„Singura soluție este federalizarea” - Igor Dodon despre problema transnistreană

“… Vreau să vă spun că în anii cei mai buni, când guvernarea de la Chişinău avea relaţii bune cu partenerii de dezvoltare, până la furtul miliardului, până la „Vânătoarea Domnească”, până la crizele cu corupţii ş.a.m.d., anii 2011-2012, cel mai mare suport din partea partenerilor de dezvoltare era de circa 13-14% din bugetul de stat. Acum avem de două ori mai mult. Pe ce mizează ei eu nu înţeleg. Şi eu cred că ei îşi supraapreciază posibilitatea de a obţine suporturi externe.

Dacă nu vor fi aceste surse, bugetul nu va fi executat la capitolul cheltuieli, deoarece nu vor fi bani, ceea ce înseamnă că, pe lângă investiţiile care, practic, din partea statului au fost stopate şi ele sunt stopate, ştim că achiziţiile publice sunt blocate atât la autorităţile publice centrale, cât şi la cele locale, aceasta înseamnă probleme şi cu plăţile curente, plăţile curente sunt pensii, salarii.

Pentru că să introduci în proiectul bugetului nouă miliarde de lei este un scenariu prea optimist. Pentru a salva situaţia, sunt necesare reforme structurale esenţiale, care vor da efect economic bugetar peste un an, dar între timp trebuie resurse, resurse externe. Altă soluţie nu are această guvernare. Dacă ei nu înţeleg acest lucru, atunci să vedem cum vor ieşi din situaţie în luna septembrie-octombrie.

Dar cel mai probabil acesta a fost și scopul vizitei la Washington, să se încerce să obţină resurse. Eu astăzi am discutat, am abordat acest subiect şi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii. Discut destul de des şi cu ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău.

Mesajul meu către partenerii de dezvoltare este să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut ultimii şase-şapte ani, când susţineau şi dădeau bani geopolitici. Dacă vor să susţină Moldova, atunci banii trebuie să fie alocaţi în schimbul reformelor şi nu pentru mimarea reformelor. Aprobarea legii nu înseamnă reformă. Implementarea legii – aceasta înseamnă reformă …”

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.