Interviu Radio Europa Liberă: Un an cu rezultate bune

Liderul socialiştilor, la un an după reactivarea partidului, despre viitorul stângii moldoveneşti.

dodon-radio Interviu Radio Europa Liberă: Un an cu rezultate buneLiderul socialiştilor, la un an după reactivarea partidului, despre viitorul stângii moldoveneşti.

Igor Dodon: „A trecut deja un an, un an destul de important, plin de evenimente, însă un an şi cu  rezultate. Ne-a reuşit destul de multe într-un partid politic. L-am revigorat, să spunem aşa, împreună cu echipa. Avem 32 de oficii teritoriale.”

Europa Liberă: Cine e electoratul Partidului Socialiştilor?

Igor Dodon: „În mare măsură, electoratul Partidul Socialiştilor sunt moldoveni, vorbitori de limba moldovenească, acei care sunt de acord cu faptul că noi suntem moldoveni şi trebuie să ne mândrim cu aceasta. Sunt o parte de vorbitori de limbă rusă, în special, intelectualii care înţeleg că pe centru-stânga trebuie să fie un partid care promovează politicile de stânga şi care sunt de acord cu mesajele noastre politice, destul de clare, atât politicile economice, cât şi vectorul extern şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Până acum erau electorii altor formaţiuni?

Igor Dodon: „Vă referiţi la cei care devin membri ai partidului? Avem şi persoane care au plecat din PCRM, PLDM, PD, sunt persoane care vin la noi, care sunt dezamăgiţi în ceea ce face actuala guvernare. Ne-a reuşit nu doar să facem declaraţii, ne-a reuşit şi să jucăm un rol important în unele evenimente politice cum ar fi alegerea preşedintelui ţării. Nu regretăm. Preşedintele urma să fie ales, în interesele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Prin această scrisoare pe care i-aţi adresat-o, pe 1 noiembrie, şefului statului ce aţi vrut să scoateţi în prim plan?

Igor Dodon: „Am vrut să-i amintim că, în primul rând, dumnealui şi-a luat anumite angajamente faţă de Partidul Socialiştilor, care i-a dat vot politic. Şi noi avem tot dreptul moral şi politic să-i cerem socoteală şi să-l criticăm, chiar dur…”

Europa Liberă: A cere socoteală ar însemna, în opinia dumneavoastră…

Igor Dodon: „Să ne expunem dezacordul cu unele declaraţii, declaraţii atât de ordin politic cât şi unele mesaje ce ţin de sectorul economic, sectorul social. Noi suntem categoric împotriva mesajului dânsului de a majora salariile judecătorilor. Nu este tocmai cea mai gravă problemă la această etapă. Pe parcursul ultimilor luni, nu am auzit din partea preşedintelui ţării un mesaj de susţinere a agricultorilor sau pensionarilor. Dumnealui trebuie să se detaşeze de breasla unde a activat toată viaţa şi să înţeleagă că nu este preşedintele castei judecătorilor.”

Europa Liberă: Alte reproşuri pe care le-aţi avea la adresa şefului statului?

​​Igor Dodon: „Sunt câteva, conceptuale. Este vorba de unele declaraţii referitor la naţiunea moldovenească, este vorba de denumirea limbii, este vorba de unele gafe, care, în opinia noastră, se fac în ultimul timp. Şi un preşedinte nu trebuie să facă astfel de declaraţii, dacă este preşedintele ţării.”

Europa Liberă: Dar are dreptul să aibă şi convingerile sale. 

Igor Dodon: „Iar noi, ca partid politic, care l-am votat, avem dreptul politic de a-i spune că nu suntem de acord cu ceea ce declară.”

Europa Liberă: Poate el se identifică cu o mai mare parte a societăţii?

Igor Dodon: „Pentru că ceea ce declară dânsul acuma categoric nu corespunde cu ceea ce spunea, când era candidat la funcţia de preşedinte. Ceea ce ţine de identificarea cu o parte mai mare a societăţii, chiar conform ultimelor sondaje, mai mult de 70% se consideră moldoveni. Şi spun că vorbesc limba moldovenească. Şi vor să studieze istoria Moldovei.”

Europa Liberă: Atunci când i-aţi acordat votul pentru funcţia supremă în stat, aţi smuls şi o altă promisiune din partea domniei sale despre legea cu privire la opoziţie.

Igor Dodon: „A promis tuturor, întregii ţări. Un angajament şi faţă de socialişti. Nu s-a ţinut de cuvânt. Cu toate că noi acest proiect l-am elaborat şi l-am propus pentru discuţii, ca un proiect deja.”

