La Strasbourg Igor Dodon s-a întîlnit cu Gianni Buquicchio

Întrevederea cu Preşedintele Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei Dl. Gianni Buquicchio. Subiectul principal al discuției – modificarea legislației in contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Am solicitat opinia experților in ceea ce tine de decizia Curții Constituționale din 4 martie, cit si asupra proiectului de modificare a codului electoral votat saptamina trecută in prima lectura in Parlamenul RM. Deasemena am expus poziția noastră conform căreia insistam sa fie modificata legislația pentru a asigura dreptul la vot a tuturor cetățenilor moldoveni care se afla peste hotare.

Poziția care a fost expusă de experții Comisiei de la Veneția in cadrul întrevederii:

– decizia Curții Constituionale este definitiva si este dreptul constituțional al tării noastre in acest sens,

– este mult mai democratic alegerea directa a președintelui direct de către popor pentru a evita blocajele politice,

– avizul la proiectul de modificare a codului electoral va fi definitivat destul de rapid si cel mai probabil va fi pozitiv,

– va fi examinată propunerea noastră a Socialiştilor pentru stabilirea in lege a mecanismului clar de deschiderea a secțiilor de hotare peste hotare in funcție de numărul moldovenilor la evidentă in instituțiile migraționale ale statului respectiv.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.