Astăzi este una din cele mai tragice zile din istoria noastră. Acum 75 de ani în urmă, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei

Astăzi este una din cele mai grele şi tragice zile din istoria noastră. Acum 75 de ani în urmă, trupele germano-fasciste şi aliaţii au invadat mişeleşte ţara noastră. A început Marele Război pentru Apărarea Patriei, care a durat 4 ani.

Pentru Moldova, a început ocuparea româno-fascistă de trei ani, în timpul căreia au fost ucişi sute de mii de compatrioţi de-ai noştri – evrei, ţigani, reprezentanţi ai altor etnii.

Moldova a trecut cu demnitate prin această încercare. Taţii, buneii şi străbuneii noştri au luptat cot la cot cu popoarele frăţeşti., În anii de război, 18 originari din Moldova au devenit eroi ai Uniunii Sovietice, iar trei dintre aceştia au devenit cavaleri a celor trei grade ale Ordinului Gloriei. Moldova, pe bună dreptate, alături de alte republici-surori din Uniunea Sovietică, este ţară victorioasă în acest război şi nimeni nu va putea să ne retragă acest drept.

Anume astăzi, 22 iunie, este ziua durerii noastre nemărginite. Iar ziua de 24 august, cînd în cadrul Operaţiunii Iaşi-Chişinău, Moldova a fost eliberată, şi cea de 9 mai, cînd acest război groaznic a fost încheiat victorios, mereu vor rămîne pentru noi zile de sărbătoare.

Să ne închinăm memoriei tuturor celor căzuţi pe cîmpul de luptă, a tuturor celor morţi din cauza rănilor, a celor ucişi de către ocupanţi, a tuturor celor care au fost prizonieri, a celor care au suportat calvarul anilor de război şi a celor care nu au mai ajuns să trăiască de pace.

Veşnică memorie victimelor războiului! Veşnică memorie eroilor!

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.