Discursul Dlui Igor Dodon, preşedinte ales al Republicii Moldova

Onorată asistenţă, Stimaţi oaspeţi de onoare, Stimaţi colegi,

Acest Congres este unul jubiliar. Avem exact cinci ani de cînd suntem împreună în cadrul Partidului Socialiştilor, din decembrie 2011.

Azi, după cinci ani, eu nu pot să-mi reţin emoţiile de bucurie şi mîndrie pentru sala arhiplină pe care o văd şi pentru succesul politic extraordinar pe care l-a înregistrat formaţiunea noastră.

E un succes pe care l-am obţinut pe merit. Noi am crezut în forţele proprii, am muncit cu dedicaţie, am fost consecvenţi în ideile noastre politice şi am reuşit să devenim cel mai important partid politic din Republica Moldova.

Avem cea mai mare fracţiune parlamentară. Avem un preşedinte al statului ales din rîndurile partidului socialistilor. Avem şanse maxime să preluăm întreaga guvernarea a ţării după următoarele alegeri parlamentare.

Acesta este rezultatul muncii noastre, a tuturor, pe parcursul a cinci ani.

Pe această cale, le mulţumesc încă o dată membrilor noştri din structurile teritoriale, celor din Garda Tînără, celor din organizaţiile de veterani şi pensionari.

Le mulţumesc cetăţenilor care au crezut în cauza noastră. Datorită efortului comun, noi, socialiştii, am ajuns să fim primii în plan politic în Republica Moldova.

De asemenea, în toţi aceşti ani noi am avut sprijinul partenerilor din exterior, în special din federaţia Rusă, dar şi din alte ţări, care ne-au încurajat şi au împărtăşit sfaturi preţioase din propria lor experienţă politică.

Datorită vouă tuturor, Partidul Socialiştilor a făcut un salt de la periferie în mijlocul şi în vîrful politicii moldoveneşti.

Stimaţi prieteni, tovarăşi,

Vă aduceţi aminte cum a fost începutul? …

În anul 2011, exact 5 ani în urmă.

Atunci, toţi şi toate erau împotriva noastră. Puţini politicieni şi experţi ne luau în serios.

Am pornit cu ratingul de un procent, pe fundalul unor partide de talie mare.

Totuşi, am reuşit să demonstrăm că putem fi cei mai buni, putem fi învingători.

Este o zicală: Cu răbdarea treci şi marea. Pe lîngă răbdare mai este nevoie şi de încredere în forţele proprii, mai este nevoie de consecvenţă politică. Prin asta i-am uimit pe toţi şi am învins.

Există o expresie excelentă a lui Mahatma Gandhi: La început pe tine nu te observă, mai apoi se rîd pe seama ta, mai tîrziu cu tine se luptă, după care devii învingător. Aşa a fost şi în cazul nostru.

Acum am ajuns să avem cea mai mare fracţiune în Parlament. Candidatul nostru a fost ales de cetăţeni Preşedinte al ţării. Suntem gata pentru realizări şi mai mari. Sunt convins că după următoarele alegeri parlamentare, puterea în întreaga ţară va reveni socialiştilor.

Dacă e să vorbim într-o manieră socialistă, am reuşit să depăşim planul pentru primul cincinal.

Nu voi înceta să repet că, datorită, în mare parte, fermităţii noastre politice, datorită energiei noastre inepuizabile, datorită membrilor noştri de partid, ne-a reuşit să transformăm Partidul Socialiştilor în cel mai puternic partid din ţară.

Noi nu ne-am distanţat şi nu ne vom distanţa nici în viitor de principiile noastre politice. În acest context, ţin să reiterez poziţia Partidului Socialiştilor, noi nu vom crea coaliţii cu partidele de guvernare. Noi vom continua lupta în opoziţie faţă de guvernarea pro-occidentală şi oligarhică.

Deocamdată, rămînem a fi un partid al luptei şi spre victoria noastră mai este o cale destul de lungă. Totuşi, noi o vom parcurge şi vom învinge. Altă variantă nu există. Miză a ajuns să fie nu doar economia, identitatea şi geopolitica. Miză a ajuns să fie însăşi existenţa Republicii Moldova.

În toţi aceşti ani, mai multă lume – şi bătrîni şi tineri, şi moldoveni şi ruşi, şi din oraşe şi din sate – se întreabă dacă are această ţară un viitor? Putem oare noi să conducem de sine stătător? Poate, ar fi mai bine să renunţăm la toată independenţa şi statalitatea asta şi să ne anexăm la statul vecin?

Astfel de întrebări denotă nişte vremuri grele prin care trece poporul nostru. Cetăţenii ţării vedeau la capătul tunelului nu lumină, ci o prăpastie.

Dar, noi am reuşit să aprindem o scînteie de speranţă în oamenii noştri. La aceste alegeri prezidenţiale noi am reuşit să-i convingem că Moldova are viitor.

Noi am reuşit să demonstrăm că putem fi solidari în apărarea statalităţii noastre şi noi nu vom da înapoi sub presiunile oligarhilor şi politicienilor pro-occidentali.

În cadrul alegerilor prezidenţialele din această toamnă, poporul Moldovei, prin votul său, a dat de înţeles că nu vom adera la NATO, că nu vom admite unirea cu România, nu vom permite destrămarea ţării.

Acum, cînd sunt Preşedinte al ţării, este de datoria mea să satisfac aceste aşteptări ale cetăţenilor.

Vă asigur că nu voi uita ce am promis, îmi dau bine seama de necesitățile ţării şi am suficientă voinţă şi insistenţă pentru a apăra principalele interese naţionale ale Republicii Moldova.

