Astăzi, delegaţia moldovenească a participat la şedinţa Consiliului Consiliului Economic Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice

Astăzi, delegaţia moldovenească a participat la şedinţa Consiliului Consiliului Economic Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, care îşi ţine lucrările în capitala Kîrgîzstanului, Bişkek.

Consiliul a salutat participarea Republicii Moldova la evenimentul de astăzi şi a sprijinit intenţiile ţării noastre de a consolida relaţiile de colaborare şi de a obţine statut de stat-observator.

Decizia principială a fost adoptată – Republicii Moldova îi va fi acordat statutul de stat-observator în cadrul UEEA. Pentru aceasta s-au expus pozitiv toţi cei cinci preşedinţi: al Rusiei, Vladimir Putin, al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, al Armeniei – Serj Sargsyan, şi al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambayev.

Este o zi istorică pentru Moldova. Este o decizie pe care au aşteptat-o majoritatea cetăţenilor noştri, o realizare și o promisiune a multor lideri politici şi partide de mai mulţi ani.

Moldova este prima ţară care a beneficiat de această onoare. Mai multe ţări au înaintat iniţiative de semnare a memorandumurilor de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, a Acordurilor de Liber Schimb Comercial sau a altor forme de colaborare cu UEEA. Deja sunt semnate zeci de acorduri în acest sens, inclusiv Memorandumul de Cooperare cu Moldova din 3 aprilie, 2017.

Bineînţeles, acest fapt nu înseamnă că Moldova devine chiar de astăzi membră a Uniunii Economice Eurasiatice, dar acest lucru ne oferă posibilitatea de a cunoaște mai bine principiile de activitate a organizaţiei precum şi asigură noi oportunităţi agenţilor economici de la noi. Acest lucru nu contravine actualului Acord de Asociere, semnat între Moldova şi UE.

Moldovei îi este sortit să fie prietenă şi cu Vestul, şi cu Estul, păstrîndu-şi şi consolidîndu-şi neutralitatea şi statalitatea.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.