Situatia in agricultura

Miine voi petrece o conferinta de presa la tema – agricultura.

Miine voi petrece o conferinta de presa la tema – agricultura.

Principalele probleme pe care consider oportun de a fi examinate sunt urmatoarele:

1.Subventiile .

In Bugetul a. 2010 subventiile de stat au fost reduse de 2 ori de la peste 700 mln. lei la cca 300 mln (apropos un angajament al Guvernului Filat fata de FMI). Au fost excluse subventiile pentru sadirea noilor plantatii de vii, livezi, alocarile pentru sustinerea sectorului zootehnic. Nu a fost elaborat pina acum Regulamentul de repartizare a subventiilor (cele 300 mln. lei prevazute in buget pentru 2010).

2. TVA – 8 %.

In politica fiscala pentru a. 2010 a fost modificata cota TVA pentru producatorii agricoli de la 20% (cota standard) la 8 %. In opinia mea sunt citeva efecte evidente ale acestei decizii, care inevitabil va duce la inrautatirea situatiei in agricultura:

– pina acum agricultorii achitau 20 % TVA si statul le intorcea acest TVA in marime deplina (sunt constient de faptul ca in ultimele luni au fost intirzieri, insa obligatiunea statului fata de agricultori raminea). Cadrul fiscal existent pina acum stimula producatorii agricoli sa declare tot volumul de vinzari, fiind motivati pentru a primi restituirea TVA de la stat. In situatia creata la moment agricultorii vor vinde in mare masura recolta sa pe bani chesi, ne dorind sa achite 8% la stat.  Daca cineva are cunoastinte in sectorul agrar intrebati-i si ei o sa va confirme ca revin schemele de “nalicica” – chesi in agricultura. Cred ca cu totiii intelegem ce inseamn economie tenebra ….

– industria de prelucrare va pierde din competitivitate. Fabricile de conserve, de vin …, vor procura materia prima de la producatorii agricoli cu 8% TVA iar produsul finit vor vinde cu 20 % TVA. Prin urmare produsee ar putea fi cu 12 % mai scumpe. Ca solutie vor incerca sa gaseasca firme intermediare (fantome) pentru a avea deducerea (Dt cu Ct) la 20 %. Tinind cont de ceea ce se intimpla la moment in organele fiscale (disponibilizarea tuturor conducatorilor FISC-lor raionale care in mare masura sunt persoane profesioniste) sunt mari dubii vis-a-vis de capacitatea organelor de control de a contacara astfel de practici (chiar daca vor dori sa contracareze???).

Acestea sunt doar citeva din probleme strategice, conceptuale din sector. Insa, mai supliniti aici preturile  inalte la motorina in ajunul inceperii lucrarilor de primavara, un grad destul de inalt de afectare a livezelor si viilor in urma temperaturilor joase, excluderea barierilor tehnice in calea importului unor produse agro-alimentare s.a.

Cu regret ne asteapta un an destul de dificil pentru sectorul care cu regret mai reprezinta la moment principala ramura unde sunt angajati peste 50 la suta din populatia activa si detine o pondere considerabila (impreuna cu industria de prelucrare) in PIB-ul Moldovei.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.