Securitatea alimentară a Moldovei este în pericol

Partidul Socialiştilor constată o situaţie deosebit de îngrijorătoare în domeniul agricol. Există premise pentru un colaps agricol în anul 2012, iar primele semne în acest sens au fost vizibile deja în toamna anului trecut.

Partidul Socialiştilor constată o situaţie deosebit de îngrijorătoare în domeniul agricol. Există premise pentru un colaps agricol în anul 2012, iar primele semne în acest sens au fost vizibile deja în toamna anului trecut.

Seceta îndelungată din 2011, managementul defectuos al instituţiilor responsabile şi situaţia financiară precară din sector au compromis lucrările agricole de toamnă. Conform datelor din cadrul Ministerului Agriculturii pentru toamna anului 2011, cultura de bază ce asigură securitatea alimentară a ţării – grîul de toamnă –, a fost semănată pe o suprafaţă de 272 mii ha, sau 83% din suprafaţa de 328 mii ha destinate însămînţării cu această cultură. Pentru prima dată în ultimii 60 de ani, doar 10% din culturile de toamnă au intrat în iarnă înfrăţite, motiv pentru care riscăm să rămînem în acest an fără grîne.

Încă în luna decembrie persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Agriculturii au recunoscut că 60% din semănăturile cu grîu de toamnă, ce constituie peste 160 mii ha, sunt într-o stare foarte proastă, 93 mii ha, sau 34% din suprafaţă, sunt într-o stare satisfăcătoare şi doar 19 mii ha (6%) din semănături sunt într-o stare bună. Managementul agricol defectuos din toamna anului 2011 a fost agravat de iarna geroasă şi cu slabe precipitaţii din 2012. Conform experţilor în domeniul, în unele raioane ale republicii semănăturile de toamnă au fost compromise pe o suprafaţă de peste 50%. Se preconizează ca în primăvară mai bine de 100 mii ha de grîu de toamnă să fie reînsămînţate cu grîu de primăvară. Aceasta însă nu salvează situaţia – practic în anul curent Republica Moldova, ţară agrară, va rămîne fără grîu alimentar.

Ministerul Agriculturii s-a mulţumit să recunoască doar situația dificilă din sector, însă la modul real nu a contribuit în niciun fel pentru asigurarea securității alimentare a țării, aceasta fiind de fapt funcția de bază a instituției. Şi, deja nu ne mai miră că nicio persoană de răspundere din această instituţie nu şi-a dat demisia de onoare din cauza incompetenţei şi iresponsabilităţii. Deşi o asemenea demisie este iminentă.

În context, amintim că pe parcursul anilor 2009-2011 Guvernul nu a achiziționat niciun kilogram de grîu pentru rezerva de stat. Conform unor estimări, rezerva de grîu alimentar a statului, care după normă trebuie să fie de 75-80 de mii tone, dispune în prezent de aproximativ 45-50 de mii tone. Guvernul nici măcar n-a profitat de recolta anului 2011 pentru a reface rezerva de stat. Dimpotrivă, Guvernul a distribuit din rezerva de stat mii de tone, cu scopul de a controla preţul la pîine. Cu alte cuvinte, Guvernul a urmărit un cîştig politic tactic, prin metode inoportune, iar întreaga ţară a pierdut din rezervele sale strategice. Pe lîngă cele menționate, situația din agricultură va fi afectată negativ și de politica bugetară din acest an, care indiscutabil va duce la creșterea prețului la combustibil, dar şi de politica de subvenționare, fiind anulată subvenționarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.

Pornind de la realităţile existente, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova vine către Guvern cu următoarele propuneri pentru redresarea de urgenţă a situației din sector:

  1. Scutirea producătorilor agricoli de impozitul funciar pentru anul 2012. Un proiect de lege în acest sens a fost deja elaborat şi înregistrat în Parlament de către Partidul Socialiştilor.
  2. Alocarea pentru producătorii agricoli a cîte 30 de litri de motorină la 1 ha pentru lucrările de primăvară, în special necesare pentru reînsămînţarea semănăturilor de toamnă afectate în această iarnă.
  3. Reintroducerea subvenționării cu minim 15% a procurărilor de produse de uz fitosanitar și a fertilizanților.
  4. Refacerea rezervei de stat prin achiziționarea a 30-35 mii de tone de grîu alimentar, în special de la producătorii autohtoni, iar în caz de necesitate şi din import.
Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.