Le-am oferit celor din PD şi PLDM un termen de şase luni

Interviu, AllMoldova.com

Interviu, AllMoldova.com

Liderul socialiștilor speră că abilitățile de negociator ale Zinaidei Greceanîi vor fi valorificate la cel mai înalt nivel, iar moldovenii vor călători fără vize in UE rămânand în spațiul euroasiatic. Ce alte aspirații și planuri are Igor Dodon citiți în continuare.

UE sau Uniunea Vamală, sau ce ne reușește mai repede, care și de ce este poziția socialiștilor?

Poziţia socialiştilor este să dezvoltăm cât mai intens în următorul deceniu Republica Moldova sub aspect economic, social şi cultural şi să obţinem reîntregirea teritorială, prin readucerea Transnistriei în corpul ţării. Acestea trebuie să fie preocupările noastre de bază, fiindcă nu poate fi vorba în următorii zece ani despre nicio integrare, nici în Vest, nici în Est. La modul real, UE nu ne primeşte, iar cu Uniunea Eurasiatică deocamdată nu avem frontieră comună.

După un deceniu, când vom fi ceva mai dezvoltaţi socio-economic, mai maturi politic, situaţia geopolitică externă ne va dicta mai limpede încotro să o luăm. S-ar putea ca atunci şi opinia publică moldovenească să fie mai univocă, nu divizată ca acum.

Noi, socialiştii, considerăm că albia geopolitică firească pentru Republica Moldova este spaţiul eurasiatic, în care teritoriul nostru s-a format cultural, identitar şi politic pe parcursul secolelor. Să ne amintim că aşa domnitori moldoveni ca Ştefan cel Mare şi Dimitrie Cantemir au întreţinut cele mai bune relaţii politice cu Rusia şi au creat parteneriate durabile.

Între timp, de la UE trebuie să obţinem trei înlesniri foarte importante: regim fără vize, comerţ asimetric (favorabil producătorilor noştri), investiţii şi tehnologii contemporane. Dacă vom obţine aceste înlesniri, cetăţenii noştri nu vor mai fi nevoiţi să cerşească cetăţenia statului român pentru a pleca în Europa, iar noi ne vom dezvolta ca un stat modern, fără a fi parte a unei Uniuni Europene care, după cum vedem, are tot mai multe probleme interne.

Aveți în echipă un negociator cu multă experiență, mă refer la doamna Greceanâi, daca ați prelua dosarul Gazprom, în actualele condiții, ce ofertă ați face Moscovei și ce preț credeți ca ați reuși să scoateți?

Eu vă recomand să-i luaţi un interviu doamnei Grecianâi şi dumneaei vă va răspunde foarte desfăşurat despre negocierile pe subiectul preţului la gaze, precum şi despre situaţia economică în ţară în general.

Eu pot să menţionez pe scurt că datorită negocierilor purtate de doamna Grecianâi acum câţiva ani, Republica Moldova a reuşit să obţină un preţ la gaz mai mic comparativ cu vecinii noştri. Iar oportunitatea care ni s-a oferit în acest an de Rusia, să obţinem un preţ mai mic cu o treime, reprezintă nu altceva decât prelungirea acordului semnat de doamna Grecianâi în perioada când era prim-ministru. Deci abilităţile de negociator ale doamnei Grecianâi sunt evidente şi sperăm foarte mult că va mai avea prilej să le aplice în practică la nivel înalt.

Dvs., PCRM și PL vorbiți în diferiți termeni despre o eventuală schimbare a ecuației puterii. De unde aceste temeri/speranțe?

Am spus şi cu alte ocazii că unul din obiectivele socialiştilor este reformatarea Alianței de guvernare, cu scoaterea unioniştilor lui Ghimpu în afara cadrului politic decizional. Pas cu pas mergem spre realizarea acestui obiectiv: Ghimpu nu a devenit spicher, în prezent el nu mai are posibilitatea să blocheze votul în Parlament, iar într-un viitor nu foarte îndepărtat el va sta la periferia politicii active, acolo unde-i este locul.

Evident că asemenea scenariu nu-i convine PL-ului, dar nu-i convine nici PCRM-ului, care întotdeauna a fost interesat în existenţa unor partide de extrema dreaptă. Şi PL, şi PCRM şi-au elaborat politica pe seama invocării unui “duşman intern”, de aceea, PL şi PCRM au nevoie unul de altul, pentru a formula mesaje electorale. Ei nu sunt într-atât oponenţi ideologici, cât sunt parteneri electorali.

