Raspuns pentru UNIMEDIA

Lista întrebărilor pentru interviul Face2Face cu deputatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Igor Dodon.

Lista întrebărilor pentru interviul Face2Face cu deputatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Igor Dodon.

 nosfiq

I Domnule Dodon, dacă aţi primi o ofertă(să presupunem că nu poate fi refuzată) de a deveni un preşedinte de partid la oricare din alea pe care le avem la moment. Care aţi alege?

Închipuiţi-vă că am avut diferite oferte, nu doar politice, dar şi foarte serioase economice, inclusiv dintre cele „de nerefuzat”. Totuşi, în pofida acelor oferte, am ales să merg împreună cu echipa PCRM, devenind şi membru al acestei formaţiuni. Şi consider că a fost o decizie corectă.

Chiar credeţi că pentru mine există tentaţia de a fi preşedinte al vreunui partid? Credeţi că sufer de aceeaşi patimă ca atâţia şi atâţia politicieni, care au mers pe calea trădării, a conflictului şi a minciunii pentru a se alege cu ştampila de preşedinte în buzunar? Există scopuri şi valori mult mai importante în viaţă şi în activitatea politică.
II Veţi candida la alegerile locale din 2011 pentru Primăria CHişinău?

Nu m-am gândit încă la astfel de oportunităţi, dar dacă există asemenea gen de întrebări, presupun că pe cineva îl îngrijorează de pe acum un aşa scenariu. Vă promit să mă gândesc la toate astea; dar după alegeri. 

mihaimoldova

III Am urmărit dezbaterile electorale privind referendumul prezidenţial, unde aţi fost prezent şi dvs. Făceaţi o agitaţie nebună că nu vorbim limba română ci moldovenească… şi făceaţi aluzii cum că românia ar fi cel mai mare duşman naţional…

1. Care este diferenţa dintre limba română şi cea moldovenească? Câte clase aţi terminat?

Între română şi moldovenească nu există diferenţe esenţiale de conţinut, dar există diferenţe de principiu. Limba moldovenească este un termen istoric, este limba în care au vorbit strămoşii noştri moldoveni, este limba în care au vorbit străbuneii, buneii şi părinţii mei. Limba moldovenească este limba cronicarilor, este limba principalelor creaţii literare din secolele trecute, este limba care subliniază identitatea noastră de moldoveni, denumirea ţării noastre, istoria şi cultura noastră. Suntem moldoveni, trăim pe pământ moldovenesc, vorbim moldoveneşte. Aşa a fost de secole, aşa trebuie să fie şi de acum încolo, dacă ne preţuim tradiţiile şi istoria.

Iar limba română este similară cu limba moldovenească, pentru că a apărut din limba moldovenească; doar că limba română e un termen politic, un comporomis politic din secolul XIX, dar care, cu părere de rău, înlocuind termenul istoric de limba moldovenească, a ştirbit identitatea moldovenilor de dincolo de Prut.

Cât priveşte studiile mele, citiţi cv-ul meu pe https://dodon.md/about/
2. Careva din colegii dvs au spus că România este o naţiune de ţigani şi că ar trebui să ne întoarcem faţa către rusia (care este o naţiune de alcoolici, ciurci… cum spun alte partide politice).

După părerea dvs cine suntem noi? Ce părere aveţi despre ruşi şi români?

Părerea mea despre români şi despre ruşi este una mult mai respectuoasă şi mai puţin isterică decât a dumneavoastră, după cum reiese din modul în care aţi formulat întrebarea. Îmi pare rău că unii, ca dumneavoastră, îşi etalează ura şi frustrările personale atunci când descriu vreun popor sau o categorie de oameni. Asta se numeşte bolşevism în gândire şi mentalitate de xenofob. Ar fi cazul să vă trataţi de aşa ceva, face rău la creier.

Pentru mine, poporul rus, poporul român, poporul ucrainean, sunt identităţi culturale şi naţionale la fel de preţioase şi talentate ca şi poporul moldovean. Fiecare din aceste popoare are oamenii săi vestiţi, scriitorii, savanţii, artiştii care i-au dus faima în lume. Fiecare popor are istoria sa glorioasă, are drama sa, meritele sale. Ne putem supăra uneori pe politicienii dintr-o ţară sau alta, dar niciodată nu trebuie să purtăm pică unui întreg popor. Popoarele sunt sfinte. Poporul moldovenesc este sfânt şi el. 

batman20

IV 1. De ce s-a permis in perioada guvernarii comuniste monopolizarea principalelor ramure economice a RM;

