Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

Preşedintele Partidului Socialiştilor Igor Dodon a declarat astăzi în cadrul  Conferinţei Internaţionale „Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană: un an de la semnare”, organizate de PSRM, că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu trebuia să fie semnat fără a consulta opinia poporului în cadrul unui referendum.

“Noi credem că acest lucru a fost o mare greşeală. Semnarea  Acordului a condus la mari probleme de dezvoltare economică şi socială a ţării, precum şi pentru statalitatea noastră. Acest acord nu trebuia să fie semnat fără consultarea cetăţenilor cu privire la acest aspect în cadrul uni referendum”, a spus politicianul.

Dodon a mai declarat că Moldova trebuie să întreţină relaţii pragmatice cu UE şi strategice – cu Rusia, în caz contrar, Moldova nu va supravieţui.

Potrivit politicanului, pentru prima dată, în cei 24 de ani de independenţă a Republicii Moldova, în Programul Guvernului RM nu este prezent nici un cuvînt despre parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. În timp ce toate ţările tind să intre pe piaţa rusească, Moldova se refuză conştient de ea, susţine liderul PSRM.

„Pînă la încheierea  Acordului de Asociere cu UE, exporturile de mere din Moldova  în ţările UE se cifrau la 500 mii de dolari. După semnare, cifra a sporit pînă la 800 mii dolari, adică un spor de 300 mii. În acelaşi timp, dacă, anterior, exporturile noastre de mere pe piaţa rusească se cifrau la 32 milioane dolari, acum această cifră a scăzut pînă la 3 milioane”, a estimat Dodon.

Potrivit lui, politica autorităţilor moldoveneşti şi primele rezultate ale unui an de asociere a Moldovei cu UE au făcut ca ideea de integrare europeană să trezească dezamăgirea chiar şi a celor mai mari optimişti. „Cu Uniunea Europeană trebuie să întreţinem relaţii bune, dar fără piaţa rusească şi parteneriat strategic cu FR Moldova pur şi simplu nu va supravieţui. Partidul Socialiştilor consideră că statul nostru trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE, şi strategice – cu Rusia. Consider că acest lucru ne este pe puteri”, a adăugat Dodon.

Precizăm că la conferinţă au participat politicieni şi experţi din circa 10 ţări, printre care Moldova, Ucraina, România, Bulgaria, Rusia, Germania, ţările baltice, Austria, Slovacia ş.a. De asemenea au fost invitaţi reprezentanţi ai Guvernului RM, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai organizaţiilor internaţionale, cum ar fi: FMI, BM, BERD, precum şi reprezentanţi ONG din sfera economică.

20150928-042 Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

20150928-047 Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

20150928-055 Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

20150928-077 Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

20150928-081 Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

20150928-094 Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

20150928-103 Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

20150928-110 Moldova trebuie să aibă relaţii pragmatice cu UE şi strategice cu Rusia

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.