Liderii AIE parcă-s dintr-o fabulă chinezească: unul nu vede, altul nu aude, al treilea nu vorbeşte

Interviu pentru portalul de ştiri Allmoldova.

Interviu pentru portalul de ştiri Allmoldova.

Sunteti criticat de multi ca nu ati votat neconditionat candidatul AIE, ratand calificativul de “salvator al natiunii”. Nu regretati ca nu ati facut-o?

Probabil, vă referiţi la faptul că sunt criticat de mulţi membri ai Alianţei pentru că nu le-am votat candidatul şi nu am devenit “salvatorul AIE”. Ce să zic, această critică din partea unora din AIE este ca un compliment pentru mine.

Astăzi societatea moldovenească, ţara în general are nevoie de o reformatare a guvernării, fiindcă ceea ce se întâmplă la nivel de putere centrală nu mai poate fi tolerat. Un preşedinte din partea AIE ar fi însemnat nu stabilitate politică, ci conservarea unui algoritm al puterii care şi-a demonstrat incompetenţa şi iresponsabilitatea.

Tocmai din aceste motive noi, socialiştii, considerăm că doar prin alegerea unui preşedinte apartinic va fi posibil de schimbat algoritmul păgubos al guvernării, stipulat în acordul secret al AIE. Convingerea noastră este că un preşedinte apartinic, din afara AIE, va curma şantajul politic actual la nivel de putere centrală, va oferi mai multă legitimitate întregului act politic şi mai multă responsabilitate celor care guvernează.

Ati anuntat anterior ca l-ati sustine pe Oazu Nantoi in calitate de candidat la presedintie, ca mai tarziu sa optati pentru Leonid Talmaci pentru aceiasi functie. Credeti in continuare ca Talmaci ar putea fi inaintat si votat la sefia statului? De ce?

Până la ziua de azi au fost vehiculate trei nume de candidaţi apartinici, care puteau fi înaintaţi la funcţia de preşedinte. Îi numesc în ordinea menţionării numelor lor: Zinaida Grecianîi, Oazu Nantoi, Leonid Talmaci. De fiecare dată, Partidul Socialiştilor a declarat că este gata să susţină aceste candidaturi, mai exact să voteze pentru acea candidatură, ce va fi înaintată de 59 de deputaţi.

Grupul parlamentar al socialiştilor are deocamdată doar trei voturi şi noi nu putem înainta o candidatură. Însă suntem dispuşi să examinăm candidaturile apartinice înaintate de AIE şi de PCRM şi să votăm un preşedinte apartinic. De aceea, declaraţiile şi acţiunile noastre de până acum sunt consecvente şi se înscriu logic în abordarea pe care am anunţat-o de la bun început.

Partea proastă este că AIE nu a înaintat nicio candidatură apartinică, pentru a fi examinată. Şi acest lucru demonstrează că liderii AIE se ghidează de interese personale. Dacă cei din AIE ar fi vrut să depăşească criza politică, ar fi fost rezonabil să fie votat cu 101 voturi candidatura domnului Talmaci, de exemplu, indiferent de cine a fost el înaintat.

De ce insistati asupra alegerii unui presedinte apartinic?

Am menţionat în răspunsul la prima întrebare, că un preşedinte apartinic ar permite reformatarea acestei guvernări antisociale. De asemenea, un preşedinte apartinic, neutru, s-ar situa deasupra luptelor politice din Parlament şi în consecinţă se va instaura o linişte socială multaşteptată.

Este inadmisibil să votezi un preşedinte membru al AIE, care ar conserva haosul socio-politic din ţară şi ar promova o politică a “aşilor în mânecă”. Vă amintesc că peste 80% din cetăţeni consideră că ţara merge pe cale greşită. Oamenii vor o schimbare la guvernare. Iar primul pas al schimbării este anularea algoritmului stipulat în acordul secret al AIE.

Deci, este inadmisibil să votezi un preşedinte membru al AIE, fiindcă în asemenea caz te supui acordului lor secret şi îl instaurezi pe unionistul Mihai Ghimpu în fotoliul de preşedinte al Parlamentului. Iar un unionist în fruntea ţării este un dezastru pentru integritatea şi statalitatea Moldovei.

Ce a fost, in opinia dvs, aceasta initiativa legata de modificarea Constitutiei prin referendum si de ce v-ati opus?

