Ședință în componență nouă a Consiliului Suprem de Securitate

Astăzi, în cadrul primei ședințe în componență nouă a Consiliului Suprem de Securitate, am abordat mai multe subiecte, cele mai importante fiind legate de delapidarea „miliardului” din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova și scandalul diplomatic recent în raport cu Federația Rusă.

În ceea ce privește furtul secolului, am audiat subiectul și au fost date indicații și recomandări pe două capitole:

– recuperarea banilor. În acest sens, ni s-a raportat că pînă la momentul de față, în bugetul statului au fost returnate pe intern aproximativ 1 mlrd. de lei din cei peste 14 mlrd. de lei, iar surse identificate, inclusiv din activele sechestrate, aproape 3 mlrd.

Am solicitat, ca în regim de urgență, să fie inițiate procedurile necesare pentru încasarea la buget a surselor identificate pe intern. Totodată, am solicitat inițierea anchetelor peste hotarele Republicii Moldova, deoarece cea mai mare parte a banilor, alte aproximativ 8 mld. de lei, se află, sau au tranzitat alte state, iar termenul de prescripție ar putea să expire în noiembrie 2017, dacă aceste proceduri nu vor fi inițiate în regim de urgență.

– continuarea anchetei și extinderea listei persoanelor care cad sub incidența acesteia. Au fost prezentate informații despre mai multe grupuri implicate în furt, direct sau indirect. Am solicitat în acest sens extinderea listei celor puși sub învinuire, cît și a celor ce urmează să fie condamnați – absolut toți cei care au fost implicați în această fraudă, de la Guvern și conducerea Băncii Naționale, pînă la întreprinderile de stat care și-au transferat conturile cu cîteva zile, saptamini mai devreme de fraudă.

Referitor la scandalul diplomatic, ministrul de externe și directorul SIS nu au prezentat probe sau argumente suficiente în favoarea deciziei de expulzare, de facto, a diplomaților ruși. Susțin în continuare demisiile acestor doi funcționari.

Alte detalii importante în video.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.