Întrevederea cu primul ministru și reprezentanții instituțiilor responsabile de gestionarea crizei privind COVID-19

Tocmai am încheiat la Guvern întrevederea cu primul ministru și reprezentanții instituțiilor responsabile de gestionarea crizei privind COVID-19. Am discutat mai multe aspecte legate de gestionarea celor 3 cazuri confirmate, dar, în special, de prevenire a răspîndirii infecției.

87375443_4173436539348986_996898253414858752_o.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=110474&_nc_ohc=LUgY_RYLfzAAX9hKOwH&_nc_ht=scontent.fkiv1-1 Întrevederea cu primul ministru și reprezentanții instituțiilor responsabile de gestionarea crizei privind COVID-19

În acest sens, de dimineață am cerut să fie luate măsuri speciale. În rezultat, avem deja decizii privind închiderea școlilor și grădinițelor, dar și cea privind suspendarea curselor aeriene din Italia și alte țări unde sunt depistate focare de coronavirus.

În cadrul ședinței de astăzi am solicitat identificarea unor spații securizate suplimentare, unde pacienții vor fi tratați în mod corespunzător, în caz de necesitate. La această etapă dispunem de un număr suficient de spații, dar mai bine să avem prea multe și să nu avem nevoie de ele.

Prioritatea noastră numărul 1 este prevenirea răspîndirii virusului și identificarea rapidă a celor care au venit în țară din Italia și nu au stat în carantină, nu au respectat regulile anunțate de autorități, pentru a putea preveni noi cazuri de îmbolnăvire. Din păcate, cele 3 cazuri confirmate demonstrează că ne confruntăm cu o problemă reală majoră în ceea ce privește conștientizarea deplină de către unele persoane a obligativității de a respecta cu strictețe cerințele impuse de medici pentru prevenirea răspîndirii virusului. Dacă gradul de responsabilizare nu va crește în perioada următoare, nici o măsură luată, oricît de bună ar fi, nu va putea stăpîni deplin răspîndirea virusului. Iată de ce, fac încă o dată apel, în special către concetățenii noștri care vin din Italia, să colaboreze imediat cu autoritățile și să respecte regimul de carantină obligatoriu. O fac pentru securitatea lor, a apropiaților, dar și a cetățenilor în general.

Consider că nivelul acestei crize vizează în mod direct securitatea națională și siguranța cetățenilor. Astfel, am decis să convoc în regim de urgență, mîine, la ora 11.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde urmează să luăm noi decizii bazate pe necesitatea de a asigura securitatea cetățenilor, să acordăm un sprijin suplimentar Guvernului și tuturor instituțiilor implicate în gestionarea crizei, dar și să eficientizăm activitatea celulei de criză care gestionează acest fenomen.

Vom administra această criză bazîndu-ne pe expertiza și profesionalismul personalului medical, pe recomandările transmise de Organizația Mondială a Sănătății. Dar va trebui să luăm și decizii politice, care să asigure buna funcționare a conlucrării instituțiilor în gestionarea crizei.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.