Noţiunea de monopolizare utilizată de actuala guvernare nu corespunde acelor fenomene, acţiuni şi paşi întreprinşi de fosta guvernare. Guvernele anterioare au întreprins un set de acţiuni de reglementare a importurilor pentru protejarea pieţei interne şi a producătorului autohton. Ca rezultat, aceasta a dus la creşterrea producerii autohtone (de exemplu, carne – creşterea cu 65 % în 3 ani). Un alt exemplu este utilizarea măsurilor netarifare în reglementarea importurilor din Ucraina prin sistemul de certificare a sucurilor, produselor de cofetărie, lactatelor etc. Evident că au fost unele categorii de nemulţumiţi, în special importatorii, dar nu şi producătorii autohtoni.
2. De ce comsumatorii din RM erau nevoieti sa procure carnea si produsele din carne la preturi mult mai mari decit in tarile vecine;

Dar de ce dupa pretinsa liberalizare anunţată şi intens mediatizată de Filat, preţurile nu au scăzut cu 40 % după cum s-a promis? Foarte simplu: sau nu a fost monopolizare, sau cineva din actuala guvernare profită de unele scheme frauduoase, care îi sunt ei cunoscute. La moment producerea autohtonă de carne a scăzut, în acelaşi timp au scazut substanţial importurile oficiale (anterior cca 4000 tone pe lună, acum cca 400-500 tone). În schimb a crescut esenţial contrabanda, din care câştigă cei care controlează organele de forţă şi serviciul vamal.
3. Dvs. chiar credeti ca unica solutie pentru RM este orientarea economiei nationale spre consum decit spre sporirea productiei interne;

Această întrebare vine în contradicţie cu pretenţiile înaintate în cadrul primei dvs întrebări. Sunt categoric împotriva economiilor bazate pe consum. Una din principalele sarcini ale guvernării trebuie să fie crearea stimulentelor pentru motivarea agenţilor economici autohtoni şi străini de a investi în interiorul ţării şi a crea mai multe locuri de muncă. Accentuez – motivarea şi nu impunerea prin şantajul organelor de forţă, impunere impozitară … În ceea ce ţine de structura de perspectivă a economiei din RM – aceasta trebuie să asigure o creştere durabilă. Moldova nu-şi poate permite dezvoltarea unei economii bazate doar pe producerea agricolă – riscurile sezoniere sunt prea mari. Orice ţară cu o pondere a agriculturii în PIB mai mare de 10 -15 % este o ţară supusă riscurilor. Noi nu ne putem permite nici crearea unor industrii mari – deoarece nu dispunem de resursele proprii pentru a asigura aceste industrii cu materie primă. Astfel, riscul dependenţei de resurse este extrem de mare şi poate fi fatal pentru RM. Însa, noi putem crea o economie cu o pondere majoră a servciilor de diferite tipuri, de la logistică şi tranzit până la servicii financiare şi turism. Dacă nu ne vom învăţa să utilizăm factorul uman, munca înalt calificată – resursa de bază de care încă mai dispunem, atunci vom fi permanent dependenţi de conjuncturile regionale, de volumul remitenţelor etc.
4. De ce nu au fost in vreun fel facilitati persoanele plecate la munca peste hotare, care erau cei mai mari investitori ai economiei natioanale, ba din contra erau intimidati la intrarea in RM, in loc de a crea climat favorbail pentru ca cetatenii RM sa obtina dreptul de libera ciruclatie in lume;

Dreptul la libera circulaţie se oferă nu de autorităţile moldoveneşti, ci de partenerii noştri străini. Rolul autorităţilor este de a nu crea impedimente în acest sens şi de a asigura condiţii  pentru revenirea cetăţenilor în Republica Moldova. De remarcat însa că cca 70 la suta din cei plecaţi peste hotare la muncă au luat această decizie şi au părăsit patria în anii 1998-2002, ca urmare a situaţiei economice şi sociale foarte grave de la sfârşitul anilor 90.

5. Ultima intrebare, sper sa fiti sincer, Dvs. ati putea sa va intretineti familia cu un salariu mediu pe economie de 2000 MDL/lunar;

Când mi-am creat familia, acum 10-11 ani, salariile pe economie erau considerabil mai mici decât acum şi periodic nici nu se plăteau. Situaţia în care se aflau oamenii, inclusiv tinerele familii, era deosebit de anevoioasă; dacă vă amintiţi, nici nu prea se făceau nunţi pe atunci. Aşa că eu cunosc nu din auzite ce înseamnă să întreţii o familie în condiţii de criză şi depresiune economică.  

De aceea, în timpul guvernării comuniste, noi, înţelegând soarta omului simplu, am fost cei care am majorat metodic salariile, pensile şi bursele, am implementat mai multe programe pentru ajutorarea păturilor social vulnerabile, astfel încât oamenii, an de an, să aibă un venit în creştere. Şi ne-a reuşit. Numai că aceste tendinţe trebuiau continuate.  