Am declarat de mai multe ori că puterea centrală este obligată prin Constituţie să iniţieze o nouă procedură de alegere a preşedintelui ţării şi să indice data alegerii nu mai târziu de luna februarie. În caz contrar, dacă nu va fi organizată procedura de alegere a preşedintelui, toate acţiunile ulterioare ale guvernării vor putea fi calificate în mod expres ca fiind neconstituţionale şi ca tentativă de uzurpare a puterii în stat. Corespunzător, referendumul va fi şi el considerat nelegitim.

Deci, la drept vorbind, a te opune ideii de referendum înseamnă a respecta prevederile Constituţiei Republicii Moldova.

Toată lumea lucidă înţelege că AIE încearcă prin diferite şiretlicuri să se menţină la putere şi să-şi pună în aplicare acordul secret, unde scrie că Marian Lupu “trebuie” să fie şef de stat, iar Mihai Ghimpu “trebuie” să fie preşedinte de Parlament. Referendumul este o modalitate prin care liderii din AIE încearcă să obţină aceste funcţii.

Referendumul este impus în mod brutal, în pofida prevederilor Constituţiei, în pofida nemulţumirii cetăţenilor, în pofida criticilor din partea societăţii civile. Şi cei din AIE riscă să o păţească zdravăn dacă vor insista pe organizarea acestui plebiscit controversat.

Este actualul Parlament in drept sa mai incerce o data alegerea presedintelui sau au dreptate cei care pun la indoiala legitimitatea legislativului?

Reiterez că Parlamentul este obligat să organizeze alegerile preşedintelui, cât mai curând posibil. Grupul parlamentar al socialiştilor a venit cu propunerea ca prima încercare de alegere a unui preşedinte să se producă pe 29 februarie. Această zi în calendar are loc o dată la patru ani și sperăm ca, după trei ani de nealegere a președintelui, pe 29 februarie să alegem un președinte pentru patru ani înainte și pentru stabilitate politică în țară.

Dacă însă nici de această dată preşedintele nu va fi ales, Parlamentul trebuie să fie dizolvat şi să fie organizate alegeri anticipate. În caz contrar, majoritatea parlamentară va putea fi învinuită de uzurparea puterii în stat.

Cunoasteti bucataria PCRM din interior. Nesupunerea civica despre care se tot vorbeste pana unde ar putea ajunge si ce ar trebui sa intreprinda guvernarea acum, daca trebuie sa reactioneze, in opinia dvs?

Nu cunosc nici bucătăria PCRM, nici dormitorul lor, nici cu atât mai mult subsolul acestei formaţiuni. De aceea, îmi este greu să presupun ce au de gând ei să facă. Dar după “cazul Tofan” pe care mi l-au organizat ideologii pcrm-işti, nu exclud niciun scenariu scandalos din partea lor.

Cât priveşte recomandarea pentru actuala guvernare, sfatul meu este următorul: stimaţi colegi din majoritatea parlamentară, nu vă jucaţi cu focul. Haideţi să alegem împreună un preşedinte apartinic şi să punem capăt crizei politice din ţară.

Cat de mare este riscul anticipatelor la aceasta ora si ce ar insemna pentru formatiunea pe care o conduceti angajarea in lupta electorala la aceasta etapa?

Riscul anticipatelor este foarte mare, deoarece PCRM s-a urcat pe baricade şi nu mai doreşte negocieri. Iar AIE umblă cu nasul pe sus. Acest comportament este în văzul lumii. De aceea, la anticipate, oamenii vor vota o forţă de alternativă, vor vota oameni care au demonstrat echilibru, responsabilitate şi consecvenţă. În acest context, consider că şansele Partidului Socialiştilor sunt foarte mari şi în viitoarea legislatură noi vom determina formarea guvernării. Şi nu vom mai admite crize politice şi haos social.

Care sunt relatiile dvs cu liderii AIE si cu cine reusiti mai degraba sa va intelegeti in promovarea unor initiative?

Nu e uşor să comunici cu cei trei lideri din AIE. Ei se comportă exact ca într-o fabulă chinezească: unul se face că nu vede ce se întâmplă, altul nu vrea să audă, iar al treilea nu poate spune ce gândeşte. Ghiciţi singuri care şi cine e.

Sper că în cele din urmă cineva dintre ei va deschide larg ochii la ceea ce se întâmplă în jur, iar  altul va începe să vorbească deschis. Abia atunci se vor crea premisele pentru depăşirea crizei.

Intre politica si munca la Guvern ce va place mai mult sa faceti si de ce?

Îmi place acea activitate care îmi permite să acţionez şi să-mi realizez viziunile politice.

Sursa: ALLMOLDOVA

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.