Interviul refuzat spre publicare de ziarul „Adevărul”

Am fost solicitat ieri să răspund la întrebările ziarului românesc „Adevărul”, pentru un interviu care urma să apară joi, 9 iunie.

Am fost solicitat ieri să răspund la întrebările ziarului românesc „Adevărul”, pentru un interviu care urma să apară joi, 9 iunie.
După prezentarea răspunsurilor, am fost informat, spre surprinderea mea şi în premieră de-a lungul comunicării mele cu mass-media, că redactorii de la ziarul respectiv au intervenit în textul răspunsurilor mele, cenzurând şi eliminând o serie de fraze şi idei expuse. Mai mult decât atât, au insistat asupra acestor intervenţii ale lor.
Nu tolerez o asemenea cenzură şi ingerinţă nepermisă în formatul ideilor politice pe care le expun, de aceea, la neacceptul jurnaliştilor de la „Adevărul” de a-mi publica interviul integral, am decis să renunţ definitiv la plasarea interviului în acest ziar.
Nu accept ca adevărul, ca ideile şi gândurile pe care le exprim să fie trecute prin filtrul cenzurii unor jurnalişti care mi se par de acum înainte părtinitori. Dacă ziarul „Adevărul” are obişnuinţa să propage un adevăr fragmentat, cenzurat şi adaptat politicii editoriale a patronilor şi îşi permite să-i dicteze unui politician cum să-şi formuleze gândurile, atunci m-am lămurit şi cu ziarul, şi cu „adevărul” lor.
Vedeţi mai jos interviul integral refuzat spre publicare de ziarul „Adevărul”.
————————————————————————————————————————————

Igor Dodon: „Pe 5 iunie am câştigat în oraşul Chişinău, pe 19 iunie voi câştiga şi în întreg municipiul”

1.Cum apreciati rezultatele scrutinului de duminică?
Le-am dat deja o apreciere, în cadrul unei conferinţe de presă, unde am spus că pe 5 iunie, datorită voturilor chişinăuenilor, eu am câstigat alegerile în perimetrul oraşului Chişinău, acumulând circa 53% din voturi. Este o victorie categorică, din primul tur de scrutin. O victorie care îşi aşteaptă reconfirmarea în timpul apropiat.
Şi dacă nu se întâmplau lucruri suspecte în cadrul unor suburbii, dacă nu se întâmplau lucruri suspecte în activitatea Consiliului Electoral municipal, astăzi aş fi vorbit cu dumneavoastră deja în calitate de Primar General de Chişinău.
Oricum, rezultatele din 5 iunie probează o primă victorie în cursa pentru Primărie. Victoria definitivă o voi înregistra-o pe 19 iunie. Iar faptul că PCRM a luat majoritatea în Consiliul Municipal este o confirmare a forţei pe care o reprezentăm noi, eu şi echipa mea.

2.În declaraţia de după alegeri vorbeaţi de fraudare. Credeţi într-adevăr că aţi fost „furat“, în ce proporţie şi cum anume ar fi fost posibil aşa ceva?
S-a fraudat în special în suburbii, de unde au şi venit procentele salvatoare pentru Dorin Chirtoacă. Practic, suburbiile l-au menţinut pe Chirtoacă pe linia de plutire, l-au tras de păr, salvându-l pentru moment de la înecul politic.
Avem mai multe date care demonstrează falsurile în unele secţii de votare din aşa localităţi ca Durleşti, Băcioi, Sîngera, Coloniţa. La una din secţiile de votare din Durleşti, de exemplu, au fost declarate nevalabile circa 17% din buletinele de vot. Vă imaginaţi ponderea acestui procent? Şi asemenea cazuri sunt multiple în suburbii, unde, de asemenea, au fost în ultimele zile înregistrate sute, poate mii de persoane pe liste suplimentare.
Iar în satul Coloniţa, ţinut la control de familia Ghimpu, au fost secţii de votare care şi-ai prelungit activitatea dincolo de termenul stabilit de lege. Voturile din suburbii, obţinute în urma falsificărilor, au fost suficiente pentru a scădea cu două-trei procente rezultatul meu pe municipiul Chişinău. Aceasta se numeşte fraudare.

3.Prin ce se explică diferenţa de cifre dintre rezultatele exit poll şi datele oficiale preliminare?
Pe blogul meu personal, www.dodon.md, am scris în câteva rânduri comentarii desfăşurate cu privire la utilizarea sondajelor de opinie în calitate de instrument de manipulare politică. Este vorba despre un mecanism de fabricare a unei realităţi paralele, de formare la cetăţeni a unei percepţii greşite, induse artificial privind situaţia politică şi şansele diferiţilor actori politici. Şi pentru că sondajele de opinie au devenit un instrument de manipulare, iar unii sociologi s-au transformat în mercenari electorali, ajungem să înregistrăm în ultima vreme tot mai multe cazuri de neconcordanţă între datele sociologice şi statistica datelor electorale.
Este deci evident că cei de la guvernarea centrală sau locală încearcă să manipuleze prin sondaje, fie pentru a indica şi induce o anumită tendinţă de votare, favorabilă lor, fie pentru a pregăti terenul pentru ulterioare falsificări în masă, fie pentru a demoraliza şi dezechilibra adversarii politici. În cazul Barometrului Opiniei Publice, prezentat la finalul campaniei, precum şi în cazul exit-poll-ului ruşinos din 5 iunie, am convingerea că au fost întrunite toate aceste trei, sau chiar mai multe, elemente de manipulare politică.
Şi numai datorită vigilenţei observatorilor noştri la numărarea voturilor, numai datorită faptului că la cetăţeni s-a creat o imunitate faţă de falsurile sociologice, numai datorită faptului că ne-am păstrat şi noi cumpătul, am reuşit să demonstrăm că suntem victorioşi în Chişinău şi pe ţară. Iar cât priveşte sondajele, cine va mai crede acum în ele? Sociologii politici s-au compromis pe sine înşişi.