Acum însă, gândiţi-vă: în ultimul an familiile din Republica Moldova au început să trăiască mai bine? Au salarii mai mari? Au preţuri mai mici? Răspundeţi sincer. Ar putea Vladimir Filat să-şi întreţină familia, castelul, partidul-SRL şi toate câte le are cu un salariu de 2000 de lei?

 Logan

V Dacă sînteţi un adept al tezelor lui Lenin, de ce nu aţi promovat, o Nouă Politică Economică, cu care să puteţi creşte atît economia cît şi nivelul de viaţă.

Partidul Comuniştilor a fost formaţiunea care a implementat unele reforme economice foarte curajoase, cum ar fi amnistia fiscală, de exemplu. În rezultat, mediul întreprinzătorilor a putut respira liber şi drept urmare au fost relansate importante ramuri ale economiei de producţie şi prestare de servicii. Datorită politicii economice pe care am promovat-o, Republica Moldova a înregistrat o creştere unicală pentru cei 20 de ani de independenţă. Vă puteţi convinge de acest lucru consultând o analiză privind rezultatele guvernării comuniste, bazată pe date statistice. Accesaţi /

Totodată, sunt de acord în privinţa relevanţei termenului de Nouă Politică Economică, chiar dacă dumneavoastră i-aţi atribuit conotaţii peiorative. Republica Moldova se află astăzi în situaţia când trebuie să regândească urgent şi în mod cardinal politica sa economică. Avem nevoie de o nouă doctrină economică, o doctrină care ne-ar permite să depăşim criza creditelor, care va fi de lungă durată şi în care ne-a împotmolit actuala guvernare liberal-democrată, avem nevoie de o doctrină care să permită deschiderea noilor oportunităţi pe piaţa din Est, să ne asigure o stabilitate a pieţii interne şi să ne conecteze la cele mai avantajoase megaproiecte economice din regiune, de la care am putea obţine beneficii uriaşe, ca ţară amplasată pe axa UE – CSI.   

 eatsoc

VI De ce intr-o tara agricola noi trebuie dupa dvs. sa sustinem ideea economie bazata pe servicii si sa mincam produse alimentare din aduse strainatate?

Am răspuns deja la o întrebare asemănătoare. Vedeţi întrebarea 3 a lui batman20. În privinţa importării produselor agricole, sunt de acord că e mai rentabil şi mai corect din toate punctele de vedere să susţinem producătorii autohtoni şi să facilităm comercializarea produselor noastre. Însă acest lucru nu e posibil atât timp, cât susţinerea fermierilor nu reprezintă o prioritate a statului. Şi această stare de lucruri trebuie schimbată urgent, în primul rând prin revenirea la politicile în agricultură aplicate de PCRM, despre efectele cărora puteţi găsi informaţie mai desfăşurată aici /
VII In cazul in care PCRM va pierde alegerile parlamentare si va fi in opozitie veti urma exmplul dnl voronin de a fi in opozitie ce nu colaboreaza cu guvernarea si utilizeaza critica ca platforma publicitara sau veti avea o alta pozitie sa spunem colaborarea spre binele intregii natiuni?

Modul în care s-a comportat PCRM pe durata ultimului an a fost în conformitate cu aşteptările electoratului nostru şi a fost înţeles de majoritatea cetăţenilor ţării. O demonstrează şi rezultatele referendumului din 5 septembrie, când oamenii au arătat prin neparticipare la vot că susţin poziţia Partidului Comuniştilor. Noi am avut iniţiative legislative importante, dar cine ne-a auzit? Guvernanţii erau preocupaţi de alte treburi: cum să modifice Constituţia, astfel încât să rămână la putere cât vor ei; cum să semneze cât mai multe decrete care dezbină societatea şi să înmâne cu lopata medalii şi ordine ale republicii, pentru a devaloriza aceste înalte distincţii de stat; de la cine să mai împrumute milioane de dolari, pe care voi, tinerii, le veţi returna peste câţiva ani; cum să pună vreo piatră pe undeva şi în ce poziţe să mai pozeze în faţa camerelor de luat vederi. Este evident că, cu o aşa politică promovată de AIE, noi, Partidul Comuniştilor nu ne-am putut solidariza. De aceea, trebuie să venim la guvernare şi să punem punct la toate aceste scamatorii politice.  

ciubuk

VIII Nu inteleg un lucru. Stiu ca sinteti un om cu acceptiuni total diferite de ceea ce promoveaza ideologia comunista si in concret partidul comunist din moldova. Ce va leaga de acest partid? O faceti pentru familie? Sau chiar ii credeti pe cuvint?

