Nu vom da un răgaz de 30 de zile acestei guvernări

Raspuns celor din mass-media care solicita pozitia referitor la rezolutia Forului Civic, anuntata astazi in cadrul unei conferinte de presa.

Mai întîi de toate, noi nu suntem membri ai Forului. Ne unesc doar unele deziderate comune.

Chiar de la început, socialiștii au inițiat protestele pentru a atinge patru obiective:

1. Exercitarea presiunii sociale asupra guvernării, cu scopul de a forța destrămarea majorității pro-europene de atunci și de a împiedica refacerea AIE. Parțial acest obiectiv a fost atins: AIE a murit, actuala majoritate este compromisă, lipsită de credibilitate și urîtă de toată lumea.

2. Provocarea alegerilor parlamentare anticipate, pentru a le permite cetățenilor să-și aleagă în mod democrat o altă guvernare. Acest obiectiv încă nu a fost atins, dar prin proteste, presiune, prin blocarea intențiilor actualei majorități vom continua să forțăm nota, ca într-un final alegerile anticipate să se producă.

3. Alegerea președintelui prin vot direct, de către tot popor. În acest sens, am reușit să obținem parțial o cedare substanțială din partea puterii, care a înțeles că trebuie să organizeze un referendum național. dar care nu este suficienta. Constitutia ar putea fi modificata si in Parlament, iar alegerile presedintelui trebuie sa aiba loc concomitent cu alegerile parlamentare anticipate.

4. Demisia din funcții a conducerii si scoaterea din captivitate a principalelor instituții din stat, ca CNA, CCA, CEC, Procuratuta și altele. Eliberarea deținuților politici din grupul Petrenco. Acest obiectiv încă nu a fost realizat, dar e foarte probabil ca puterea totuși să cedeze.

Toate aceste obiective noi le-am urmărit împreună cu cetățenii și cu formațiunile politice sau civice care au avut aceleași intenții. Noi am fost si sintem deschiși să ne conjugăm eforturile pentru a spori presiunea socială asupra puterii. Am organizat în comun acțiuni de protest și marșuri de zeci de mii de oameni. Le vom organiza în continuare, pentru a obține într-un final obiectivele noastre.

Continuăm să menținem relațiile de parteneriat cu formațiunile de altă orientare politică atît timp cît acest parteneriat face abstracție de geopolitică și de problemele identitare.

În cadrul Forului însă, precum și în documentele elaborate de membrii forului, subiectul geopolitic frecvent iese în prim-plan. Termenii „european”, „UE”, „donatori” și alții de acest fel sunt prezenți aproape în fiecare mesaj rostit. Consideram ca este necesar un echilibrul și compromis, fapt la care am convenit. Noi am evitat și evităm mesajele identitare și geopolitice în cadrul Forului, pentru a nu accentua diferențele.

Noi suntem gata să protestăm în continuare pentru atingerea obiectivelor menționate de la început. Împreună sau prin acțiuni distincte ale PSRM. Lupta noastră continuă.

Nu vom da un răgaz de 30 de zile acestei guvernări. Ea nu trebuie să prindă rădăcini. Noi, socialiștii, vom presa pînă vom obține toate revendicările noastre.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.