Sistemul nostru educațional necesită o reformare serioasă, o reparație capitală, nu cosmetică

El necesită pregătirea mai bună a cadrelor, nu camere de filmat pentru a speria elevii. Necesită investiții în infrastructură, nu închiderea școlilor. Necesită o reevaluare a întregii curricule, pentru instruirea copiilor în mod compatibil cu psihologia lor și în conformitate cu cerințele prezentului și ale viitorului.

Necesită și renunțarea la examenele de bacalaureat sau, cel puțin, schimbarea formei acestuia.

În opinia mea, pe care am expus-o și în anii precedenți, de pe liceeni trebuie scoasă presiunea draconică a BAC-ului exagerat de dificil și stresant. Oamenii sunt diferiți în aptitudini și înclinații, iată de ce examenele de absolvire a liceului trebuie să ia în considerare aceste realități.

Consilierii mei prezidențiali au prezentat astăzi un proiect de reformare a modului în care elevii vor absolvi liceul. Au fost înaintate trei propuneri de bază:

1. Fiecare elev, fără excepție, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat.

2. Liceenii care vor dori să dea BAC-ul, să depună o cerere în acest sens către administrația școlii. Până acum, erau nevoiți să scrie cerere doar cei care nu voiau să dea BAC. Acum propunem să fie invers – să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul.

3. În paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil.

Consider că în așa mod elevii vor fi mult mai motivați, se vor pregăti de examene mai cu drag și mai temeinic. Vom insista ca acest model de reformare a sistemului educațional să fie implementat.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.