Dar dumneavoastră ştiţi bine ce promovează Partidul Comuniştilor din Republica Moldova? Aţi citit programul nostru politic, aţi luat cunoştinţă de „Proiectul Moldovenesc” lansat de PCRM? Sau vă ghidaţi doar de ceea ce difuzează unele publicaţii autohtone politizate? Sau încă mai credeţi că PCRM este echivalentul PCUS? Sper să nu fiţi într-atât de rigid în gândire.

Vă explic, că în Republica Moldova, la momentul actual, comunism este egal cu moldovenism. Niciun alt partid nu are tăria şi puterea de a susţine identitatea moldovenească aşa cum o face Partidul Comuniştilor. Şi acesta e unul din cele mai mari merite ale acestei formaţiuni. Şi acesta e unul din principalele motive care mă fac să fiu ataşat de această formaţiune. Pentru că eu consider că a promova şi a afirma moldovenismul în Republica Moldova este în prezent şi o necesitate, şi o obligaţiune a noastră. Şi deocamdată, doar PCRM este la înălţimea acestei obligaţiuni politice.
picaso

IX sunteti un personaj puternic pe arena politica, un politician de viitor as zice. nu va-ti gindit sa mergeti pe cont propriu cu un partid de orientare social democrat. Poate preluati PSD cum Dl. Lupu a preluat PD?

Pe politician puternic îl face partidul, echipa şi ideea. Eu le am pe toate acestea în cadrul PCRM. De aceea sunt şi voi fi puternic. Iar acei politicieni care au pus interesele personale înaintea intereselor politice, au ajuns să-şi piardă influenţa de altădată. Exemple sunt numeroase.

Eu consider deci că cel mai corect ar fi să sprijin partidul meu, PCRM, cu care împărtăşesc aceleaşi idei, să contribui la modernizarea lui şi să fiu împreună cu oamenii din această formaţiune, cu care formăm o echipă combativă şi eficientă, şi în politică, şi la guvernare.    
Valeriu99

X De unde se trage atita ura din partea Dvs. fatsa de populatia autohtona? De ce copilul Dvs invata intr-un liceu romanesc (Prometeu) daca uriti poporul roman?

De unde se trage gradul dumneavoastră atât de înalt de dezinformare, sau rea intenţie? Eu îmi iubesc poporul meu, poporul moldovenesc, cu toate etniile care îl formează. Asta e în primul rând. Nu sunt eu cel care să promoveze politica urii, las aceste apucături pe seama “meseriaşilor” din extrema dreaptă a eşichierului politic autoton. Asta e în al doilea rând. Faţă de poporul român am toată stima, şi aştept o atitudine reciprocă şi din partea politicienilor români faţă de poporul moldovenesc. Sper să o văd şi pe asta vreodată. Asta e în al treilea rând. Copilul meu învaţă într-un liceu moldovenesc, aflat pe teritoriu moldovenesc, care, da, are şi profesori din România. Ceea ce confirmă atitudinea mea plină de respect faţă de cetăţenii români. Asta e în al patrulea rând.   
bu4323

XI Cum credet ce viitor au tarile din europa de est pe plan economic?,deuarece multi investitori straini spun ca nu se vede bine aceasta in actuala criza. Pe piata carei tari vedeti mai bine marfurile din RM? si de ce? Spuneti- ne va rog daca cunoasteti oameni care vor sa investeasca in RM, daca au vrun plan concret, sin ce domenii sint dispusi sa bage bani? Cum am putea ameliora imaginea Moldovei peste hotare?

Aţi adresat întrebări foarte serioase, care ar necesita un răspuns consistent, desfăşurat, profund. Gândindu-mă la aceste întrebări, am hotârât că voi elabora câteva articole special dedicate tematicilor pe care le-aţi abordat: perspectivele economice ale statelor UE, atractivitatea RM pentru investitori, imaginea ţării. Imediat ce voi avea gata articolele, le voi plasa pe blogul meu. Voi da însă şi acum câteva răspunsuri, ca să vă daţi seama ce opinii am.

În privinţa statelor din Europa de Est, părerea mea personală este că aderarea lor la UE a fost grăbită şi subordonată unor interese politice, în detrimentul dezvoltării economice a statelor fondatare ale UE. Ce vreau să zic? Vreau să zic că aşa state precum România şi Bulgaria ar fi trebuit să mai prelungească perioada de preaderare la UE, să-şi finalizeze la modul real reformele socio-economice, să-şi întărească economiile încă vulnerabile, abia ieşite din perioada de tranziţie, să se maturizeze ca societate înainte de a se contopi cu ţările europene occidentale. Dacă în cazul acestor două ţări s-ar fi luat în considerare aspectele pragmatice, socio-economice, iar alipirea la piaţa occidentală s-ar fi produs într-un mod mai precaut, mai lent, mai partajat, nu ar fi existat acum acele grave probleme economice în care abia începe să se împotmolească România şi Bulgaria şi nici nu s-ar fi ajuns la o deziluzionare în plan general faţă de proiectul UE, atât în Est, cât şi în Occident. România şi Bulgaria însă au pus în prim plan interesele geopolitice, ambiţia de a demonstra cuiva ceva, sărind în acest fel peste unele etape tranzitive, neglijarea cărora loveşte acum dur şi zguduie “monolitul european”.

