Răspunsuri la întrebările vizitatorilor blogului. Politic 1.

 Stimaţi vizitatori ai blogului. Vă mulţumesc pentru întrebările pe care mi le-aţi adresat pe parcursul ultimelor două săptămâni. Iată, aveţi acum primele răspunsuri.

 Stimaţi vizitatori ai blogului. Vă mulţumesc pentru întrebările pe care mi le-aţi adresat pe parcursul ultimelor două săptămâni. Iată, aveţi acum primele răspunsuri.

Pentru că au fost destul de multe întrebări, le-am divizat în două categorii: întrebări cu subiect politic şi întrebări cu subiect economic. Astăzi vin cu răspunsuri la un set de întrebări cu subiect politic. Plasez doar o parte din răspunsuri, pentru a nu ocupa mult spaţiu şi promit că în zilele următoare voi plasa şi celelalte răspunsuri. Sper că această modalitate de a răspunde va facilita o lecturare mai uşoară.

Cât priveşte întrebările nemijlocit, nu m-a mirat caracterul caustic, vădit provocator al multora din ele. E specific vârstei, e specific anonimatului şi e specific predilecţiilor politice ale publicului care le-a adresat. Vreau să vă asigur că voi răspunde practic la toate. Am omis doar postările care conţineau comentarii, datul cu părerea, lipsind întrebarea ca atare. De asemenea, plasez întrebările în forma lor originală, aşa cum au fost formulate, poate puţin prescurtate, pentru ca autorii să şi le vadă şi să le vadă şi alţii.

  

COSTIN says:

May 20, 2010 at 1:00 pm

tinind cont de declaratiile dure si fara precedent, anti-ue ale lui lavrov , care este pozitia pcrm referitoare la aderarea la ue ? ce alege pcrm intre capra ruseasca si varza de bruxelles ?… Rusia avertizează UE şi NATO să nu intervină în spaţiul post-sovietic .

Mă uimesc ori de câte ori aud că poziţia PCRM ar trebui să depindă şi să se modifice în funcţie de diverse luări de atitudine ale înalţilor oficiali ai politicii internaţionale. Zilnic în lume se fac declaraţii politice, la cel mai înalt nivel, unele dintre care vizează, direct sau indirect, şi Republica Moldova, dar asta nicidecum nu înseamnă că noi trebuie să facem sluj la indicaţiile sau aluziile mai marilor lumii.

Partidul Comuniştilor a declarat franc, mult înaintea unora dintre actualele partide de guvernare, că Republica Moldova urmează să se integreze în Uniunea Europeană. Noi am făcut paşi concreţi în acest sens, cu rezultate recunoscute de către comunitatea europeană. Numai cine nu vrea, nu înţelege acest lucru. Suntem şi în prezent la fel de convinşi de vocaţia europeană a ţării noastre şi vom promova politici de apropiere de Uniunea Europeană. Asta e în ce priveşte UE.

Cât priveşte relaţia cu blocul NATO, poziţia Partidului Comuniştilor este la fel de consecventă. Suntem dispuşi să participăm la misiuni pacificatoare, să oferim sprijin uman şi tehnic în parametrii colaborărilor noastre de până acum. În rest, Republica Moldova îşi va păstra statutul de stat neutru, aşa cum e prevăzut în Constituţie, aşa cum ne dictează situaţia dificilă din regiunea transnistreană şi aşa cum considerăm noi că este mai bine pentru a păstra bunele relaţii de comunicare şi colaborare cu toţi vecinii şi partenerii noştri, fără excepţie.

sergius says:

May 20, 2010 at 1:09 pm

D-le Dodon dumnevoastra ati devenit nu demult membru PCRM.Va cunosc ca pe un bun specialist in domeniul economiei,nu cred ca trebuie de contrazis aceasta.ma intereseaza toutsi unele aspecte politice :

1)Cind credeti ca Pcrm a intrat in criza si de ce?(aici vreau un rapuns cit se poate de sincer, nu de felul”PCRM nui in criza si nici na fost dar e intr-o continua crestere..”)
2)de ce nu se recurge la o modernizare reala a partidului cu antrenaria unor cadre noi care sa schimbe imaginea pcrm dintrun partid de tip sovetic intrun partid modern?(aici stiu 100 % ca veti spune ca partidul se moddernizeaza de aceea rog detalii )

3)p/u ce acest shou cu cinstirea lui lenin ,flori rosii depuse la monumentul lui etc,doar oricum deja nimeni nu crede in el?sincer sa va spun tinde mai mult la populism ieftin .aceste “gesturi” mai tare ingroapa partidul decit il modernizeaza,Carei opinia dumnevoastra la acest subiect?