Europa Liberă: Şi cunoaşteţi care e soarta acestuia?

Igor Dodon: „Tăcere. Absolut nimic. Eu cred că domnul preşedinte ar trebui să fie mai îndrăzneţ şi să aibă poziţia proprie.”

Europa Liberă: De ce PCRM era bun atunci când era la guvernare şi făceaţi parte şi dumneavoastră din acesta? Şi de ce e rău acum, când a ajuns în opoziţie? Explicaţia preşedintelui comuniştilor, domnului Voronin, e una foarte clară: „Pentru că s-a luat treuca”, dacă e să-l citez. 

Igor Dodon: „Că PCRM era bun atunci sau rău, eu vorbesc de sectorul economic unde am fost responsabil. Şi unde am promovat mai multe reforme. Şi sunt gata să semnez sub aceste reforme.”

Europa Liberă: Aţi fost ministrul economiei…

Igor Dodon: „Considerându-le că au fost unele bune şi oportune, şi binevenite, şi cu efect bun. Dacă vă referiţi la declaraţiile de ce lumea pleacă de acolo…”

Europa Liberă: De ce a fost bun PCRM-ul când guverna? Şi de ce e rău când e în opoziţie?

Igor Dodon: „Nu au nimic comun plecările din PCRM cu „treuca guvernării” la care a fost în special conducerea Partidului Comuniştilor, unde au fost personal clanurile de familie. Şi acest lucru se cunoaşte foarte bine. Eu nu am fost membru al PCRM-ului atunci. Am devenit membru al PCRM-ului doar atunci când partidul era în opoziţie. Puteam să nu devin membru de partid. Însă am vrut să schimb ceva. Comuniştii sau conducerea partidului nu a dorit această schimbare. Ei vor pierde şi în continuare teren. PCRM-ul acuma a devenit un partid foarte agresiv, neconstructiv.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dar pe cât de serioasă rămâne a fi declaraţia dumneavoastră de a-l chema pe domnul Voronin în Partidul Socialiştilor? 

Igor Dodon: „Cu domnul Voronin încă mai avem posibilitate pentru discuţii. Eu rămân adeptul ideii că, dacă toată opoziţia parlamentară, poate şi extraparlamentară ar face un front comun împotriva celor care sunt la guvernare, şansele vor fi mult mai mari. Dacă noi vom lupta unul împotriva altuia, din aceasta vor avea de câştigat doar partidele care sunt membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană. De aceea mesajul meu către domnul Voronin a fost un mesaj prin care am vrut să demonstrez maturitate politică, în primul rând. În politică nu trebuie de ars podurile. Şi eu sunt adeptul discuţiilor civilizate inclusiv cu Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Dar sunteţi conştient că domnul Voronin în niciun caz nu ar putea să ajungă în formaţiunea pe care o conduceţi? 

Igor Dodon: „Niciodată nu spuneţi niciodată în politică. Încă nu ştim ce o să fie cu Partidul Comuniştilor. Încă nu ştim dacă va fi aşa formaţiune în Republica Moldova în viitorul nu îndepărtat.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus cu mai multe ocazii că totuşi numărul deputaţilor care vor abandona fracţiunea PCRM va fi în creştere. Până unde şi până când se va destrăma această fracţiune şi ulterior formaţiune, PCRM?

Igor Dodon: „Eu am spus că vor rămâne câţiva talibani şi câţiva boxeri care, de fapt, nici nu sunt boxeri, nu sunt sportivi buni, dar fac aere în acest sens. Acesta va fi viitorul Partidului Comuniştilor, dacă continuă aşa cum merg acum: vor părăsi şi fracţiunea, vor părăsi şi consilieri locali.”

Europa Liberă: Odată cu plecarea deputaţilor din fracţiunea PCRM, raportul de forţe în Legislativ totuşi se schimbă? 

Igor Dodon: „Deja la această etapă sunt şanse pentru a face altă majoritate parlamentară şi fără comunişti, şi fără Ghimpu. Este vorba despre acea reformatare despre care am vorbit.”

Europa Liberă: Ceea ce este exclus.

Igor Dodon: „Niciodată în politică nu spuneţi niciodată.”

Europa Liberă: Cum se produce reformatarea, domnule Dodon?

Igor Dodon: „Prin excluderea Partidului Liberal din actul guvernării şi crearea unei alte majorităţi parlamentare.”

Europa Liberă: Bine, dar premierul Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a spus că dezbinarea, distrugerea Alianţei ar însemna alegeri anticipate parlamentare.

