Interviu: Reformatarea e cea mai bună soluţie pentru actuala criză a guvernării

Ati inceput cariera politica pe cont propriu cu propunerea de reformatare a puterii. Astazi in continuare insistati asupra acestei initiative. Ce presupune aceasta reformatare?

Ati inceput cariera politica pe cont propriu cu propunerea de reformatare a puterii. Astazi in continuare insistati asupra acestei initiative. Ce presupune aceasta reformatare?

Igor Dodon: Am observat că acest cuvînt – reformatarea – este tot mai activ utilizat în vocabularul politic de la noi. Şi asta e bine, e bine că şi cetăţenii, şi comentatorii politici, şi unii politicieni apelează la ideea de reformatare atunci cînd discută perspectivele actualei guvernări. Tot mai multă lume înţelege că aceasta e cea mai potrivită soluţie pentru actuala criză de guvernare.

Da, eu am spus că unul din obiectivele socialiştilor este reformatarea actualei guvernări, fiindcă pe aşa cale va fi compromis definitiv acordul secret al AIE, vor fi eliminaţi liberalii unionişti de la putere şi se vor deschide oportunităţi pentru schimbarea strategiilor de conducere economică şi politică a ţării.

Dacă aţi atras atenţia, majoritatea declaraţiilor noastre de pînă acum au fost însoţite de acţiuni şi evenimente concrete. Am anulat referendumul constituţional, nu i-am permis lui Ghimpu să devină spicher, am ales un preşedinte apartinic, am curmat parţial extremismul paranoic al comuniştilor ş.a.m.d. Am spus, am făcut.

Aşa va fi şi în cazul reformatării. Procesul deja a început. În această privinţă, nu aduce anul, cît aduce ceasul.

Care din actualele formatiuni parlamentare si deputati neafiliati ar fi potentialii aliati ai dvs?

Igor Dodon: Nu avem de gînd să venim la guvernare de dragul guvernatului. Avem scopuri politice concrete şi participarea noastră la o nouă guvernare depinde de posibilitatea de a realize aceste scopuri, de a implementa valorile noastre politice.

Valorile noastre sunt cît se poate de clare, sunt valori de stînga: statalitate şi integritate, edificarea naţiunii civice moldoveneşti, relaţii strategice prioritare cu Rusia şi CSI, protecţia socială a populaţiei, stimularea mediului de afaceri, “Istoria Moldovei” în şcoli, anularea legii care liberalizează homosexualitate, accentul pe creşterea salariilor şi indexarea pensiilor.

Aceste valori vor fi puse în capul mesei, ca şi condiţie, în eventualitatea negocierilor cu potenţialii parteneri politici. Suntem gata să discutăm cu toţi cei care vor demonstra un comportament politic adecvat. Cu excepţia liberalilor unionişti ai lui Ghimpu; locul lacestora este la periferia politică, la “галёркэ”.

Insistati ca pana la finele anului veti reusi sa formati fractiunea socialistilor in Parlament, dar vedem ca fostul dvs coleg Vadim Misin vrea sa-si creeze propria formatiune. Pe cine contati cand vorbiti de fractiune?

Igor Dodon: Contăm pe alţii, care vor părăsi PCRM la fel ca şi Mişin. Nu este exclus că şi domnul Mişin o să-şi reconsidere opţiunile în Parlament şi am putea forma în comun o fracţiune. Eu am spus că vor mai fi plecări din PCRM şi asta se întîmplă. Voronin şi Tkaciuk au devenit insuportabili pentru foarte mulţi comunişti şi destui deputaţi aşteaptă un moment potrivit pentru a părăsi corabia celor doi “corsari politici” care şi-au pierdut echilibrul psihic.

Revenind la Misin, vedeti in iniativa dumnealui un potential concurent pe segementul de stanga al electoratului?

Igor Dodon: Deloc. Mişin mizează pe un vot etnic, chiar dînsul a declarat acest lucru. Noi mizăm pe votul unor segmente mult mai largi ale populaţiei, de diferite etnii şi categorii sociale. Vom avea un mesaj de profesionişti, o echipă de tehnocraţi şi o atitudine de oameni responsabili. La următoarele alegeri parlamentare, noi vom reprezenta adevărata alternativă politică şi în raport cu PCRM, şi în raport cu partidele din AIE.

