-democarţi. Oamenii s-au săturat să trăiască bine din punct de vedere statistic şi să flămânzească din punct de vedere real. Oamenii s-au săturat să trăiască cu răbdări prăjite. Ei nu mai cred în idealuri artificiale şi în „valori şi principii” leşinate. Şi oamenii în curând vor demonstra cât de mult se deosebeşte realitatea de ficţiunea din sondajele de plastilină, după care se ascund şi cu care se autoiluzionează liderii din AIE.          

 

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.