În privinţa pieţei de desfacere, oriunde sunt primite mărfurile noastre, acolo suntem gata să le exportăm. Totuşi, să recunoaştem, Moldova are o piaţă tradiţională de desfacere – în Est. Şi, de bine de rău, dar această piaţă este salvarea noastră. Se caută alternative, şi e bine că se caută, dar convingerea mea personală este că noi trebuie să rămânem fideli pieţei din Est şi să fidelizăm această piaţă faţă de produsele noastre. Vă aduc şi câteva argumente, pe care le-am utilizat într-un articol de-al meu despre relaţiile economice în Est şi Vest. Analizând statistica economică pe ultimul an, atrag atenţia următoarele tendinţe aparent paradoxale: cu toate declaraţiile guvernării de stabilire, chipurile, a bunelor relaţii cu UE, exportul moldovenesc în ţările UE a scăzut în acest an cu 3,1%, iar exportul în România a scăzut cu 13% (!). E curioasă această statistică, avându-se în vedere tot felul de cedări de ordin strategic şi identitar din partea Chişinăului în raport cu Bucureştiul, şi pe fundalul promisiunilor vecinilor din Vest de a lărgi piaţa de desfacere pentru produsele agricole moldoveneşti. Între timp, exportul în ţările CSI s-a majorat în ultimele 7 luni cu 14%, inclusiv în Rusia – cu 26,5% -, în ciuda politicii vădit provocatoare a liderilor liberali. E într-adevăr o tendinţă paradoxală. Reiese că, cu cât mai mult pretindem că ne apropiem de UE, cu atât mai puţin rentabilă economic devine această apropiere? Statistica arată că cota ţărilor UE în exportul moldovenesc în acest an a scăzut de la 54,4% la 49,3% (trebuie de specificat că exportul în ţările UE se bazează preponderent pe marfurile produse en lohn adica pe materie prima importata de gen textile, prin urmare nu obţinem de la comercializare valoare adăugată suplimentară, altfel zis, câştigul e minim). Cifrele, cum se spune, vorbesc de la sine – economia Republicii Moldova se ţine aproape în exclusivitate pe piaţa din Est. Deci, acolo văd mai bine direcţionate mărfurile noastre, mai ales că această piaţă în Est poate fi extinsă în mod considerabil.

În privinţa investitorilor, cunosc companii foarte serioase care aşteaptă să se stabilizeze lucrurile în Republica Moldova, pentru a investi în diverse domenii, într-un mod foarte avantajos pentru ţara noastră. Pe timpul guvernării comuniste au fost un şir de investiţii de răsunet (le-am descris în unele articole), însă în ultimul an, numărul investiţiilor se apropie de zero. Faceţi voi înşivă concluziile.

În privinţa imaginii Republicii Moldova, sunt de acord că e nevoie de o strategie bine gândită de creare, promovare şi afirmare a imaginii ţării. Şi în măsura în care voi fi implicat în administrarea statului, vă asigur că acest subiect va fi unul prioritar pentru mine.

freeobserver

XII Cite limb stiti? Enumarati-le, va rog.

Prima facultate pe care am absolvit-o a fost cea de economie în agricultură, la Universitatea Agrară. Acolo fusese lansat un proiect nou, o grupă cu predare exclusiv în limba franceză, aşa că mi-am făcut o bună parte de studii în franceză. Ulterior, am făcut şi alte studii, inclusiv la ASEM, dar şi stagieri peste hotare, care mi-au permis să însuşesc limba engleză. Mai cunosc foarte bine rusa. Iar limba mea maternă este limba moldovenilor – limba moldovenească. 

BlackT

XIII Conservele de carne din rezerva de stat a R. Moldova nu au fost vândute nici până astăzi, chiar dacă termenul de valabilitate al acestora expiră în luna octombrie 2010. Printr-o hotărâre de guvern, preţul produselor a fost redus până la 15 lei, însă doar jumătate au fost comercializate. Din diverse motive, instituţiile statului care ar fi putut consuma aceste produse au refuzat să achiziţioneze conservele de porc şi de vită.