4. Ce tactică veţi urma în turul doi, pe ce segmente de alegători mizaţi şi cum vă apreciaţi şansele?
Vom continua strategia de campanie pozitivă, constructivă, curată, pe care am lansat-o în Joia Curată, acum o lună şi jumătate. Mizăm pe faptul că susţinătorii noştri vor ieşi masiv la vot pe 19 iunie şi vor pune capăt haosului, diletantismului şi corupţiei de la Primărie. Iar victoria mea în turul II este ca şi cum garantată. Pe 5 iunie am câştigat în oraşul Chişinău, pe 19 iunie voi câştiga şi în întreg municipiul.

5. S-a vehiculat că aţi putea pleca din PCRM în cazul în care nu câştigaţi funcţia de primar al Chişinăului. Ce aveţi de gând să faceţi dacă pierdeţi duelul cu Dorin Chirtoacă?
Eu sunt omul echipei şi voi fi alături de echipa mea. Aşa a fost, aşa va fi. PCRM are majoritatea în Consiliul Municipal, eu voi fi Primar, împreună vom face ordine în capitală şi vom rezolva problemele din municipiu.
Cât priveşte oponentul meu aşa-zis liberal, am auzit că Dorin Chirtoacă deja îşi pregăteşte bagajele. Nu ştiu exact unde vrea să plece, însă există informaţii din surse veridice că unchiul Ghimpu îl promovează pe Chirtoacă şef la SIS, la indicaţia patronilor săi politici din exterior. De fapt, lui Chirtoacă îi place să o facă pe anchetatorul, are deprinderi de a fotografia, de a organiza diversiuni şi provocări electorale, a demonstrat-o din plin în această campanie electorală şi se vede că are o pregătire specială. Nu ştiu cine i-a antrenat asemenea abilităţi şi când, pot doar bănui.
Dar vă asigur că după ce va părăsi Primăria, Chirtoacă nici şef de SIS nu va ajunge. N-a ajuns Moldova chiar în aşa hal. Ar fi bine să revină la emisiunea unde şi-a făcut carieră – talk-show-ul „Surprize-Surprize”. Acolo îi este locul.

6. În cazul în care veţi deveni primar, fiind din opoziţie, cum veţi colabora cu puterea centrală?
Eu voi fi primar, nu parlamentar. Deci prioritare vor fi chestiunile de administare, nicidecum cele politice. În asemenea context, strict profesionist, este mult mai uşor să te înţelegi cu diferiţi colegi din Primărie. Atât timp cât vom pune pe prim plan problemele şi soluţiile, nu ideologiile şi ambiţiile personale, consider că orice colaborări şi parteneriate sunt nu doar posibile, dar şi necesare, justificate.
Am toată convingerea că voi putea comunica cu toate verigele puterii din ţară, inclusiv cu prim-ministrul, ceea ce nu a putut face Dorin Chirtoacă pe parcursul a 4 ani. Deci nu voi fi un primar plângău şi certăreţ. Voi găsi limbaj comun şi cu directorii de întreprinderi, şi cu reprezentanţii mediului de afaceri, şi cu investorii străini.

7. Analiştii spun că PCRM ar fi gata să provoace parlamentare anticipate după alegerile locale. Cum comentaţi această ipoteză?
Am auzit că a spus acest lucru şi veşnicul candidat la funcţia de preşedinte, Marian Lupu. Deja devine jenantă dorinţa acestui politician de a se cocoţa cu orice preţ în fotoliul de şef de stat. Şi mai ridicolă este susţinerea lui acordată lui Dorin Chirtoacă. Un politician care se declară statalist şi de stânga susţine un candidat declarat unionist şi de dreapta – o adevărată perversiune politică. Pentru ce se face acest lucru? Pentru a-şi menţine şansele să fie votat de liberalii lui Ghimpu drept preşedinte de stat. Zadarnice aşteptări. Cum s-ar spune, vrabia mălai visează, iar Lupu mioare fripte.
Vreau să înţelegeţi, PCRM nu este interesat în provocarea alegerilor anticipate. Noi considerăm că există şi alte soluţii, mult mai productive, pentru a participa la guvernarea statului, prin alegerea unui preşedinte mai cu verticalitate politică. Deci, staţi liniştiţi, alegerile anticipate le vom evita la maximum, iar soluţii pentru depăşirea crizei politice există mai multe. Unii politicieni deja s-au copt pentru asemenea soluţii.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.