„Provocările demografice din Republica Moldova: cauze, efecte și modalități de soluționare bazate pe experiența internațională”

Am participat la Сonferința internațională „Provocările demografice din Republica Moldova: cauze, efecte și modalități de soluționare bazate pe experiența internațională”. Conferința a fost organizată la inițiativa mea, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială, și Academia de Științe a Moldovei.

Tezele de bază din discursul pe care l-am rostit:

Consider că problema demografică este problema numărul unu pentru poporul nostru. Toate celelalte probleme pot fi rezolvate și recuperate în cîțiva ani sau în cîteva decenii de muncă și efort. Dar cum să restabilim componența unui popor care este distrus sau se autodistruge prin emigrare, natalitate redusă, mortalitate înaltă?

*****

Este clar că situația demografică cu care se confruntă țara este generată de procesele negative înregistrate în principalele domenii social-economice.

*****

Majoritatea cetățenilor își doresc consolidarea statalității Republicii Moldova și protejarea identității moldovenești. Mai ales pe fundalul provocărilor la care este supusă în această perioadă statalitatea moldovenească.

*****

E proastă situația și la capitolul stat de drept și consolidarea democrației. În urma unei evaluări efectuate după 8 factori-cheie ce țin de respectarea legislației, Republica Moldova ocupă locul 77 din 113 de țări în clasamentul „Indicele supremației legii în 2015”.

*****

Un alt subiect sensibil, cronic pentru Moldova, este lipsa unei politici externe independente, echilibrate și în interesul cetățenilor țării. Interesele geopolitice ale Republicii Moldova trebuie să fie subordonate intereselor naționale, nu agendei politice impuse din exterior.

Obiectivul clasei politice, cel puțin pentru următorul deceniu, trebuie să fie Moldova, nu un proiect extern sau altul, fie el Rusia sau Europa.

*********

Consider că țara noastră nu trebuie să fie implicată în niciun format militar extern, fie el NATO sau oricare altul. Iar pe teritoriul țării nu trebuie să existe trupe străine. Reîntregirea teritorială a țării, prin readucerea de facto a regiunii transnistrene în componența statului, va putea fi realizată numai dacă Moldova își va păstra neutralitatea și dacă va păstra bunele relații cu Federația Rusă, nu doar cu țările din Occident.

*****

Moldova poate fi prosperă și poate stopa declinul demografic doar dacă își stabilește drept prioritate absolută asigurarea unei vieți decente pentru cetățenii săi. Unica posibilitate pentru atingerea acestui obiectiv este promovarea unor politici coerente și ambițioase pentru asigurarea creșterii economice și crearea locurilor de muncă în țară.

************

Republica Moldova se află astăzi pe o pantă periculoasă, și economic, și demografic, și teritorial. Prin urmare, avem nevoie de sprijin și de soluții. Dar mai întîi, avem nevoie de o recunoaștere foarte sinceră a situației reale din țară.

****

Eu personal sunt sigur că Moldova are viitor, însă acest lucru trebuie sa-l conștientizeze majoritatea absolută a cetățenilor nostri.

http://www.presedinte.md/rom/discursuri/discursul-presedintelui-republicii-moldova-domnul-igor-dodon-la-conferinta-internationala-provocarile-demografice-din-republica-moldova-cauze-efecte-si-modalitati-de-solutionare-bazate-pe-experienta-internationala

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.