În cadrul unei şedinţe de guvern din luna iunie 2010, s-a decis comercializarea conservelor de carne din rezerva de stat, pe motiv că le expiră termenul de valabilitate. Cu banii obţinuţi din comercializarea acestor produse, rezerva de stat urma să fie împrospătată cu achiziţii noi.

38530 de conserve din carne de bovină şi 16085 — din carne de porc au fost propuse, în primul rând, poliţiei, armatei şi grănicerilor. Toate aceste instituţii ale statutului au refuzat oferta, din diferite motive, iar acum, angajaţii întreprinderii de stat «Rezervcom» se străduiesc, prin diferite strategii de marketing, în timpul extrem de redus care a mai rămas până la expirarea termenului de valabilitate, să comercializeze conservele de carne înăbuşită.

e strigator la CEDO ??

iat ce vor minca gradinitele si scolile unde nu exista sindicate care decid! fiecare scoala gradinita e independenta sa accepte sau nu acest produs

IN LOC SA LE ZVIRLE LA GUNOI EI LE COMERCIALIZEAZA ! RUSINE! jos Lazar

ce credeti despre acest caz D-le Dodon ? ati avut si D-voastra asemenea situatie ?

Acest exemplu confirmă încă o dată foarte elocvent cinismul actualilor guvernanţi, care nu numai că nu au competenţa în gestionalea sectoarelor guvernamentale, ci mai sunt şi gata de orice pentru a obţine profituri în inetresul personal.
Radule!

XIV Nu vatzi dat intrebarea de ce poprul molodvenesc mai mult de 50% se afla peste hotare, si ce ar putea face inclusiv si partidul d/a pentru a micsora %? De ce verisorii d/a sunt peste hotare? Nu vati saturati sa furati si sal slujitzi pe Voronin si sa faceti ca oile dupa dinsul? D.le Dodon da d/a sunteti moldovean? Nu vati saturat s furati Republica noastra noastra se are invedere de cetateni moldoveni nu comunisti corupti ca si d/a?? Nu vatzi gindit la viitorul fiului d/a, dar a nepotului? Daca ar fi in viatza Stefan cel Mare ce ar face din PCRM? Nu va este rusine sa puneti flori la monumentul lui Srefan cel Mare?

Cam multişoare întrebări, la unele dintre care am răspuns parţial sau integral pe parcursul acestui interviu. Voi da totuşi câteva răspunsuri de precizare, la fiecare în parte.

Nu vatzi dat intrebarea de ce poprul molodvenesc mai mult de 50% se afla peste hotare, si ce ar putea face inclusiv si partidul d/a pentru a micsora %?

În primul rând, apreciez că ştiţi să identificaţi poporul nostru drept moldovenesc. Nu toţi sunt capabili de asta. Bravo.

Ar fi fost groaznic dacă mai mult de 50% din moldoveni s-ar afla peste hotare, aşa cum susţineţi dvs. Dar şi atâţia câţi sunt plecaţi, tot reprezintă o cifră impunătoare şi îngrijorătoare, de acrod. Exodul a început în anii 90, sub glorioasa guvernare democrată, mai ales sub ADR – alianţa-geamăn a AIE. Pe timpul guvernării sale, PCRM a deschis sute de mii de locui de muncă în Moldova pentru a crea condiţii de trai aici. Nu a fost suficient şi suntem conştienţi de faptul că urmează să facem încă multe în această privinţă în continuare.   

De ce verisorii d/a sunt peste hotare?

Aţi identificat cumva rude de-ale mele plecate peste hotare? Şi dacă ar fi aşa, care e baiul, de ce nu ar avea motive să plece? Moldova de azi nu mai e acea Moldovă înfloritoare de altădată – au ruinat-o din temelie pseudo-democraţii din anii 90.

Nu vati saturati sa furati si sal slujitzi pe Voronin si sa faceti ca oile dupa dinsul?

Nu ştiu de unde v-aţi inspirat cu asemenea modele de comportament politic. Poate sunteţi membru PL sau PLDM şi, la voi fiind aşa, vă închipuiţi că şi în alte partide e la fel; nu ştiu ce să cred. În PCRM oamenii sunt ghidaţi de idee. Asta o recunosc chiar şi rivalii noştri. Dar ia întrebaţi-i pe cei din PD, bunăoară, de ce sunt ghidaţi?..

D.le Dodon da d/a sunteti moldovean?

Da, sunt moldovean şi pe mine nu mă deranjează să o repet de câte ori va fi necesar.

Nu vati saturat s furati Republica noastra noastra se are invedere de cetateni moldoveni nu comunisti corupti ca si d/a?

Aş fi preferat să formulaţi mai inteligibil întrebarea. Răspunsul e că nu poţi să te saturi de ceea ce nu faci.