1. Sunt curioase acele întrebări care îţi dictează şi cum să răspunzi. Voi merge de această dată după voia dumitale şi voi încerca să pornesc de la presupunerea că PCRM ar fi în criză. Despre ce criză însă vorbim? Că nu am avea cea mai mare încredere în rândul electoratului? Sondajele arată că suntem pe primul loc, de mai bine de zece ani. Că nu am avea cel mai popular lider? Aceleaşi sondaje arată că Vladimir Voronin continuă să fie cel mai popular politician. Că electoratul ar fi dezamăgit de anii guvernăruu comuniste? Iarăşi sondajele arată că populaţia este ca niciodată nemulţumită anume de situaţia de astăzi, comparând-o cu cea din anii precedenţi. Că am fi în opoziţie? Dar asta e o stare temporară, datorată alierii conjuncturale a tuturor celorlalte formaţiuni într-un front anticomunist. Veţi vedea că revenirea noastră masivă la guvernare va demonstra că aflarea noastră în opoziţie a fost benefică; o putem asemui cu acea “criză” din ieroglifele chinezeşti care înseamnă şi “oportunitate, renaştere”. 

2. Vorbeşti despre simbolurile comuniste şi necesitatea reformării? Dar acestea sunt procese fireşti în partidul nostru. Cei care văd bine, observă cum în rândurile noastre vin tot mai mulţi tineri. Observă cum în conducerea partidului, la toate nivelele, apar cadre proaspete şi competente. Observă cum ştim să oferim noi proiecte strategice pentru Republica Moldova, cum ar fi “Programul moldovenesc”. Observă cum promovăm simbolurile tradiţionale, seculare ale Moldovei. Fiţi în aştepare şi veţi vedea că Partidul Comuniştilor se poate reforma şi moderniza ca nicio altă formaţiune de la noi.

 Totodată, priviţi în jur, la celelalte partide şi întrebaţi-vă sincer: oare nu au nevoie ele în primul rând de reformare şi modernizare? Dacă e să facem abstracţie de denumiri, oare nu vedem în fruntea majorităţii partidelor aşa-numit democrate aceleaşi personaje care erau în politică de la începutul anilor 90? Filat, Ghimpu, Diacov, Urechean şi majoritatea celorlalţi politicieni vin din dramaticii ani ai sărăciei şi dezordinii. Guvernarea liberal-democrată de acum parcă a sărit direct din anii 90 în fotoliile puterii. Şi s-a apucat de aceleaşi practici. Dacă e să vorbim de modernizare, le-aş recomanda oponenţilor politici să ia seama la bârna din propriul ochi.

3. Orice partid serios are istorie şi are tradiţii. De asemenea, are şi anumite ritualuri. Cel puţin, Partidul Comuniştilor are şi istorie, şi tradiţii, şi ritualuri, spre deosebire de alte formaţiuni politice autohtone, multe dintre care sunt nişte creaţii de conjunctură.

Eu respect tradiţiile şi ritualurile partidului al cărui membru sunt şi consider că aşa e şi firesc să fie într-o formaţiune solidă.

 Cât priveşte „idolatrizarea”, eu nu îmi creez idoli, şi nici sfânta scriptură nu recomandă să ne facem idoli pe pământ. Dar e cu totul altceva simbolurile. Ştefan-cel-Mare e unul din simbolurile noastre naţionale. Există evenimente-simbol, există şi persoane-simbol.

