Întreaga componenţă a delegaţiei moldoveneşti a avut o întrevedere cu reprezentanţii Uniunii Economice Euroasiatice

Întreaga componenţă a delegaţiei moldoveneşti a avut o întrevedere cu reprezentanţii Uniunii Economice Euroasiatice (UEEA) în frunte cu preşedintele Colegiului Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan. Am discutat relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Comisia Economică Euroasiatică (CEEA).

Am menţionat că semnarea Acordului de Asociere cu UE, mai cu seamă în varianta în care a fost semnat acest act, a fost o decizie prematură, dovadă fiind rezultatele economice din ultimii cîţiva ani – pierderea pieţelor CSI şi, în primul rînd, a Rusiei, precum şi lipsa unei dinamici în comerţul cu UE. Nu este exclus că după următoarele alegeri parlamentare şi formarea unei noi majorităţi parlamentare, în agenda moldovenească îşi va face apariţia chestiunea privind anularea Acordului de Asociere cu UE, care nu corespunde intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

Am apreciat înalt avantajul reciproc pentru cetăţenii ţărilor membre ale Uniunii Economice, care participă la această organizație pe principii de egalitate, protejîndu-şi propriile interese naţionale indiferent de cît de mare sau mică este ţara după numărul de populaţie şi teritoriu. În mod special am remarcat importanţa accesului la sistemul unic de garanţii sociale, în primul rînd, la pensii, pe care îl au toţi cetăţenii ţărilor membre ale UEEA.

Ne-am înţeles ca în timpul cel mai apropiat, deja în primăvară, să semnăm un memorandum-cadru de colaborare între Republica Moldova şi UEEA, aceasta fiind o propunere a mea mai recentă. Ambele părţi deja au lansat dispoziţia corespunzătoare de perfectare a actului respectiv.

Am propus colegilor din UEEA ca ţara noastră, la etapa curentă, să înceapă o colaborare activă în calitate de observator oficial. Totodată, am discutat şi următoarea etapă – elaborarea „foii de parcurs” pentru Republica Moldova pentru integrarea în UEEA.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.