Nu vatzi gindit la viitorul fiului d/a, dar a nepotului?

Mulţumesc că le purtaţi de grijă. M-am gândit, desigur. Dacă veţi avea vreodată fii şi nepoţi, vă recomand şi dvs să vă gândiţi la viitorul lor, dacă doriţi să fiţi un bun părinte.

Daca ar fi in viatza Stefan cel Mare ce ar face din PCRM?

S-ar bucura poate că mai există în Ţara Moldovei partide care protejează identitatea moldovenilor şi simbolurile moldoveneşti.

Nu va este rusine sa puneti flori la monumentul lui Srefan cel Mare?

Vedeţi răspunsul la întrebarea precedentă.
lan

XV d. Dodon, parerea d-ta despre comertul in strada, care constituie circa 60-70% din economia salbatica a RM?


Sunt ferm convins că, atât timp cât vor exista condiţii de concurenţă neloială şi de eschivare de la plata impozitelor, noi nu vom putea asigura crearea unei economii funcţionale durabile. Or, în comerţ mai mult de 50 la sută din cifrele de afaceri sunt la negru, în mare masură pe bani gheaţă, fără evidenţă contabilă şi în afara oricărei impozitări din partea statului. Evident ca în aceste condiţii, cel care doreşte să activeze legal, cinstit îi este mai greu să supravieţuiască în această junglă. Soluţia este de a asigura condiţii egale pentru toţi cei care se lansează în acelaşi segment de activitate. Soluţionarea aceste probleme necesită eforturi substanţiale, voinţă politică şi destul de mult timp, pentru că prespune schimbarea unor deprinderi ale întreprinzătolilor. Sper ca următoarea guvernare, avind un mediu de stabilitate şi durabilitate, să poată rezolva şi această problemă.
NotRetardedMoldovan

XVI Vroiam sa te intreb daca stii cine dintre politicienii comunisti are porecla ” 7 % ” si de ce? De ce 7 si nu 10 %?

Dar cine din economistii comunisti e cunoscut sub numele de “Kilerul” pentru schemele sale ingenioase de a distruge afacerile celor care nu au colaborat cu partidul?

Vreau să cred că nu scrieţi acest mesaj din celula închisorii, în caz contrar, condoleanţele mele. Vă informez că eu personal nu operez cu termeni de argou şi nici nu am avut prilejul să comunic cu cineva într-un asemenea limbaj. De aceea, să nu vă fie cu supărare, dar nu prea am înţeles raţiunea întrebării. Iar din ceea ce am înţeles, e că se fac nişte insinuări, întemeiate pe nişte bârfe care la rândul lor sunt bazate pe nişte rele intenţii. Las bârfele pe seama bârfitorilor.   

dancu

XVII Domnule Dondon doresc un raspuns sincer : Credeti ca peste cativa ani va mai exista Partidul Comunist in Moldova ?

Partidul Comunist nu ştiu dacă va exista, dar Partidul Comuniştilor cu siguranţă. Sau, dacă îşi va schimba denumirea, va continua să existe cu o nouă denumire, dar cu aceleaşi idei. Vă mulţumesc pentru o întrebare sinceră.
VoxRatio

XVIII Domnule Dodon, am cateva intrebari:

 Care dupa parerea Dvs ar putea sa fie prezenta la vot la alegerile anticipate?

Cine poate şti? Aţi văzut ce spuneau sondajele despre referendum şi ce a fost. Cine acum mai are îndrăzneala să se bazeze pe sondaje şi prognoze aproximative. Într-o privinţă sunt sigur: electoratul nostru va fi activ ca niciodată.

 Va asteptati sa treaca in Parlament partide actualmente extraparlamentare, cu care ati putea crea eventuale blocuri?
 Veti participa in alegeri independent sau in bloc cu alte partide de stanga?

Participăm independent şi e foarte probabil să şi guvernăm independent. Soarta celorlalte formaţiuni o lăsăm pe seama deciziei alegătorilor.  

 Daca se repeta rezultatele din alegerile precedente, veti insista la modificarile in procedura de alegerea a presedintelui propuse de PCRM, care garantat ar duce la alegerea unui presedinte din partea AIE, sau veti merge spre a tergiversa alegerea noului presedinte si eventual la o noua dizolvare a parlamentului?