Igor Dodon: „Domnul Filat a făcut şi alte declaraţii anul trecut, destul de interesante ce ţine de unele personaje politice, pentru ca pe urmă să-şi schimbe la 180 de grade viziunea.”

Europa Liberă: Practic cum e posibilă o reformatare a guvernării? 

Igor Dodon: „Eu înţeleg un lucru: că dacă cei de la guvernare, mă refer, în special, la PD, PLDM, vor dori să scape de şantajul lui Mihai Ghimpu, care îi şantajează, timp de 3 ani, şi foarte corect a spus cineva din colegi, din deputaţii de la PLDM, recent, că poziţia „consens politic” pentru Ghimpu înseamnă doar poziţia PL-ului. Trei ani PL-ul îşi bate joc de colegii săi de Alianţă. Dacă PD şi PLDM vor să accepte acest lucru până la nesfârşit, nu au decât.”

Europa Liberă: Socialiştii şi liberalii se răzbună unii pe alţii într-una.

Igor Dodon: „Dacă doresc să schimbe situaţia, noi suntem disponibili încă câteva luni.”

Europa Liberă: Cum e posibilă o resetare a actului guvernării?

Igor Dodon: „Veţi vedea, în caz dacă o să se ajungă la aceasta.”

​​Europa Liberă: AIE-2 a fost constituită în baza unei înţelegeri. Este un acord de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Igor Dodon: „Şi acest acord mai este valabil, după ce a fost ales alt preşedinte, nu ceea ce e scris în acord?

Europa Liberă: Cei care au constituit Alianţa zic că mai e valabil. 

Igor Dodon: „Aţi auzit ceva schimbări ale acestui acord după ce a fost ales preşedintele? Noi considerăm că după ce a fost ales preşedintele ţării şi Mihai Ghimpu nu a devenit speaker al Parlamentului, principial, şi îl înţeleg pe Mihal Fiodorovici care e supărat pe noi…”

Europa Liberă: El v-a rugat să-i ziceţi totuşi „domnul Ghimpu”. 

Igor Dodon: „Dar îl lăsăm pe Ghimpu într-o parte. Acuma PD, PLDM înţeleg că există o oportunitate. O vor utiliza sau nu este problema lor.”

Europa Liberă: Dar are sens, înainte de preconizatele alegeri parlamentare? Mai are sens?

Igor Dodon: „Alegerile parlamentare ordinare vor fi la începutul anului 2015.”

Europa Liberă: Exact.

Igor Dodon: „De aceea, cu doi ani înainte, încă mai are sens. Poţi să schimbi ceva. Noi nu vrem să venim în actul de guvernare pentru a fi la guvernare. Noi vrem să schimbăm ceva în politicile social-economice. Diferenţa dintre noi şi comunişti: comuniştii vor să fie cât mai rău. Pentru că cu cât e mai rău, cu atât ei speră că vor veni înapoi, se vor revanşa. Şi vor tăia capetele la toţi. Acesta vor comuniştii. Eu nu vreau acest lucru.  Eu chiar am votat preşedintele, pentru ca situaţia în ţară să fie mai bună. Noi suntem o opoziţie, noi criticăm dur, poate chiar mai dur ca comuniştii. Însă noi, în acelaşi timp, venim şi cu unele soluţii. Noi, de exemplu, acuma am elaborat un program „Soluţia alternativă”. L-am remis la 3.000 de agenţi economici. Începem discuţiile publice după Anul Nou.”

Europa Liberă: Să revenim la acest nou raport de forţe în cadrul Legislativului. Ar putea totuşi o altă majoritate parlamentară să cadă de acord să găsească un consens asupra unei noi Constituţii? 

Igor Dodon: „Eu nu cred că noi vom avea o Constituţie în redacţie nouă în acest Legislativ. Noi suntem gata să votăm pentru modificarea articolului 78. Şi acest lucru l-am spus foarte clar. Noi suntem de acord cu modificarea procedurii prin care preşedintele să fie ales în Parlament, cu majoritate simplă.”
Europa Liberă: Cu 50+1, da?

Igor Dodon: „Cu 50+1 în a doua sau a treia încercare. Dar în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană sunt poziţii diferite la acest capitol. De aceea eu sunt destul de sceptic referitor la modificarea Constituţiei în actualul Legislativ.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, unii observatori sugerează că lupta între PLDM şi PD devine tot mai crâncenă, mai ales, între cei 2 lideri ai formaţiunilor şi se întreabă: Partidul Socialiştilor ar fi mai aproape de care formaţiune?

