Să înlăturăm piatra dezbinării şi să purcedem la consolidarea şi protecţia socială în Chişinău

Să înlăturăm piatra dezbinării şi să purcedem la consolidarea şi protecţia socială în Chişinău

Să înlăturăm piatra dezbinării şi să purcedem la consolidarea şi protecţia socială în Chişinău

Mesaj către colegii din Consiliul Municipal Chişinău

Stimaţi colegi,

Suntem martori ai unei evoluţii catastrofale în municipiul Chişinău, în toate domeniile. În anumite privinţe, pentru unele categorii de oameni, cum ar fi pensionarii, invalizii, traiul în capitala ţării e şi mai dificil decât traiul în raioanele şi satele republicii. O parte din cetăţenii din oraş, ca şi o bună parte din cetăţenii ţării, nu trăiesc, ci supravieţuiesc. Luptă pentru supravieţuire. Şi de la o zi la alta le este tot mai greu.    

Felul în care se guvernează în Moldova şi în Chişinău este nu altceva decât o batjocorire a oamenilor. Şi lucrurile în această privinţă trebuie schimbate în mod urgent.

În primul rând, e necesar de asigurat cu compensaţii păturile cele mai vulnerabile ale populaţiei, pentru achitarea plăţilor la serviciile comunale, în special pentru gaz, căldură şi electricitate. Cei care primesc 700-800 de lei pe lună pur şi simplu nu au cum să achite serviciile comunale. Ei trebuie ajutaţi. Oamenii şi aşa renunţă la medicamente, haine şi alimente pentru a plăti facturile. Familiile cu mulţi copii sau cu un singur părinte economisesc pe lapte pentru a plăti tarifele majorate la gaz şi la lumină.

Iar din 1 octombrie, din cauza tarifului la gaz majorat cu aproape un sfert, cheltuielile cetăţenilor vor creşte şi mai mult. În aceste circumstanţe, în lipsa compensaţiilor, iarna va fi dezastruoasă pentru chişinăueni. La ce să ne aşteptăm de pe urma unei astfel de situaţii? La o creştere a decesurilor, la exodul în masă al populaţiei, la revolte de pe urma foametei?   

În general, trebuie să verificăm cât de corecte sunt tarifele municipale? Cât de eficient lucrează întreprinderile municipale, care oferă servicii cetăţenilor? Cum putem îmbunătăţi activitatea întreprinderilor şi calitatea serviciilor, cum putem reduce preţurile de consum pentru contribuablii casnici? Cum putem opri sărăcirea şi înfometarea oamenilor?

În al doilea rând, stimaţi colegi, trebuie să revenim la practica oferirii de înlesniri sociale, care au fost anulate de consiliul municipal precedent. Mă refer aici la reintroducerea totală sau cel puţin parţială a înlesnirilor pentru transportul în public. Nu mai putem permite ca oamenii în etate, care au lucrat o viaţă, să fie nevoiţi acum, din lipsă de bani, să meargă pe jos; mai ales iarna, pe frig şi gheţuş. Compensaţiile de 72 de lei sunt batjocoritoare. Dacă nu e posibilă revenirea la înlesniri, atunci trebuie de majorat esenţial compensaţiile la mersul în transportul public.

De asemenea, e necesar de a oferi compensaţii pentru cheltuielile ce ţin de procurarea medicamentelor de primă necesitate. Nu este vorba despre medicamente scumpe, dar despre cele care sunt necesare zilnic, pentru pensionarii şi invalizii cu boli cronice.

În al treilea rând, o problemă care necesită o intervenţie urgentă este situaţia criminogenă din ţară şi din municipiu. Ceea ce se întâmplă azi nu se deosebeşte deja cu nimic de perioada neagră a anilor 90. Urmează să fie elaborat un program municipal de combatere a criminalităţii în Chişinău, sub supravegherea Consiliului Municipal. Un prim pas în acest sens ar putea fi crearea, în fiecare sector şi suburbie a Chişinăului, a patrulelor populare, formate din voluntari sub comanda colaboratorilor de poliţie. Suntem nevoiţi să recurgem şi la asemenea metode.

În al patrulea rând, este deosebit de important să oprim dezbinarea din societate. Trebuie să încetăm cu segregarea şi discriminarea oamenilor; mă refer aici la criteriile etnice şi ideologice. Noi până astăzi avem în centrul oraşului o piatră-monument care nu ne uneşte, ci ne dezbină. Şi mai este şi nelegitim amplasată. Este vorba despre piatra lui Ghimpu, dedicată „ocupaţiei sovietice”. Această piatră sfidează memoria celor care au luptat pentru eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, sfidează memoria părinţilor şi buneilor noştri. Ea este un simbol al politicii confrontaţioniste din anii 90, care a generat conflictele din Transnistria şi Găgăuzia. Cum avem de gând să câştigăm încrederea Transnistriei astăzi, cu asemenea abordări războinice? Această piatră, numită şi piatră a ruşinii şi a iresponsabilităţii liberale, provoacă şi astăzi la ură şi conflicte. Şi nu doar în plan intern, ci şi în plan extern.

Noi, în mod logic, ar trebui să construim bune relaţii politice şi economice atit cu UE cit si cu Rusia, unde exportăm produsele noastre şi de unde importăm gaz. Dar guvernarea ce face? În loc de bune relaţii, le trânteşte o piatră acuzatoare drept în mijlocul Chişinăului.

Stimaţi colegi, eu cred că ajunge să ne jucăm de-a istoria şi identitatea. Ajunge să distragem atenţia de la problemele sociale la probleme identitare şi ideologice. Ajunge să instalăm pietre care să divizeze oamenii în tabere. Trebuie să scoatem această piatră a urii şi dezbinării, să punem punct pe asta şi să trecem la rezolvarea problemelor sociale, care sunt cu adevărat prioritare.   

De aceea, propun să înintăm o iniţiativă de lichidare a acestei pietre-monument instalate în mod ilegitim. Dacă primarul Chirtoacă ţine aşa de mult la ea, să-şi ia această piatră în cabinet, dar şi mai bine – să şi-o ducă în ogradă în Coloniţa. Noi nu avem nevoie de ură şi dezbinare în Chişinău.

Stimaţi colegi,

Haideţi să purcedem la concolidarea socială a vieţii chişinăuenilor. Iar aceste procese să le începem printr-o consolidare naţională, dar şi prin consolidarea eforturilor în cadrul Consiliului Municipal. Sper să aveţi rezultate bune în activitatea dumneavoastră.

Vă doresc succes şi vă mulţumesc.

 

 

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.