Pentru asemenea curioşi, avem în partid o vorbă: “Deveniţi membru PCRM şi veţi afla”.
Totuşi, pentru că m-am angajat să ofer răspunsuri la toate întrebările, vă comunic că, după alegeri, e foarte probabil ca noi să susţinem în Parlament
modificarea articolului 78 din Constituţie privind modalitatea alegerii şefului statului. Este o iniţiativă a susţinută în primăvara acestui an şi de Comisia de la Veneţia şi ar putea reprezenta o soluţie reală pentru depăşirea impasului constituţional şi politic.

mentu

XIX Domnule Dodon de ce partidul Comunist in acesti opt ani de guvernare nati facut nimic pentru a opri rusificarea tarii???? Si de ce permiteti ca la guvernare sa fie oameni care nici o boaba nu stiu in Romana limba de stat.

Când afirmaţi ceva, fiţi atât de buni şi prezentaţi ceva date statistice, cifre, argumente. Aţi trântit aşa din pod o afirmaţie şi eu trebuie acum să demonstrez că negrul nu e alb, iar albul nu e negru. De unde aţi luat că a avut loc o rusificare? Prin ce se manifestă ea? Care sunt efectele acesteia? Când îmi va fi clar la ce vă referiţi, voi răspunde la subiect.

După părerea mea, în ultimul an s-a produs o românizare în masă. Şi în această privinţă argumente sunt atât de multe, încât înşiruirea acestora ar ocupa mai mult spaţiu decât interviul integral. Şi dvs. ştiţi că a aşa e – conducerea AIE a încercat în toate modurile să-i românizeze pe moldoveni. Vă aduc o simplă demonstraţie: potrivit unui sondaj efectuat de Fondul “Priznanie”, în primăvara acestui an, de pe urma guvernării liberale, circa 15% din populaţia ţării doresc sau agreează ideea unirii cu România, iar alte 15% nu s-ar împotrivi în principiu acestui act. Sunt nişte cifre foarte îngrijorătoare, care sfidează direct statalitatea, existenţa statului nostrum.  Aşa că, atunci când vă deranjaţi cu privire la integritatea ţării şi poporului, analizaţi mai atent de unde vin pericolele reale. 

Cât priveşte a doua întrebare, PCRM respectă prevederile Constituţiei ţării într-o măsură considerabil mai mare decât oricare altă formaţiune aflată astăzi la guvernare. Şi în această privinţă aveţi nevoie de demonstraţii? Numai cât face “joaca de-a puterea” a lui Ghimpu & Co şi sfidarea de către ei în mod repetat a legii supreme în stat. Şi vă întreb eu pe voi acum: cum de permiteţi ca la guvernare să vină un om care, în sinea lui, nu recunoaşte statul moldovenesc şi doreşte cu ardoare dispariţia lui? Iată asta ar trebui să vă preocupe cu adevărat dacă vă pasă de acest pământ, care v-a dat naştere.    
dima

XX Ce părere aveţi despre construcţia unui mausoleum pentru dvs, dacă tot vă consideră poporul nostru un lenin mic? o să aveţi nevoie de el? şi strănepoţii vor fi mândri de dvs.

Vă mulţumesc pentru siguranţa pe care o aveţi că strănepoţii mei vor fi mândri de mine. Sunt şi eu convins de acest lucru. Cât priveşte construcţia unui mausoleu – chiar dacă copiii sau nepoţii dumneavoastră vor insista să mi-l înalţe, eu prefer totuşi să fiu îngropat creştineşte în pământ, aşa cum sunt tradiţiile la noi. Aşa că, să nu vă fie cu supărare. Dar nu renunţaţi la idee, o asmenea propunere ar putea fi acceptată în partidul lui Filat.  

 Examinati schimbarea denumirii partidului la moment? Dupa cate inteleg din parerile unor analisti politici, ideile PCRM-ului nu mai sint demult similare marxism-leninismului, doar denumirea ramanand un anacronism. (Sau nu sinteti de acord?)

Dar potrivit aceloraşi analişti politici, ideile Partidului Liberal sunt similare liberalismului sau mai curând nazional-socialismului? Întrebaţi-i, din curiozitate.
Cât priveşte PCRM, vă amintesc că Partidul Comuniştilor din Moldova e o formaţiune a secolului XXI, care a ştiut să combine noile idei, contemporane, cu cele tradiţionale, care au trecut proba timpului. Doctrina noastră reprezintă un amalgam de concepţii de guvernare a statului, adaptate noilor vremuri, dar avem la bază, într-adevăr, valorile fraternităţii, egalităţii şi libertăţii promovate de primii comunişti, de acei gânditori care au urmărit insturarea bunăstării sociale. Noi ne mândrim că formaţiunea noastră se bazează pe valori seculare, care sunt astăzi la fel de actuale ca şi acum două sute de ani. Asta ne inspiră încredere.

Cât priveşte schimbarea denumirii partidului, există mai multe opţiuni, însă încă nu e momentul să fie puse în discuţie. Deci, toate la timpul lor, cumpătat şi fără grabă. 

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.