Igor Dodon: „Această luptă politică n-ar fi o problemă, dacă ar da rezultate concrete pentru viaţa oamenilor. Vreau să lansez un mesaj, poate în premieră, la dumneavoastră: Vlazii vin şi se duc, iar poporul moldovenesc rămâne. Şi cu ce rămâne? Noi avem trei Vlazi: avem Vlad Filat, Vlad Plahotniuc şi Voronin. Şi ei luptă între ei.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi dumneavoastră lupta lor? 

Igor Dodon: „Eu cred că ambiţiile politice de a fi primul şi unicul. Toţi 3 Vlazi trebuie să înţeleagă că acest lucru, în condiţiile Republicii Moldova, cel mai probabil, nu va fi posibil. Va fi necesar să meargă la compromisuri. În Republica Moldova, cel mai probabil, nu vor fi partide care vor avea majoritate parlamentară. Va fi necesar de a găsi limbă comună. Această luptă politică între ei se răsfrânge direct asupra activităţilor zi de zi ale agenţilor economici, deoarece instrumentele din actul guvernării sunt împărţite pe criterii politice. Şi vedem că ba astăzi Centrul Naţional Anticorupţie prinde un poliţist care este din alt partid, minister şi încearcă să-i facă probleme. Mâine cineva din poliţie prinde pe altul. Oamenii văd acest lucru. Pentru Republica Moldova ar fi valabilă acum, la această etapă, soluţia care a fost implementată în Italia, câţiva ani în urmă când, pe fundalul crizei economice, sociale, s-a mers la crearea unui guvern de tehnoraţi. Şi eu nu exclud că aproape de alegeri vor fi doritori inclusiv din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană să încerce să se spele pe mâini de toate problemele guvernării.”

Europa Liberă: Cine ar fi aceştia?

Igor Dodon: „Nu ştiu. Să facă un pas într-o parte…”

Europa Liberă: Dacă vorbiţi, cunoaşteţi cine e.

Igor Dodon: „De exemplu, până în 2013-2014, 4-5 ani au fost la „treuca puterii” şi pe urma au să spună: „Noi nu suntem de acord nu ştiu cu ce” şi au să se dea într-o parte, şi suntem gata să fie guvern tehnocrat. Eu nu exclud că poate să fie şi aşa ceva.”

Europa Liberă: Aţi insistat să vorbim despre asigurarea unei monitorizări mai stricte a modului în care se cheltuie banii europeni. De ce aveţi bănuieli că banii europeni nu sunt direcţionaţi acolo unde de ei e nevoie?

Igor Dodon: „În trei ani, datoria externă a crescut cu 600 mln dolari. Unde sunt aceşti 600 mln dolari? Se putea de făcut careva obiective, de făcut investiţii. Ce au făcut ei cu aceşti 600 mln dolari?”

Europa Liberă: Dar ce credeţi că au făcut?

Igor Dodon: „Eu cred că banii se consumă pe cheltuieli curente şi…”

Europa Liberă: Cheltuieli curente ar fi?

Igor Dodon: „Trebuie să vedem la guvernare unde se duc cheltuielile acestea curente, pentru întreţinerea aparatului administrativ şi aşa mai departe. Nu cred că toţi 600 mln de dolari, dar o bună parte. O bună parte a banilor, pur şi simplu, prin diferite acte de corupţie se spală.”

Europa Liberă: Cum?

Igor Dodon: „Prin intermediul tenderelor, prin intermediul concursurilor. Aceasta e spălarea banilor publici.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că donatorii nu iau în calcul realitatea de aici?

Igor Dodon: „Eu vreau să vă spun că am avut o discuţie destul de sinceră cu domnul Fule, comisar european, care chiar ne-a rugat, pe mine şi pe doamna Greceanîi, ţinând cont de experienţa pe care o avem, să venim cu unele propuneri concrete de îmbunătăţire a mecanismului de control din partea partenerilor de dezvoltare pentru cum se utilizează banii publici.”

Europa Liberă: Aveţi asemenea propuneri?

38625E8A-D01C-4E92-ABAF-5590BA244FC9_w268_r1 Interviu Radio Europa Liberă: Un an cu rezultate bune

​​Igor Dodon: „Sper în luna ianuarie, începutul februarie, noi să propunem partenerilor viziunea noastră cum poate fi monitorizată implementarea şi utilizarea acestor bani, pentru că este o problemă majoră.”

Europa Liberă: Ce vreţi şi ce poate să se întâmple în 2013?

