Mai multe acțiuni și rezultate pentru oameni, mai puțină geopolitică, euforie și polemici inutile!

Acest lucru l-am cerut astăzi majorității parlamentare și Guvernului, în cadrul discursului meu de la deschiderea noii sesiuni a Parlamentului. Am solicitat să se vină cu o nouă abordare legată de activitatea demnitarilor, una prin care să se pună accent pe rezolvarea problemelor urgente cu care se confruntă cetățenii.

Am făcut un bilanț al rezultatelor din primele 3 luni de guvernare, dar am vorbit și despre ceea ce nu funcționează așa cum trebuie, în special, despre activitatea deficitară a unor ministere, care nu corespunde așteptărilor societății, precum și despre faptul că nu au venit cu un plan de acțiuni clare privind îmbunătățirea vieții cetățenilor.

Activitatea Guvernului a fost pînă la moment confuză în unele privințe, iar pe parcursul ultimelor luni, s-a vorbit prea mult despre ce nu s-a făcut anterior, fără prezentarea unui plan concret de acțiuni ce urmează să fie întreprinse pe viitor. „Luna de miere” a trecut și cetățenii încep sa aibă întrebări justificate legate de eficiența actualei guvernări. Ei așteaptă de la Guvern măsuri concrete care să ducă la îmbunătățirea și securizarea salariilor și a pensiilor, soluții pentru o protecție socială mai bună, o strategie eficientă privind crearea de noi locuri de muncă, încetarea epurărilor politice în rândul funcționarilor profesioniști, acțiuni imediate de dezvoltare economică a țării, acțiuni urgente privind construirea de noi drumuri și repararea celor existente, intensificarea luptei cu corupția în domeniile care afectează zi de zi cetățenii.

Toate aceste acțiuni, alături de implementarea reformelor necesare în mai multe domenii, vor face ca actuala guvernare sa fie cu adevărat aproape de cetățeni, să le facă viața mai bună și să contribuie pe termen lung. De asemenea, aceste acțiuni ne vor ajuta să stopăm plecarea moldovenilor din țară, iar celor care deja au plecat, să le creăm condiții să revină acasă. În opinia mea, criza demografică prin care trece Moldova de mulți ani este principala amenințare la adresa țării noastre, un pericol care ne destrămă zi de zi statul și ne limitează perspectiva unui viitor prosper.

În esență, mesajul meu din Parlament a avut drept scop trezirea la realitate, ieșirea din euforia prea prelungită și neproductivă în care se află unii politicieni. Am transmis un mesaj în care am invitat să se renunțe la polemicile geopolitice obositoare și să înțelegem, în sfîrșit, rolul crucial pe care îl are actuala majoritate parlamentară și Guvernul în protejarea cetățenilor și în dezvoltarea statului.

Discursul integral îl puteți citi accesînd link-ul de mai jos.

http://presedinte.md/rom/discursuri/vystuplenie-prm-na-otkrytii-osennei-sessii-parlamenta

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.