O zi care ar fi putut deveni sărbătoare naţională pentru noi, s-a transformat într-o zi a tragediei noastre naţionale

Conflictul de pe Nistru a răpit vieţile a sute de oameni care ar fi trăit paşnic împreună, edificînd un stat comun. În decursul celor 25 de ani care au urmat după aceste evenimente am fost nevoiţi să căutăm căi de restabilire a integrităţii teritoriale, economice şi politice a ţării noastre. Este o sarcină foarte greu de realizat în situaţia cînd generaţii întregi au crescut în condiţiile unei societăţi divizate.

Sîntem obligați să tragem învățăminte din această tragedie. În primul rînd, trebuie să încetăm a mai diviza locuitorii țării pe criterii naționale, precum și în ”băștinași” și ”venetici”. Nu trebuie să ne impunem reciproc valorile noastre, viziunile proprii asupra istoriei țării și a viitorului ei. Noi trebuie să acceptăm ca axiomă faptul, că noi am putea avea diferite origini etnice, diferite limbi materne, diferiți eroi și clasici literari, dar cu toate acestea noi cu toții constituim poporul polietnic unic al Republicii Moldova, avem o Patrie comună și indivizibilă, pe care noi cu toții o iubim și o apreciem în egală măsură.

Astăzi, am prezentat iniţiativa de constituire a unei platforme de dialog social în cadrul căreia să fie identificate soluţii reciproc acceptabile pentru soluționarea subiectului transnistrean. Chemăm la dialog Guvernul Republicii Moldova, administrațiaTransnistriei şi societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanţii comunităţii ştiinţifice, ai comunităţilor etnice şi organizaţiilor religioase. Suntem conștienți de divergenţele, uneori chiar fundamentale, ce ne separă. Dar, credem în posibilitatea identificării unui model comun şi acceptat de toţi a reglementării diferendului transnistrean în interesele oamenilor de rînd de pe cele două maluri ale Nistrului, care alcătuiesc un singur popor al ţării noastre, Republica Moldova.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.