Sunteti cel mai tanar lider al unei formatiuni de stanga din RM. Credeti ca ati reusi sa consolidati stanga intr-o singura formatiune sau bloc pana la alegeri, desigur daca credeti ca stanga ar avea de castigat dintr-o eventuala fuziune?

Igor Dodon: Timpul va arăta. Sunt semnale că unii lideri politici de stînga ar putea adera la Partidul Socialiştilor; acesta va fi un plus şi pentru ei, şi pentru noi, şi pentru stînga politică în general. Însă, noi cel mai mult mizăm pe consolidarea în jurul Partidului Socialiştilor a oamenilor tehnocraţi, a profesioniştilor în economie, drept, educaţie, agricultură. Aceştia, profesioniştii, vor constitui echipa noastră de forţă.

Cine sunt profesionistii care au elaborat programul de dezvoltare economica de alternativa, ati putea sa ne dati cateva nume?

Igor Dodon: Programul Alternativ de Dezvoltare Economică, despre care am aunţat acum cîteva săptămîni, este încă în process de elaborare. Se va lucra toată vara la definitivarea lui şi va fi prezentat abia în toamnă. Vă pot spune deocamdată că la elaborarea lui participă foarte multă lume bine pregătită, inclusiv mai mulţi miniştri, vice-miniştri şi experţi din Guvernul Grecianîi. Numele unora dintre ei, dar şi programul ca atare vor fi prezentate în toamnă, la o conferinţă de presă special dedicată acestui eveniment.

Premierul Filat a spus ca nu a renuntat la remanieri, iar dvs pregatiti o echipa de alternative pentru executiv. Contati pe o colaborare in reformatarea Guvernului cu actualul premier? De ce?

Igor Dodon: Deocamdată, nu cunosc pe care scenariu se va merge în reformatarea guvernării şi nici nu cunosc algoritmul politic al noului guvern reformatat. Însă, oricare ar fi algoritmul (evident, cu excluderea totală a liberalilor-unionişti), vor conta foarte mult valorile noastre politice, expuse în unul din răspunsurile de mai sus. În măsura în care vocea noastră va fi auzită şi respectată, vom analiza oportunitatea participării la noul guvern reformatat. În caz contrar, vom rămîne în opoziţie şi vom veni la guvernare şi în guvern abia după alegerile parlamentare.

Ce incalcari ati reclamat la Curtea Constitutionala in legatura cu legea privind asigurarea egalitatii si ce asteptari aveti?

Igor Dodon: E puţin spaţiu aici pentru un răspuns detaliat, puteţi găsi sesizarea integrală pe blogul meu www.dodon.md. Vă pot spune însă că în sesizarea PSRM către Curtea Constituţională am făcut referinţă la şapte prevederi constituţionale ce argumentează poziţia noastră. Iar poziţia noastră este următoarea – noi, socialiştii, suntem categoric împotriva adoptării legii care a liberalizat homosexualitatea. Considerăm că AIE au făcut o cedare ruşinoasă în faţa granzilor europeni, au făcut un gest anticreştin şi imoral şi acestă greşeală mai devreme sau mai tîrziu va fi reparată, prin anularea respectivei legi. Şi aşa va fi.

Recent s-a împlinit un an de la alegrea în funcţia de primar general a lui Dorin Chirtoacă. Ce comentarii aveţi privind primul an de activitate a lui Chirtoacă?

Igor Dodon: Pentru “primarul suburbiilor” am un singur mesaj: Киртоакэ, ты кто такой? Давай, до свидания!

Acesta a demonstrat încă o dată totala incompetenţă în administrarea Chişinăului şi trebuie să fie demis. Demagogul demagog rămîne şi capitala nu-l mai suportă. Cu lacrimi de crocodil vrea să camufleze bardacul din oraş şi să obţină mila orăşenilor.

Am promis că voi organiza un referendum de neîncredere faţă de primarul plîngăcios, şi la acel referendum majoritatea chişinăuenilor îi vor spune Adio! lui Chirtoacă. Iar poate pînă atunci guvernarea îi va spune Adio! şi lui gheaghea Mişa.

Sursa: Allmoldova.md

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.