Răspuns pentru Lupu

Marian Lupu a declarat într-un interviu că sunt inamicul lui numărul unu. Prin aceasta el nu se deosebește cu nimic de partenerii lui de alianță oligarhică: Mihai Ghimpu și Iurie Leancă. Ei tot încearcă să mă atace și să se poziționeze în raport cu mine. Toți sunt din același pachet politic, așa că nu mă miră că se repetă unii pe alții.

Dar, în general, Marian Lupu vorbește așa de parcă trăiește pe o altă planetă. Pe planeta Lupu.

Acolo viața este roză, oamenii sunt fericiți, iar Lupu e președintele planetei. Să-l lăsăm să trăiască cu acest vis. El oricum nu vrea să se trezească la realitate.

Dar dacă s-ar trezi la realitate, ar vedea mizeria în care Partidul Democrat și guvernarea au adus această țară. Ar vedea ochii plini de deznădejde ai oamenilor, ar auzi plînsetele bătrînilor și ai copiilor săraci. Dar Lupu prea tare se iubește pe sine ca să vadă realitatea și să audă ce crede cu adevărat lumea despre guvernarea lui.

Apoi, să ne amintim, domnul Marian Lupu deja a avut funcția de președinte. Ați uitat? El a fost și spicher, și președinte interimar. A avut puteri politice enorme în mîinile lui. Și ce a făcut cu aceste împuterniciri? Vă amintiți de vreun decret de-al lui, de vreo acțiune sau decizie pentru popor? A rezolvat ceva? Nimic. A fost absolut pasiv atunci, incapabil de gesturi și acțiuni politice serioase. Gata. El a demonstrat ce poate. Oamenii nu-l vor mai alege.

Cît privește subiectul federalizării, eu îi amintesc lui Marian Lupu că guvernarea din 2009 încoace este moștenitoarea morală și ideologică a acelei guvernări care în 1992 a permis escaladarea conflictului de pe Nistru. Atunci au murit cetățeni moldoveni din ambele părți și anume atunci s-a creat un nod care pînă astăzi nu poate fi dezlegat. Și cu cît mai mult timp trece, cu atît e mai dificil de rezolvat conflictul.

Noi avem proiectul nostru de întregire a țării, prin oferirea unei autonomii largi regiunii transnistrene. Poate fi numit și altfel decît federalizare, trebuie să găsim formule care să le convină tuturor. Însă oricum l-am numi, în orice caz vom apela la judecata poporului, prin referendumuri sau prin consultări. Poporul va decide cum reîntregim țara, nu un oarecare Marian Lupu care, decît prin înălțime, nu s-a remarcat cu nimic în cei peste 10 ani de cînd stă în diferite fotolii în politica moldovenească.

Mai mult decît atît, prin îmbrățișările sale cu unionistul Ghimpu, prin cedările sale în fața structurilor NATO, prin răzgîndirile sale privind limba și identitatea, Marian Lupu a demonstrat pe ambele maluri ale Nistrului că este un politician lipsit de verticalitate politică și care nu este credibil să rezolve nu numai conflictul transnistrean, da în general nicio problemă serioasă în țara asta.

Și, ultima, libera circulație va fi menținută pentru cetățenii moldoveni. Numai că unii din actuala guvernare vor fi foarte limitați în a circula liber. Foarte limitați. Asta se va întîmpla atunci cînd oamenii legii își vor face datoria, sub un nou președinte și sub o nouă guvernare, socială, nu oligarhică.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.