Apariţia şi fortificarea Partidului Socialiştilor le strică planurile, fiindcă se formează un nou pol politic de stânga, moderat şi modern. Noi, socialiştii, nu căutăm duşmani, ci aliaţi raţionali şi profesionişti. De aceea, temerile comuniştilor şi unioniştilor sunt de înţeles, ei sunt furioşi, dar asta este exclusiv problema lor. Caravana socialiştilor merge mai departe.

Ce avantaje oferă constituirea fracțiunii neafiliaților în Parlament și în general credeți că veți reuși oficializarea acesteia?

Această fracţiune este o formă de parteneriat parlamentar în scopul promovării şi atingerii unor obiective comune. Din câte se ştie, o fracţiune beneficiază de o reprezentanţă parlamentară mult mai solidă, avem tribună şi unele pârghii legislative care ne vor permite să fim mai eficienţi în acţiunile noastre. Fracţiunea independenţilor pe care am creat-o are două componente, însă va avea aceeaşi voce pe subiectele de principiu, care reflectă viziunea politică de stânga. Noi împreună vom munci pentru modernizarea Republicii Moldova.

Şi, un moment important – această fracţiune deja există, ea a fost creată conform tuturor uzanţelor juridice şi orice dubiu în această privinţă este o aberaţie inutilă. Niciun „as din mânecă” nu poate contesta existenţa fracţiunii neafiliaţilor.

Ați discutat despre implicarea socialiștilor în guvernare cu PLDM și/sau cu PDM, măcar și neoficial?

Le-am oferit celor din PD şi PLDM, public, un termen de şase luni pentru a decide ce fac mai departe: sau rămân în aceeaşi combinaţie cu liberalii-unionişti ai lui Ghimpu şi compromit dezvoltarea politică şi economică a Republicii Moldova, sau trimit liberalii-unionişti pe tuşă şi încep împreună cu fracţiunea noastră de stânga reformatarea guvernării, pe principii de profesionism şi responsabilitate faţă de statalitate.

Decizia le aparţine. Noi nu cerem funcţii, noi cerem izbăvirea politicii moldoveneşti de anomalia liberal-unionistă. Unionismul este o boală infantilă a politicii moldoveneşti şi e timpul să ne tratăm de această boală şi să ne maturizăm politic.

La ce ați sperat atunci când ați făcut invitație PDM să mergeți front comun în continuare?

Am vrut să înţeleg ce fel de partid este PD, de stânga sau de dreapta. Deocamdată, după toate aparenţele, pare a fi un partid de dreapta sau centru-dreapta. Sincer, nu-i înţeleg pe cei din PD, nu înţeleg “principiile şi valorile” lor. Au încă şanse să se reabiliteze ideologic.

Vladimir Turcan a pledat încă la începutul verii pentru unirea forțelor de stânga în jurul socialiștilor, atunci ați admis aceasta posibilitate, cu mențiunea că s-ar putea produce mai târziu. Ce s-a schimbat între timp? Cu cine mai sunteți în negocieri la moment în vederea fuziunii?

Din câte cunoaşteţi, domnul Ţurcan cu echipa sa din Partidul “Moldova Unită” a aderat deja la Partidul Socialiştilor. Acesta e un indiciu că stânga se consolidează într-un pol politic modern şi există suficiente argumente ca nucleu al consolidării să fie PSRM. Îl puteţi întreba şi pe domnul Ţurcan despre motivele deciziei pe care a luat-o împreună cu formaţiunea sa. În general, fiţi cu ochii pe noi şi veţi vedea şi alte mişcări de consolidare în jurul Partidului Socialiştilor.

De ce credeți că Ion Ceban a optat pentru dvs și nu pentru formațiunea condusă de domnul Mișin la părăsirea PCRM?

În primul rând, trebuie să apreciem pasul inteligent şi curajos al domnului Ion Ceban. El a ales să părăsească trecutul de dragul viitorului. PCRM se transformă într-un partid neînţeles şi tot mai străin pentru membrii şi susţinătorii săi tradiţionali. Dacă e să mă exprim în rusă, ПКРМ стала партией “управляемого хаоса”. Nu a rămas mult timp până haosul din PCRM va deveni necontrolabil.

Ion Ceban a pledat pentru Partidul Socialiştilor, pentru că a înţeles că perspective de viitor are doar o formaţiune de stânga modernă, care ştie să atingă pas cu pas obiectivele sale. Echipa Partidului Socialiştilor oferă în mare parte acelaşi cadru ideologic, socialist, de stânga. Plusul socialiştilor este că noi nu lunecăm în extreme, nu devenim radicali şi ridicoli, avem potenţial de modernizare şi putem atinge rezultate concrete. Aşteptăm şi alţi deputaţi rezonabili din PCRM să ia o decizie similară.

Ion Toma
AllMoldova.com 

 

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.