În timp ce Lenin este unul din simbolurile noastre doctrinare, mă refer la partid. A fost ideologul unei idei originale, care a inspirat la acea etapă o bună parte a omenirii şi nu trebuie să-i atribuim întreaga vină că această idee nu a fost întotdeauna utilizată în scopuri nobile.

lapusneanu says:

May 20, 2010 at 1:42 pm

1.Intr-un interviu acordat agentiei de presa Omega, Vl. Voronin declara recent ca ” actualei guvernari nu ii sunt caracteristice ideile de faurire”. Puteti detalia ,d-le Dodon, care este semnificatia IDEILOR DE FAURIRE in viziunea opozitiei actuale reprezentate de PCRM?

2. Care sunt conditiile necesare a fi indeplinite pentru a se realiza o mai buna colaborare economica intre spatiul romanesc in genere si Federatia Rusa?

1. Pentru o informare mai amplă şi mai de substanţă, vă recomand să luaţi cunoştinţă de ideile expuse în “Programul moldovenesc”. Nu-mi place să polemizez cu persoane care nu se informează, dar înaintează critici şi pretenţii. Nu mă refer în mod neapărat la dumitale.

Presupun că dl Vladimir Voronin a vrut să spună că actualei guvernări îi lipseşte o doctrină de stat de care să se conducă în acţiunile sale. Noi, mă refer la Partidul Comuniştilor, am declarat clar că vedem Republica Moldova drept un stat moldovenesc, suveran, integru, în care domneşte pacea interetnică, ordinea şi progresul. Aceste idei stau la baza oricăror proiecte de făurile. Ce face însă actuala guvernare? Dezbină pe criterii entice, preşedintele şi prim-ministrul se autodeclară “etnici români”, atunci când marea majoritate a cetăţenilor se declară moldoveni, guvernanţii numesc ţara noastră al doilea stat românesc, sau “Basarabia – pământ românesc”. Asta cum se numeşte? Unde s-a mai văzut aşa ceva? Vedeţi aici făurire? Eu personal văd o lovitură gravă adusă statului şi identităţii poporului. Toate acestea demonstrează într-adevăr lipsa de făurire şi o încercare de falimentare identitară a statului pentru anexarea lui ulterioară la România. Şi cu o asemenea stare de lucruri nu mă voi împăca niciodată.

 2. Buna colaborare economică îşi găseşte de regulă originea în buna comunicare politică. Eu nu fac monitoringul declaraţiilor pe linia româno-rusă, ca să vă spun care e situaţia acolo, dar dacă oficialii români şi-ar permite să facă în adresa oricărui stat, cu atât mai mult a Rusiei, declaraţii de genul celor făcute în adresa Moldovei şi a moldovenilor, nu m-ar mira să aibă probleme şi de ordin politic, şi de ordin economic.

petru_c says:

May 20, 2010 at 2:33 pm

De ce nu parasiti partidul comunist?

 Pentru că Partidul Comuniştilor este practic unicul partid care are o poziţie clară şi fermă faţă de valorile identitare ale moldovenilor, este un partid prin definiţie statalist, care întruneşte în sine aspiraţiile diferitelor categorii de cetăţeni, de diferită etnie, stare socială şi vârstă. Consider că PCRM este formaţiunea care îmi permite într-o măsură mai mare decât ar face-o alte formaţiuni să-mi expun viziunile şi să-mi exprim punctul de vedere. Mai bine v-aţi întreba: de ce atât de mulţi tineri vin în ultimul timp în Partidul Comuniştilor? Şi moldoveni, şi ucraineni, şi ruşi, şi găgăuzi, şi bulgari. De toate naţionalităţile. Pentru că există foarte mulţi tineri care doresc să trăiască ei şi copiii lor într-un stat moldovenesc modern, nealterat de conflicte entice şi pretenţii imperialiste anexioniste din afară. Şi unicul partid care răspunde acestor aspiraţii şi le garantează stabilitatea este Partidul Comuniştilor.