În calitate de Preşedinte al ţării, voi fi la fel de consecvent în declaraţii şi acţiuni, precum am fost toţi aceşti ani în postura de preşedinte al Partidului Socialiştilor.

Dragi prieteni,

Probabil, ştiţi cu toţii că eu nu mai sunt preşedinte al Partidului Socialiştilor, deoarece legislaţia îi interzice Preşedintelui ţării să facă parte din careva partide. Dar eu rămîn a fi socialist în suflet şi toate valorile politice ale partidului sunt şi valorile mele.

Voi ţine cele mai strînse legături cu partidul, mă voi consulta cu noua conducere a partidului în problemele de importanţă pentru ţară. De fapt, voi fi mereu alături de dumneavoastră.

Ştiu că PSRM va trece în nişte mîini de nădejde şi sunt convins că socialiştii vor îndeplini cu succes planul pentru cincinalul următor:

Vor repurta o victorie remarcabilă în alegerile parlamentare,

Vor schimba guvernarea în ţară,

Vor investi un Guvern roşu, unul socialist,

Vor implementa programul nostru politic,

Vor rezolva problemele economice ale ţării,

Vor relansa în volum integral bunele relaţii cu Federaţia Rusă,

Vor păstra neutralitatea şi vor consolida statalitatea,

Vor revizui sau anula Acordul de Asociere cu UE,

Vor orienta vectorul extern al ţării spre apropiere de UEEA,

Vor restabili integritatea teritorială a ţării, readucînd în componenţa Moldovei, Transnistria,

Vor obţine includerea în curricula şcolară a disciplinei „Istoria Moldovei” în locul „Istoriei românilor”,

Vor interzice mişcările unioniste,

Vor asigura coeziunea socială,

Vor contribui la dezvoltarea naţiunii civile moldoveneşti.

Şi eu, în calitate de Preşedinte al ţării, şi voi, Partidul Socialiştilor, cu toţii împreună, prin strategiile şi acţiunile noastre, vom merge spre realizarea acestor scopuri.

Am spus la Congresul precedent şi voi reitera acest gînd şi acum, mai ales că, în ultimul an de zile mai multe evenimente politice mondiale au confirmat acest trend:

Victoria socialiştilor în Moldova este şi de acum înainte trebuie să fie una emblematică nu doar pentru Republica Moldova. Este un caz ce ţine nu doar de restaurarea dreptăţii într-o ţară luată aparte. Victoria noastră ar trebui să devină emblematică şi pentru regiune, pentru a demonstra că nu toate modelele de conducere pro-occidentale sunt bune pentru ţările noastre şi că păstrarea unor relaţii bune, strînse şi strategice cu Federația Rusă au importanţă vitală pentru popoarele şi pentru statele noastre.

Iar modificarea cursului spre o apropiere de Rusia va însemna un progres economic pentru ţara noastră şi va contribui la consolidarea statalităţii.

Chiar şi în unele ţări europene au conştientizat necesitatea de a prieteni cu Rusia. Acest lucru a devenit și mai actual pentru ţara noastră.

Mulţi dintre noi mai ţin minte de bunăstarea pe care o aveam pe meleagul nostru în perioada de existenţă a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. În acele vremuri, eram cunoscuţi în lume ca o Moldovă însorită, o Grădina Minunată a Uniunii Sovietice.

Trecutul nu-l putem întoarce, dar viitorul îl putem schimba spre bine. Moldova are o posibilitate reală de a scăpa de „complexul Cenuşăresei”, de care suferim deja mai bine de două decenii. Şi să reîncepem propria autoconstrucţie pentru ca să avem prilejul cu toţii să fim mîndri de Patria noastră.

Stimaţi colegi,

În 2011, cînd declaram că Partidul Socialiştilor va deveni partid parlamentar, mulţi considerau că ambiţiile mele sunt exagerate. Ei ne-au subapreciat. Iar eu am avut dreptate.

Noi am obţinut nişte rezultate remarcabile. Am obţinut mai mult chiar decît sperau unii dintre membrii şi susţinătorii noştri.

Acum, în 2016, vă declar că Partidul Socialiştilor va deveni partid de guvernare. Şi aşa va fi.

Alegerile din această toamnă au arătat că în Republica Moldova începe o nouă eră politică. Şi socialiştii sunt principalii exponenţi ai acestei noi etape în politica moldovenească. Noi reprezentăm prezentul şi viitorul politic al ţării noastre. Pe mulţi ani înainte.

Dar, totodată, trebuie să fim la înălţimea acestor schimbări, la înălţimea solicitărilor tot mai mari din partea cetăţenilor faţă de politicieni. Eu cred că noi vom face faţă tuturor provocărilor.

Stimaţi colegi, prieteni,Voi ştiţi, eu m-am retras din partid, dar voi fi mereu alături de voi.

Vă mulţumesc pentru susţinerea voastră din toţi aceşti cinci ani.

Vă muţumesc, anticipat, pentru efortul pe care îl veţi depune pentru partid de acum încolo, cu o nouă conducere politică.

Îi doresc success următorului preşedinte al PSRM, care are responsabilităţi foarte mari.

Noi vom merge acum pe căi paralele, dar spre acelaşi ţel, ghidaţi deaceeaşi viziune.

Vom munci să asigurăm un viitor mai bun pentru ţara noastră, pentru Moldova.

Vă mulţumesc că luptăm împreună pentru aceeaşi cauză!

Succes Partidului Socialiştilor de acum încolo. Eu cred în voi!

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.