Igor Dodon: „În 2013, mi-aş dori foarte mult să se îmbunătăţească situaţia economică, socială. Să se profite de stabilitatea politică,  pentru care noi, socialişti, am votat pentru preşedinte. Chiar fiind opoziţie, chiar criticând dur, noi chiar dorim situaţia să se îmbunătăţească. Şi suntem gata să contribuim cu tot ce putem. Haideţi să ne întâlnim ministrul economiei, ministrul protecţiei sociale, prim-ministrul. Haideţi să ne aşezăm şi să discutăm ce facem în sectorul acesta, ce facem cu administrarea fiscală, că de la noi pleacă investitorii. Noi majorăm impozitele, în fiecare an. Ce vor face businessmenii, ce fac agenţii economici? Eu vorbesc de calitatea administrării fiscale. Haosul care şi-l permit inspectorii fiscali, inspectorii vamali, în special. Bine că investitorii aceştia mari au posibilitatea şi au o anumită pondere. Dar ce fac întreprinderile mici şi mijlocii? Se sufocă.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă acum autorităţile pentru a face chiar prietenos acest mediu ce afaceri?

Igor Dodon: „O administrare fiscală de activitate a Fiscului şi Vamei, reducerea numărului de impozite, de la 23 la 11. Şi acest lucru este real. Este vorba de unirea într-o singură instituţie a Serviciului Vamal şi Inspectoratului Fiscal. Să facem Departamentul Venituri şi să nu dea vina unul pe altul, că „uite eu la vamă colectez, dar tu acolo nu poţi prinde evaziunea fiscală pe intern.”

Europa Liberă: La Bucureşti s-a schimbat raportul de forţe după alegerile recente, parlamentarii. Vor interveni schimbări şi în relaţia moldo-română, credeţi?

Igor Dodon: „După revenirea la guvernare a liderului partidului de stânga, premierul Ponta, care este şi preşedintele Partidului Social-Democrat, noi sperăm că relaţiile dintre Republica Moldova şi România se vor îmbunătăţi. Noi salutăm faptul că un partid de stânga puternic, a revenit la guvernare în România.”

Europa Liberă: Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi dat în exploatare într-un an aşa, precum au promis autorităţile şi cele de la Chişinău, şi cele de la Bucureşti?

Igor Dodon: „Ar fi bine. Acest gazoduct este important. Este unul strategic pentru Republica Moldova. Noi am salutat începerea construcţiei acestui gazoduct, cu atât mai mult că în 2008-2009, în calitate de ministru al economiei, am fost responsabil de sectorul energetic. Şi, la acea etapă, discutam, însă nu am găsit finanţare pentru a construi acest gazoduct. Ar fi bine să fie dat în exploatare în anul care vine. Este evident că acest lucru nu ne va rezolva problema livrării gazelor. Nu vom avea gaze mai ieftine, deoarece nu are de unde. România nu o să ne livreze nouă gaz mai ieftin, însă ar fi un lucru important pentru a minimiza riscurile care sunt acuma în sectorul energetic.”

Europa Liberă: De ce moldovenii achită cele mai mari tarife pentru consumul de energie electrică din spaţiul CSI? 

Igor Dodon: „Din spaţiul CSI, deoarece noi nu avem capacităţile proprii de generarea a energiei electrice proprii. Mă refer la acelea care ne-ar asigura, cel puţin, 70-80% din necesarul de consum. Noi avem câteva CET-uri care sunt uzate moral şi fizic şi costurile energiei sunt foarte scumpe, costurile energiei electrice. Evident că în această situaţie suntem nevoiţi să căutăm energie electrică în exterior. La această etapă, energia electrică de la Cuciurgan ne este livrată la un preţ mai mic decât preţul cu care Cuciurgan exportă în Uniunea Europeană. Aici mai sunt posibilităţi de a negocia, dacă e să vorbim de perspectivă. Şi m-aţi întrebat de ce nu revigorăm, de ce nu investim. Dacă e să vorbim de energia electrică, noi avem 2 obiective: restabilirea relaţiilor bune cu Curciurganul, deoarece construcţia capacităţilor mari de generare a energiei electrice în Republica Moldova nu are sens, pentru că nu avem resurse pentru acestea, materie primă, sau gaz, sau cărbune. Cuciurganul poate fi atras în câmpul legal al Republicii Moldova, pentru a asigura consumul intern şi a asigura şi export către Uniunea Europeană. Şi al doilea obiectiv evident este atragerea investiţiilor şi reutilarea CET-urilor.”

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.