 

 Stalinus says:

May 20, 2010 at 3:11 pm

intrebari care vor ramane?
1.d-le Dodon cum se face ca sunteti asa destept?
2.D-le Dodon cum se face ca sunteti asa de frumos?
3.D-le Dodon cum se face ca numai comunistii stiu ce e de facut dar niciodaat cind sunt la putere?

1-2. Cum se face că vă faceţi că nu aţi face faţă unor întrebări mai deştepte pentru răspunsuri mai frumoase?

3. Iată în această întrebare demonstraţi un grad mai slab de informare, comparativ cu precedentele două.

Lecter says:

May 20, 2010 at 3:18 pm

Ca Ministru, ati dat exemplu, deseori, de completa dependenta de Partid si de superiori – Voronin, Greaceanii. Cum intentionati sa scapati de imaginea de marioneta in mina sefilor?

 Sper să fie foarte clar: ca ministru al economiei, am fost în subordonare faţă de prim-ministru, care la acel moment era doamna Zinaida Greceanîi. Şi când spun subordonare, am în vedere respectarea ierarhiei de stat şi gătinţa de a executa directivele privind soluţionarea problemelor prioritare de pe agenda guvernului. Acelaşi lucru se referă la respectul faţă de şeful statului. Sau cineva consideră că în guvern trebuie să existe anarhie?

Vreau să vă amintesc că în Guvernul Greceanîi în particular şi în Partidul Comuniştilor în general există o disciplină organizaţională, care nu este impusă de sus, ci este solicitată şi respectată de toţi membrii, ca ceva normal şi necesar pentru o bună activitate şi rezultativitate. Pentru că în opinia noastră, doar prin disciplină şi prin respect pot fi realizate proiecte majore şi soluţionate probleme serioase. De aceea, nu încercaţi să proiectaţi propriile închipuiri asupra unor persoane, funcţii sau structuri despre care sunteţi insuficient de bine informat. Fără supărare.

Traian Basescu says:

May 20, 2010 at 4:42 pm

Chiar credeti ca Rusia este interesata in rezolvare conflictului transnistrean, desi sunteti un partid pro-rus, sustineti retragerea armatei a 14…

 Ştiu că Federaţia Rusă îşi doreşte o Moldovă prietenoasă şi bine pusă pe picioare. Şi politicienii serioşi din Rusia, şi politicienii din Partidului Comuniştilor au un punct de vedere comun în privinţa următoatelor postulate: cu cât mai multă stabilitate va fi în Republica Moldova, cu cât mai dezvoltată economic va fi această ţară, cu cât mai clar definită va fi identitatea poporului şi statului, cu cât mai asigurate şi paşnice vor fi condiţiile de trai pentru toate categoriile de populaţie, cu cât mai ferm vom insista asupra principiilor de integritate, suveranitate şi neutralitate, cu atât mai trainice vor fi relaţiile dintre statele noastre şi mai avantajoasă colaborarea pe toate dimensiunile politice, economice şi culturale.

 Pornind de la aceste constatări şi viziuni comune privind Republica Moldova, mi se pare firesc şi logic ca Partidul Comuniştilor să promoveze o politică externă de amiciţie şi parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, inclusiv în virtutea relaţiilor noastre istorice seculare.

 Cât priveşte problema transnistreană, ar fi naiv să credem că această zonă separatistă poate fi reintegrată în corpul Republicii Moldova printr-o simplă apăsare pe buton undeva în Kremlin. Să nu uităm că timp de aproape douăzeci de ani în stânga Nistrului a fost cultivată o fobie faţă de Chişinău, s-au creat structuri care nu doresc subordonarea faţă de statul de drept, există o neîncredere şi o supărare cumva justificată din partea unei mari părţi a populaţiei, cauzată de stupidul război din 1992, tânăra generaţie de acolo s-a născut şi a trăit în afara jurisdicţiei moldoveneşti şi în afara spiritului de cetăţean al Moldovei. Deci, există mai mulţi factori umani importanţi, care trebuie luaţi în vedere. De aceea, lucrurile nu pot evolua decât foarte lent. Iar cu aşa conducere antistatală, ca cea întruchipată de doi “etnici români”, cum s-au autodeclarat Ghimpu şi Filat, nu e de mirare că cei din Transnistria s-au ascuns şi mai adânc sub carapace.

