Istoria gândirii social-politice din Moldova: Epoca modernă

Astazi in incinta Institutului de Relații Internaționale din Moldova (IRIM) a avut loc lansarea cărții „Istoria gândirii social-politice din Moldova: Epoca modernă” (autori V.Beniuc, E.Volcov, Stepaniuc Victor).

Noi, politicienii, adeseori suntem luați de valul evenimentelor curente, reacționăm și impovizăm în funcție de ceea ce se întâmplă azi în societatea noastră. Însă pentru decizii corecte și eficiente pe termen lung noi avem nevoie de o privire de ansamblu asupra istoriei politice a poporului nostru.

Ca să privim în perspectivă, ca să înțelegem mai bine ce avem de făcut, trebuie mai întâi de toate să ne uităm în retrospectivă, la ce a fost și ce s-a făcut pe acest plai.

Inclusiv, trebuie să înțelegem care au fost condițiile de formare a mentalității noastre politice în perioada modernă. În secolele trecute aici au existat formațiuni politice, idei și ideologii care influențează până în prezent asupra modului în care noi privim politica internă și externă a Moldovei. Dacă le vom cunoaște, ne vom înțelege mai bine pe noi înșine.

Oamenii de stat de acum cîteva decenii sau de acum cîteva secole au știut să identifice soluții originale și eficiente pentru probleme chiar mai dificile decît cele cu care ne confruntăm noi azi. Această experiență ne poate fi foarte utilă, fiindcă a fos nostru psihosocial, geopolitic și identitar.

De la Dimitrie Cantemir încoace despre specificul poporului nostru s-a scris puțin. Asemenea lucrare ar fi foarte interesantă pentru fiecare moldovean și ar fi utilă în plan politic și social.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.