"Valoarea" principiilor

S-a vorbit mult despre principii în această lună, şi despre valori, şi despre mecanisme funcţionale, şi despre alte lucruri frumoase la auz. Nu ştiam că într-o singură lună „principiile” şi „valorile” se pot transforma din cuvinte pline de greutate şi tâlc în vorbe spuse cu uşurinţă pe la colţ de târguri, se pot transforma în umplutură pentru tot felul de bancuri, pamflete şi epigrame. Dar acesta e tristul adevăr al zilei de astăzi.

S-a vorbit mult despre principii în această lună, şi despre valori, şi despre mecanisme funcţionale, şi despre alte lucruri frumoase la auz. Nu ştiam că într-o singură lună „principiile” şi „valorile” se pot transforma din cuvinte pline de greutate şi tâlc în vorbe spuse cu uşurinţă pe la colţ de târguri, se pot transforma în umplutură pentru tot felul de bancuri, pamflete şi epigrame. Dar acesta e tristul adevăr al zilei de astăzi. Şi aşa ceva se întâmplă atunci când se întârzie trecerea de la vorbă la acţiune, de la declaraţii la fapte. Moartea unei idei vine atunci când ideea respectivă devine plictisitoare; moartea unor „valori” şi „principii” vine atunci când acestea devin sterile şi… negociate la nesfârşit.

Cu valorile şi principiile adevărate nu se negociază. Se negociază cu interese şi funcţii, cu partajări şi detalii de funcţionare. Valorile puse în negociere se transformă în produs de comerţ, în non-valori.    

Valorile şi principiile adevărate nu se formează sub presiunea unor guralivi de profesie, adunaţi cu sutele pe la mitinguri proromâneşti. Ele se formează sub presiunea nevoilor întregii societăţi şi a intereselor strategice ale statului. Valorile şi principiile sunt, în fond, dictate de Constituţie: statalitate, suveranitate, neutralitate, integritate, identitatea moldovenească a poporului, toleranţă interetnică. Dacă la aceste capitole există unanimitate şi consens, înseamnă că sunt cu adevărat împărtăşite valorile ţării. Şi odată atins acest consens, de aici încolo e justificată şi e de înţeles negocierea pe marginea detaliilor şi a mecanismelor de funcţionare.

Dacă însă din start e clar că o parte a valorilor ţării nu sunt apreciate ca atare de unii dintre partenerii de discuţii şi nu există consensualitate în acest sens, atunci ce se mai negociază şi de ce se mai negociază? Or, să înţelegem că există o balanţă a cântarului pe care poate fi pus ceva ce trage mai greu decât atât de des invocatele „valori” şi „principii”?

Poziţia Partidului Comuniştilor a fost de la bun început cât se poate de clară: noi cinstim Constituţia ţării, pledăm irevocabil pentru statalitate, neutralitate, identitate moldovenescă, toleranţă interetnică, ordine şi stabilitate în societate. Acestea înţelegem noi că sunt valori şi principii. Şi cine le împărtăşeşte, este binevenit la masa de negocieri pe subiecte de detalii şi mecanisme.

Noi am îndrăznit să credem că acestor valori şi principii subscrie şi Partidul Democrat. Nu am încetat să sperăm că se înţelege că doar într-o Coaliţie „Pro Moldova”, de centru-stânga, aceste valori, mai sus menţionate, îşi pot găsi sprijinul şi promovarea. La fel cum este de înţeles pentru toţi că într-o Alianţă de centru-dreapta, cum ar fi AIE2, aşa valori de principiu, cum ar fi neutralitatea, identitatea moldovenească, toleranţa interetnică, ba chiar statalitatea nu sunt privite ca atare, sunt chiar declinate.

În asemenea situaţie, când e clară linia de demarcare ce distinge „valorile” şi „principiile” împărtăşite de stânga şi dreapta politică, întrebăm încă o dată: Ce s-a negociat de fapt? Şi în baza la ce se ia decizia politică finală? În baza valorilor şi principiilor, sau în baza altor elemente, mai puţin declarate, care sunt adevărata miză a acestor negocieri?

Nu a mai rămas mult de aşteptat şi toate aceste întrebări vor primi, în sfârşit, un răspuns. Şi vom afla cu toţii ce a stat la originea noii guvernări – valorile şi principiile statului sau rezultatele negocierilor şi partajărilor.    

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.