 Armata ruseacă va fi retrasă într-un sfârşit, şi sigur că orice politician moldovean îşi doreşte acest lucru, dar să înţelegem că retragerea armatei trebuie să fie precedată de apropierea de cele două maluri ale Nistrului, de restabilirea încrederii reciproce, de depăşirea frustrărilor politice şi sociale, de ajustarea normelor de funcţionare a legilor etc., etc. Dacă vom privi lucrurile în toată complexitatea şi profunzimea lor, ne vom da seama că probleme de genul celor ca separatismul transnistrean nu se rezolvă cu creionul pe hartă, cu atât mai mult nu se rezolvă prin înaintarea agresivă de pretenţii şi fluturarea pumnilor.

 Deşi se întrevăd nişte premise foarte interesante şi promiţătoare privind apropierea celor două maluri, în plan politic şi administrativ, ne întrebăm: va putea oare actuala guvernare să promoveze o politică inteligentă de apropiere? Sau, mai bine zis, se doreşte această apropiere? Nu cumva guvernanţii actuali văd în Transnistria mau curând o povară care le dă doar bătăi de cap şi de care ar dori să se debaraseze definitiv, dacă ar putea s-o facă fără pierderi electorale? Aş vrea să cred că nu e aşa. Dar evoluţia lucrurilor arată câtă “cumpătare şi înţelepciune” există în declaraţiile şi acţiunile lor. 

 Fledwood says:

May 20, 2010 at 4:51 pm

Drept multumire pentru cariera “de succes” – ati aderat la PCRM, clar, intrebare:
– De ce nu va incadrati in munca, pentru tara, sau altfel decit la guvernare nu stiti a munci?

 Nu zi hop, pân’ n-ai sărit, nu zi clar pân’ n-ai gândit. Sau pân’ n-ai cunoscut şi poziţia celui la care te referi. Aşadar, cât priveşte aderarea la PCRM. Am spus şi cu alte ocazii că în alegerea politică, trei criterii contează mai întâi de toate.

Primul este compatibilitatea de idei, valori şi viziune. Aici m-am regăsit în multe privinţe în programul politic al PCRM, în „Proiectul moldovenesc” lansat de această formaţiune. Modernizarea ţării, consolidarea statalităţii, promovarea politicilor sociale, flexibilitatea politicilor economice – sunt doar câteva din ideile de bază pe care le susţin întru totul.

Al doilea criteriu este compatibilitatea psihologică cu echipa. Am lucrat alături de colegii din PCRM o perioadă suficientă de timp ca să mă conving că putem colabora împreună şi pe viitor, că ne înţelegem uşor unii pe alţii, că sunt în acest partid foarte mulţi oameni competenţi şi bine intenţionaţi.

Al treilea criteriu este oportunitatea momentului, contexul politic. În această privinţă, recunosc că am aderat la PCRM într-un moment când formaţiunea trece o etapă dificilă în istoria sa. Deci, într-o etapă când este cam nelalocul lui să invoci motivul unei „cariere de succes”. Oamenii deprinşi cu exemple de oportunism se uimesc că am făcut acest pas acum, când nu există niciun beneficiu pentru mine. Eu însă am o altă optică asupra lucrurilor. Pentru mine au fost mai importante primele două criterii – una la mână. Doi la mână – consider că PCRM va mai avea prilej să-şi demonstreze forţa, să revină în prim-planul politicii moldoveneşti şi va oferi un model de partid care ştie să se modernizeze şi să fie în pas cu timpul. Eu văd în PCRM acea forţă care trebuie să ducă până la sfârşit principala misiune a politicului moldovensc – consolidarea statalităţii şi consolidarea identităţii poporului nostru.

Anume aceste scopuri le văd în activitatea mea de politician. Şi ele sunt valabile şi când am fost la guvernare, şi când sunt în opoziţie, şi oriunde şi oricum voi avea prilejul să mă manifest ca politician şi cetăţean. Vă asigur de acest lucru.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.