Am avut o discuţie detaliată cu vechiul şi bunul meu amic, vice-ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin

Am discutat despre progresele înregistrate în realizarea înțelegerilor la care am ajuns în cadrul întrevederii mele cu Preşedintele FR, Vladimir Putin, la 17 ianuarie, curent. În special, aspecte ce ţin de dezvoltarea relaţiilor comerciale moldo-ruse, revenirea celor mai importante companii moldoveneşti pe piaţa rusă. Am mulţumit conducerii Rusiei pentru amnistia migraţională pentru unele categorii de cetăţeni moldoveni.

Am discutat despre progresele în soluționarea problemelor cu care se confruntă locuitorii celor două maluri ale Nistrului, problema reglementării diferendului transnistrean. Am constatat o dinamică pozitivă în acest sens după întrevederea, de la Bender din data de 4 ianuarie. Sper, ca pînă la sfîrşitul lunii martie, să aibă loc o nouă întrevedere cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

Mi-am exprimat regretul în legătură cu urmările negative ale declaraţiei neinspirate a conducerii Moldovei în adresa Federaţiei Ruse. Sper, că acest moment nu va influenţa dinamica generală a dezvoltării relaţiilor moldo-ruseşti.

Am discutat agenda noii mele vizite în Rusia, care urmează să aibă loc în timpul cel mai apropiat. M-am expus pentru dezvoltarea maximă a relaţiilor strategice, de parteneriat dintre Moldova şi Federaţia Rusă.

Am propus organizarea unor consultări moldo-ruse la tema edificării parteneriatului strategic. Am făcut schimb de opinii în privinţa aplicării unui astfel de parteneriat în cadrul Tratatului existent de prietenie şi colaborare dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova sau inițierea unor consultări cu privire la elaborarea unui nou Tratat cu privire la parteneriatul strategic între ţările noastre.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.