Poziţia Partidului Socialiştilor cu privire la iniţiativa AIE de organizare a unui referendum constituţional

Pornind de la iniţiativa controversată, iarăşi la limita legitimităţii, a Alianţei de guvernare de a organiza un referendum constituţional, Partidul Socialiştilor vine cu următoarea poziţie de principiu.

Pornind de la iniţiativa controversată, iarăşi la limita legitimităţii, a Alianţei de guvernare de a organiza un referendum constituţional, Partidul Socialiştilor vine cu următoarea poziţie de principiu.

 

1. Partidul Socialiștilor cere numirea datei alegerii președintelui, care să se producă nu mai târziu de luna februarie și care ar putea pune capăt crizei și incertitudinii socio-politice. Socialiștii consideră că în prezent există șanse reale să fie ales un președinte al statului, în cadrul formatului constituțional actual. Există premise pentru alegerea unui președinte apartinic, în baza unui consens politic larg, fiindcă atât opoziția, societatea civilă, cât și unii reprezentanți ai puterii, acceptă deja o asemenea soluție, perfect democratică.

2. În caz dacă totuși ambele încercări de alegere a președintelui vor eșua, parlamentul actual urmează să fie dizolvat și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, în termenele prevăzute de legislație, dar nu mai târziu de lunile iunie-iulie 2012.

3. Venim cu inițiativa de modificare a Codului Electoral, privind procedura de alegere a deputaților în Parlament. Considerăm oportună votarea unei noi modalități de organizare a scrutinului parlamentar, prin care o bună parte a deputaților să reprezinte raioanele țării, să fie cunoscuți la mod concret și să fie înaintați direct de către cetățeni.

4. În caz că se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, după eșuarea ambelor încercări de alegere a președintelui, Partidul Socialiștilor propune – concomitent cu alegererile anticipate, să fie organizat un referendum, pentru a evita blocaje similare pe viitor. La acel referendum, urmează să fie propusă spre votare simplificarea procedurii de alegere a președintelui țării, cu retragerea unui șir de prerogative de la președintele țării către legislativ.

Totodată, în caz că nu va fi susţinută în Parlament, iniţiativa de modificare a Codului Electoral privind schimbarea modalităţii de alegere a deputaţilor în Parlament, considerăm oportună consultarea acestei chestiuni în cadrul unui referendum.

Amintim că actuala guvernare se află la limita legitimităţii, iar încercările de a sfida normele democratice şi constituţionale actuale, ocolind prevederile exprese ale legii supreme, pot fi catalogate drept uzurpare a puterii în stat.

 

În caz că AIE nu va examina şi nu va accepta propunerile înaintate de Partidul Socialişilor, noi, socialiştii, ne rezervăm dreptul să luăm decizii mai categorice pentru apărarea democraţiei şi constituţiei Republicii Moldova.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.